Michael Connelly este un autor de care auzisem foarte vag. Culmea, numele unuia dintre caracterele sale, Harry Bosch, imi era mai cunoscut decat autorul in sine. Daca as fi fost intrebat cine este Harry Bosch, puteam spune ca este un personaj al unui thriller american, fara sa pot spune numele autorului. Tura de noapte este, deci, prima carte scrisa de Michael Connelly pe care am citit-o, chiar daca despre Renee Balard nu stiam nimic.

Dupa ce am citit cartea, acum mai bine de o saptamana, trebuie sa va marturisesc ca mi-a ramas in minte eroina principala. Pe scurt, eroina principala este ceva intre boschetar care n-are unde locui si hipster care merge cu rulota si mai locuieste din cand in cand pe la bunica. Ma rog, mai doarme si pe la birou, ca orice workoholic care se respecta. Chiar asa: oare cati workoholici invidiaza prezenta unei camere in care se poate dormi la birou? Eu am auzit cativa care invidiaza inclusiv prezenta unei canapele. Pe mine ma sperie astfel de oameni si gandirea lor. Ma rog, totul era valabil INAINTE de pandemie (INAINTEA EREI NOASTRE).

Si tot ca un workoholic care se respecta, ea nu suporta sa stea (degeaba). Era o persoana activa, drept urmare se implica atat unde trebuia, cat si unde nu trebuia (unde nu avea voie). Iar Tura de noapte era, pentru politistii din acea sectie, o pedeapsa. Nu ajungeai de placere, din proprie initiativa, acolo. Ajunsese acolo in urma unui scandal. Nu va zic nici scandalul, nici cu cine fusese acesta, nici cazurile pe care aceasta le rezolva. Pe acestea le veti descoperi singuri.

Revenind la Michael Connelly, trebuie sa va marturisesc faptul ca acest roman, Tura de noapte, m-a facut sa-mi doresc sa citesc si celelalte carti, serii, ale lui. De altfel, seria Harry Bosch se intersecteaza la un moment dat cu seria Renee Balard. Nu am descoperit acea intersectie, dar abia astept sa dau de ea. Mi se pare, insa, interesanta din start ideea: de reuni (precum in Avengers) 2 personaje din romanele tale.

In loc de concluzie, despre acest roman, Tura de Noapte, un singur lucru mai am de spus: luat ca atare, strict pe partea de thriller, este un roman doar decent. Nu are nimic gresit in el, dar nici nu te da pe spate in vreun. Personajul Renee Balard este, insa, de-a dreptul fascinant. Nu m-am atasat de ea, insa nici nu am reusit sa gasesc motive s-o dispretuiesc. Nu pot, insa, nici sa spun ca-mi este indiferenta. Adica fix mixul perfect pentru a o urmari cu atentie. Abia astept sa citesc continuarile. Personal, inca incerc sa-mi dau seama ce alt personaj mi-a mai placut atat de mult fara sa ma faca sa-l iubesc sau sa-l urasc, reusind totodata sa ma faca sa apreciez modul in care este acesta conturat. La prima strigare nu-mi vine niciunul in minte.

Tura de noapte, volumul 1 al seriei Renee Balard. de Michael Connelly. a aparut la Editura RAO. Poate fi comandata si de pe Carturesti, Libraria Delfin, Elefant, Libris, CEL.RO si eMAG.