Lumea autorilor din România este un loc aparte, însă diversitatea care a apărut în ultimii ani a creat, printre altele, o mare confuzie, iar proverbul ”Nu judeca o carte după coperta ei” a prins un înțeles învers.
Pe cine mai citim? Pe cine mai iubim? Pe cine mai credem?…
Am promis cândva, plină de încredere, că voi citi cât mai mulți autori români contemporani, astfel că mi-am făcut o listă lungă pe care la scurt timp am abandonat-o. Sentimentele simțite lecturând cărți slăvite și preamărite care de fapt nu spuneau nimic m-au transformat într-un cititor sceptic.
Pe mine cartea trebuie să mă facă să simt, așa cum am învățat de mic copil.
Autorii erau un fel de zei cu puteri nemărginite de a crea lacrimi, zâmbete, visuri și lumi fanteziste. Autorii ne lăsau întrebări cu infinite răspunsuri. Și îi iubeam. Și le iertam păcatele, iar astfel deveneau nemuritori.
Cartea trebuie să mă facă să simt… ceva, orice, dar nu dezamăgire. Dorința cititorului? Să nu fie trădat de autor.
”Imaginația este mai importantă decât cunoașterea.”
– Albert Einstein
Cele mai iubite cărți ale lumii sunt cele în care imaginația și fantezia lucrează împreună indiferent de poveste. Indiferent de subiectul cărții, adevăratul autor nu este doar un roboțel care scrie pentru elogii. Autorul iubit simte când așează cuvintele în pagină, le sărută cu inima dându-le viață pentru ca cei ce vor privi spre cuvinte să uite că țin în palme o carte. Ei vor călători pur și simplu, iar la final vor mai cere un bilet.
Deși încrederea în autorii români mi-era știrbită, instinctul mi-a sugerat să fac o nouă listă, de această dată cu autori ”invizibili”. Aveam curând să aflu că modestia este una dintre cele mai mari virtuți ale autorului care își iubește cititorii.
”Pentru a scrie o carte grozavă mă așez în pat, închid ochii și îmi imaginez scenele. Sunt foarte vii, cu dialoguri savuroase.” (L.F)
Am descoperit astfel un autor de la care am cumpărat ”bilete” spre lumi magnifice, întâlnind astfel creaturi noi și personaje minunate. Am luptam alături de eroi, m-am aventurat în locuri periculoase și necunoscute și am avut parte de toată intriga fascinantă la care inima cititorului tânjește.
este autorul care
- deține virtutea modestiei
- debordează de imaginație
- scrie frumos, curat, concentrat
- plasează acțiunea cu înțelepciune
- deține o imaginație fascinantă
- merită din plin să fie cunoscută
Este unul dintre autorii români contemporani care păstrează o legătură strânsă cu cititorii.
Dacă ”Hotarul”, ”Choice” , ”Lumea de dincolo” și ”Retușat” îți sunt titluri cunoscute atunci știi deja despre cine vorbesc. Dacă însă nu le recunoști, este timpul să faci cunoștință cu Livia Furia.
”De obicei folosesc ca bază pentru toate poveştile mele visele din timpul nopţii pe care le dezvolt ulterior, lasându-le să-şi aleagă singure drumul.” – Livia Furia
Primele trei cărți fac parte din genul fantasy, însă sunt șanse mari ca senzațiile din urma lecturărilor să fie primite într-un mod pozitiv chiar și de cei care nu se năpustesc asupra acestui gen. Dar, așa cum am scris, Livia Furia iubește cititorii, motiv pentru care oferă diversitate în categoriile literare, creând pe lângă poveștile fantasy, romanul slice of life ”Retușat”.
Astfel, Livia Furia a intrat în „lumea numerelor triste, a cazurilor devenite statistică, ignorate de sistemul medical, social și, în general, de statul român, în acest slice of life. O carte unde numărul devine o persoană și statistica o întâmplare palpabilă. O carte despre traumă, despre satul românesc real, sărac, cu copii fără copilărie, bătrâni pentru care compasiunea e un mister și oameni corupți de putere.”
Livia Furia nu trădează, ea doar iubește (să scrie)
Așadar, dacă îi vei oferi încredere Liviei Furia, vei descoperi o autoare cu o gândire diferită care are capacitatea de a împleti imaginația și fantezia ”ca la carte” (cum s-ar spune). În fiecare poveste a dat dovadă de idei impresionante și cu siguranță are puterea de a cuceri orice cititor. Trebuie doar să o descoperi și tu, iar apoi să dai vorba mai departe, deoarece avem cu siguranță o dorință comună: vrem ca lumea autorilor din România să nu mai creeze confuzie, iar încrederea oferită autorului să nu fie răsplătită cu trădare. Poate este un cuvânt greu, dar pentru mine este real.
Autorul Livia Furia este unul dintre autorii români contemporani care nu trebuie lăsată în umbră, iar în zilele noastre, unui autor bun doar cititorii îi mai pot da aripi.
Umbra nu le vine bine autorilor care poartă în cuvinte virtuți atât de rare.
Toate cele bune!
Anaphielle
Am citit doar Choice și, deși e o carte destul de bună, nu m-a convins să mai citesc și altă carte de-a autoarei.
Una dintre aptitudinile Liviei este să evolueze. Poate la un moment dat îi vei mai da o şansă. 🙂 Se întâmplă adesea autorilor noi ca primele cărți să nu fie cele mai perfecte.
Interesant și nu o știam 🙂
E dificil cu autopromovarea în România. Aproape o zbatere inutilă de aripi. Şi sunt mulți asemeni Liviei.
Foarte interesantă perspectiva și lăudabilă inițiativa de a scoate la iveală nume noi. Felicitări!
Mulțumesc!
Şi mie mi s-a întâmplat să citesc cărți foarte lăudate care de fapt nu transmiteau niciun mesaj. Nici măcar imaginația nu mi-o puneau la contribuție. Chiar mă bucur să aflu de un autor mai puțin cunoscut care scrie cu inima pentru cititori şi nu pentru laude. Felicitari!
Mulțumesc!
De multe ori mi s-a intamplat si mie sa imi cumpar o carte foarte promovata si sa fiu dezamagita. Ma gandeam ca poate am eu ceva, dar pur si simplu nu mi se parea asa extraordinara precum era prezentata. Ma bucur ca ai abordat aceasta idee si ai prezentat un autor mai putin promovat. Sincer, nu am auzit de ea, ma bucur ca ma descoperit-o acum. O sa ma uit si eu dupa cartile ei.
Poate că vei descoperi un autor plăcut în Livia. Din păcate promovarea ar trebui să țină de edituri, iar cele mari nu prea dau şanse “necunoscuților”.