Triumful intunericului este primul volum al seriei Soarele Negru si este exact ce-si doresc fanii thrillerelor conspirationiste.

Ca sa intelegeti un pic la ce ma refer, voi face o comparatie din domeniu gamingului si al fotbalului. Asadar, ideea este urmatoarea: care simulatoare de fotbal au succes? Cele care simuleaza realist un joc de fotbal, cele in care ai zeci, poate sute de scheme? Da, este si acela un criteriu, insa mai este unul: trebuie ca gamerii sa poata juca cu fotbalisti reali. Un duel Ronaldo – Messi replicat in milioane de meciuri de FIFA a facut acest joc atat de popular. Daca in loc de Ronaldo si Messi aveam Player 7 vs Player 10, am fi avut mult mai putini fani ai jocului. Aproape deloc.

La fel stau lucrurile si-n cazul jocurilor tip Football Manager, unde esti doar antrenor. Oamenii vor sa antreneze vedete, nu jucatori foarte buni cu nume care nu spun nimic.

Eh, imaginati-va ca la fel stau lucrurile si-n cazul cartilor. O carte de fictiune are succes mult mai mare daca printre personaje intalnim si oameni care au trait. Daca personajul fictiv inventat de autor interactioneaza cu Churchill sau cu Hitler. Daca intra in cladiri ori castele care chiar exista. Daca viziteaza muzee care exista.

Triumful intunericului, ca de altfel intreaga serie, Saga Soarelui Negru, dezvolta o idee aparent nebuneasca: daca de fapt Hitler a luat toate deciziile pe baza unor sfaturi ezoterice? In realitate, nu e clar cat de accentuata, avansata, era credinta sa in asa ceva, dar sunt cateva argumente in acest sens. Evident ca un scriitor exagereaza lucrurile, le duce la extrem, dar in acest caz chiar are ceva fundamente reale.

Legat de personajele fictive, cele principale, toate sunt bine construite. Tristan este un francez care (aparent) a pactizat cu dusmanul. Erika este un arheolog german. Laure este mostenitoarea catarilor.

Legat de acesti catari, istoria lor este fabuloasa. Ma laud ca am auzit de ei si am inceput sa caut mai multe despre catarism datorita lecturii unei carti de fictiune. Fictiune istorica, thriller conspirationist, ziceti-i cum vreti. Ideile lor despre crestinism, caci sunt o secta crestina, mi se par fabulos de nebunesti, daca-mi este permisa exprimarea.

Vedeti voi care este faza cu catarii si de ce este fundamental pentru soarta razboiului unul dintre castelele lor. Tot prin lectura cartii veti descoperi de ce Hitler a trimis oameni pana in indepartatul Tibet: ce anume cautau acei oameni acolo si cu ce reusesc sa se intoarca?

Un ultim aspect pe care-l semnalez: Triumful intunericului este o carte despre nazism si nazisti scrisa de 2 francezi. Nu ma gandesc doar la lipsa de obiectivitate, care se simte pe parcursul cartii. Este fireasca, nu o condamn. Insa vreau sa subliniez partea buna: romanul este scris de 2 oameni care cunosc foarte bine Sudul Frantei, care descriu foarte amanuntit zonele, inclusiv acel castel catar. Nu comentez mai multe, voiam doar sa stiti, sa aveti in vedere acest aspect. Mi se pare important. Daca nu chiar esential.

Triumful intunericului este o carte buna luata de sine statatoare, dar este si mai buna daca o tratam ca prima a seriei. Avand in vedere faptul ca personajele sunt deja conturate, cel putin cele principale, iar cele reale, Churchill, Hitler, Himmler si cine mai e pe acolo (nu vi-i dezvalui pe toti), sunt conturate de istorie (daca-mi este permisa exprimarea!), ma astept ca partea a doua a seriei (Saga Soarelui Negru) sa fie mult mai buna, mult mai intensa, mult mai plina de suspans, mult mai alerta.  Astept cu interes continuarea, care sper sa nu ma dezamageasca.

Triumful intunericului de Eric Giacometti & Jaques Ravenne a aparut in limba romana la Editura Niculescu, loc de unde va sfatuiesc si pe voi sa o achizitionati.