Terapeutul nu este prima carte scrisa de autoarea franco-britanica B.A. Paris, insa este prima pe care am citit-o. Mi-a placut, m-a tinut cu sufletul la gura, finalul este foarte bun, autoarea a reusit sa apese acceleratia in momentul potrivit.

Alice si Leo se muta intr-o casa cumparata la super-oferta. Leo ii stia trecutul, insa nu avusese curajul sa ii spuna nimic lui Alice. Nu cu mult timp in urma, aici avusese loc o crima. Pe victima o chema Nina, exact ca pe sora lui Alice. Imediat dupa ce afla acest lucru, Alice se simte obligata sa cerceteze crima. Se simtea datoare fata de sora ei. De altfel, de la moartea surorii si a parintilor ei, viata lui Alice nu mai fusese niciodata la fel.

Ce este si mai interesant este alt lucru: Alice si cu Leo se mutasera intr-o zona exclusivista, numita CERCUL. O comunitate mica, unita, din Londra, unde nu puteau intra strainii si unde toata lumea se cunostea cu toata lumea.

Despre Terapeutul trebuie sa mai spun, sa mai subliniez, 3 lucruri esentiale. Unul pozitiv, restul negative. Asta e, nu este o carte perfecta.

Terapeutul este un titlu-spoiler!

Da, ati citit bine: titlul este spoiler. EU am stiut din start ca TERAPEUTUL este de vina. Ma rog, oscilam intre vina de a o fi convins pe victima, pe Nina, sa se sinucida, a-l fi convins pe sotul acesteia sa o omoare (vinovatul oficial) si a crede ca TERAPEUTUL este criminalul. Ok, nu stiam cine era TERAPEUTUL, dar stiam ca el este de vina. Ca la el este cheia. Nu va zic exact care dintre variante este adevarat. Insa va spun din start: daca romanul nu se chema TERAPEUTUL, as fi trait altfel momentul dezvaluirii. Chiar as fi fost surprins. Poate socat.

Daca ar fi fost sa aleg un titlu potrivit, natural si logic, acesta ar fi fost CERCUL. Dar nu sunt autor de carti. Sau nu inca. Din pacate sau din fericire.

Terapeutul ne spune povestea unei comunitati inchise

Cercul este comunitatea aceea aproape inchisa, unde toata lumea cunoaste pe toata lumea. Acel cartier unde pentru a intra trebuie sa iti deschida cineva poarta mare, acel cartier unde esti vazut atunci cand intri sau cand iesi din casa. Totodata, este acea comunitate care nu este foarte primitoare cu strainii si acea comunitate unde ai impresia ca toata lumea ascunde ceva. Nu e clar ce, nu e clar de ce.

Mi-ar fi placut o serie intreaga bazata pe acea comunitate. Fiecare personaj este interesant, este de-a dreptul fascinant. Eventual, o carte despre cum s-a mutat fiecare dintre oameni acolo.

Terapeutul este o carte scrisa la persoana intai, din perspectiva lui Alice

Teoretic, cartile scrise la persoana intai au avantajul de a-ti dezvalui trairile interioare ale personajului narator. Iti arata ce gandeste personajul despre cei din jurul sau. Ce a vrut sa spuna, dar s-a abtinut sa faca.

Au insa 2 dezavantaje importante:

  1. Iti arata doar ce vede acel personaj, doar locurile unde acel personaj este prezent.  Ceea ce e insuficient uneori.
  2. Atunci cand personajul este in pericol, faptul ca-i narator ma face, pe mine ca cititor, sa cred ca va scapa. In 99% dintre situatii chiar asta se intampla. Deci tot spoiler.

Alte lucruri importante, relevante, despre romanul Terapeutul veti descoperi singuri. Eu va mai spun doar ca Terapeutul este un roman excelent, plin de suspans si de personaje interesante. Vi-l recomand din suflet, mai ales daca sunteti fani ai povestilor cu psihologi, terapeuti si pacienti. E drept, e un pic atipic, insa nu vreau sa fac spoiler. N-am facut pana acum, sigur nu fac de acum inainte.

Terapeutul a aparut in limba romana la Editura TREI, loc de unde va recomand sa o comandati.