Ultima casa de pe strada Needless este o carte excelenta, fabuloasa, despre care imi este foarte greu sa scriu. Fie mint, fie fac spoiler, fie scriu lucruri din care cu greu va intelege cineva ceva. Incerc ultima varianta, incerc sa scriu fara sa fac spoiler, fara sa mint, dar in asa fel incat sa se inteleaga ce am vrut sa spun.
Ultima casa de pe strada Needless este o poveste extrem de claustrofobica, desi punctul central il reprezinta lacul. Personajul principal este Ted, cel care locuieste in aceasta casa aparent parasita. El are mari probleme de socializare, traind fiind ca un pustnic. Alcoolul pare a-i fi cel mai bun prieten. El este si naratorul acestei povesti, chiar daca prima parte, primele 100 de pagini, sunt usor mincinoase, ne induc grav in eroare. Va veti convinge singuri de ce si care-s exact problemele lui Ted.
Ultima casa de pe strada Needless nu este un horror clasic, insa cu siguranta este casa in sine nu este una in care ti-ai dori sa locuiesti. Nu va dau mai multe detalii despre casa, nu va spun nici cine sunt vecinii lui Ted si nici care este povestea infricosatoare a lacului. Banuiesc ca ar trebui sa scriu un articol distinct, cu spoilere, in care sa vorbesc despre cateva lucruri importante din aceasta carte.
Fara sa fac spoilere, imi permit sa spun un lucru: cuvantul cheie ESENTIAL, cel care va permite cititorului sa inteleaga pe de-a-ntregul povestea, este afectiunea psihologica numita Tulburarea Disociativa de Identitate (TDI). Mai multe detalii despre aceasta tulburare gasiti in cuvantul final al autoarei, dar si in bibliografia de la finalul cartii.
Legat de acel cuvant final al autoarei, va recomand sa NU il cititi daca aveti oroare de spoilere. Insa va recomand la fel de calduros sa-l cititi IMEDIAT dupa ce ati terminat povestea. Va clarifica multe lucruri.
Acum, nu stiu cum va fi receptata aceasta carte de catre psihologi ori absolventii de psihologie. Multe lucruri vor parea artificiale, fake. Absurde pe alocuri. Autoarea nu este psiholog ori psihiatru, iar povestea este fictiune pura. A avut consilieri, sfatuitori, din domeniul psihologiei, a citit cu siguranta foarte multe carti si articole (poate mai multe decat citeste un student mediu, sa nu-i zic mediocru, al facultatii de psihologie), insa nu este psiholog la baza. Asta NU inseamna ca ce scrie ea acolo nu este credibil.
Nu stiu ce parere o sa aveti despre Ultima casa de pe strada Needless, insa pentru mine este cea mai infricosatoare carte citita in ultima vreme. M-a inspaimantat mai mult decat multe altele, m-a socat de-a dreptul. Iar finalul, partea in care ni se explica totul, este cu adevarat terifianta.
Evident, as putea scoate in evidenta toate cliseele literare (si cinematografice) din poveste: o casa parasita, sinistra, plina de mucegai, ravasita, neingrijita, care are, ca bonus, si ferestre batute in cuie. La propriu. As putea vorbi despre lacul din apropiere, un loc la propriu al pierzaniei. As putea vorbi si despre prezenta unui psiholog (ori psihiatru) in poveste, personaj care ar trebui sa ne sugereze multe. Un personaj care, din pacate, nu este prea mult in prim-plan. Poate pentru ca autoarea nu e psiholog, cine stie.
Nu insist asupra acestor aspecte pentru ca, per total, povestea are sens. Cliseica, dar credibila. Cu sens. Cu logica. O poveste care are viata, care m-a facut sa empatizez cu victimele. Nu va zic care si cate sunt. Inca mai sunt lucruri de descoperit. Zic.
Ultima casa de pe strada Needless este cartea cea mai intensa citita in ultima vreme. Cea mai infricosatoare (desi, oficial, NU este horror). Este un thriller psihologic al dracului de bine scrisa, de bine construita.
Ultima casa de pe strada Needless a aparut la Editura Corint (in colectia Leda Bazar), putand fi achizitionata si de pe Elefant, Libris, Carturesti, Librex, Cartepedia, Libraria Delfin, Bookcity, Librarie.net, CLB, Bookzone sau eMAG.
Ultima casa de pe strada Needless a trecut prin mainile (virtuale) ale clubului virtual intitulat Crime Club.
Leave a Reply