Viata e frumoasa, DAR merita citita!

Diana Neata: Autori romani contemporani – intre cliseu si sublim

Literatura romana contemporana e un subiect intens dezbatut pe blogurile de carte autohtone. Parerile variaza intre„nu e apreciata la adevarata sa valoare” si „se publica mult și prost”. Ambele variante sunt la fel de adevarate. Pe de-o parte exista carti extraordinare ce vor trece testul timpului, pe de alta… se publica orice si oricat. Pentru fiecare carte buna, apar doua-trei ce intra in categoria „maculatura”, nu e vreo statistica oficiala, dar sunt sigura ca e asa e! Tocmai pentru ca am de unde alege, in clipa in care Emil ne-a provocat sa scriem despre literatura romana, mi-am propus sa va prezint fix aceste doua laturi. Dupa numeroase schite mentale, am ajuns la concluzia ca cel mai bun mod de a realiza asta este sa realizez doua topuri: unul cu autori romani contemporani exceptionali, altul cu… unii mai putin remarcabili. Practic, am facut un top si un anti-top.

Anti-top trei autori romani contemporani

 

Hai sa-ncep cu ce e mai rau. Bine, a nu se intelege ca urmatorii trei autori romani contemporani scriu prost. Mai degraba, mi se pare ca sunt supraapreciati.

3. Dan Puric – nu-i contest calitățile de actor și regizor, dar cartile sale (si nu sunt putine) incep promitator insa devin rapid obositoare. Asta din cauza ca sunt umplute pana la refuz de propaganda crestina. Inteleg, omul are un mesaj insa nu trebuia sa avem masura in toate? Acest marketing agresiv al crestinismului si valorilor sale prezent in eseurile sale devine un pic cam greu de digerat.

2. Bogdan Marcu – recunosc, i-am citit blogul intr-o perioada, dar m-am plictisit repede de tirada de clisee legate de relatii. In online astfel de articole au parte de foarte multe vizualizari pentru ca atrag un anumit gen de public: adolescente, femei proaspat iesite dintr-o relatie etc. De ce mi se pare supraapreciat? Pentru ca in afara de generalitati romantioase nu vad sa scrie altceva ori un mare scriitor nu are idei atat de plate, mai scrie si despre altceva, nu doar despre relatii. De la un scriitor adevarat, mai ales unul contemporan, ma astept la ceva mai original!

1. Daca tot vorbim de clisee, cum sa o nu o mentionez pe Irina Binder? Nu am reusit sa trec de jumatatea primului ei volum pentru ca mi se parea un scenariu de telenovela de duzina. Din cate am inteles, celelalte continua in acelasi stil siropos si plin de truisme.

 

Top trei autori romani contemporani

 

In fine, trecem in cealalta zona. La fel ca topul de mai sus si acesta este unul subiectiv.  Sper ca veti descoperi pe aceasta cale nume noi de adaugat pe lista voastra de lectura.

3. Simona Poclid – un alt blogger devenit scriitor. Insa de data aceasta vorbim despre un scriitor in toata puterea cuvantului. Simona Poclid cred ca are scrisul impregnat in fiinta ei. Scrie metaforic, stilul ei aduce cumva cu cel al mult mai cunoscutei scriitoare moldovence Tatiana Tibuleac, dar se distinge de acesta prin caldura ce o emana. Cartile ei, catalogate de unii drept „nevandabile” pe o piata a vandabilului, sunt niste invitatii la meditatie asupra conditiei umane. Genul acesta de romane e din ce in ce mai absent, multi autori se duc inspre comercial… Astfel ca orice iese din mana Simonei devine un soi de gura de oxigen pentru cititorul ce cauta scriituri ceva mai complexe.

2. Diana Farca – o scriitoare polivalenta. Primul ei roman, „La limita”, mi-a atras atentia intr-un mod placut prin forta cu care si-a construit personajele. Insa la cel de-al doilea m-a convins pe deplin ca are un stil inedit care se distinge din marea masa a scriitorilor contemporani. „Spitalul de suflete” e un soi de puzzle pe care cititorul abia asteapta sa-l completeze.

1. Dan Coman – e deja o certitudine in literatura romana. Are o scriitura fluida, dar lipsita de inflorituri. Atrage prin simplitate si prin modul in care povestile sale se ancoreaza in realitate. Dan Coman e scriitorul acela pe care l-as reciti la infint pentru ca de fiecare data mai invat cate ceva de la el.

Cele doua liste se incheie aici. Cred ca va dati seama cu usurinta ca piata de carte abunda de autori romani contemporani de toate felurile si care scriu pentru toate gusturile. Bine, mai sunt si unii pe care nu stiu unde sa-i incadrez. Un exemplu in acest sens este eternul nostru candidat la Nobel, Mircea Cartarescu, ca ba imi place, ba ma enerveaza. Are unele carti care mi-au placut („De ce iubim femeile?”, „REM” si poeziile sale), dar si unele care nu prea s-au pliat pe gusturile mele („Ochiul caprui al dragostei noastre” si „Frumoasele straine”).

Evident, nu sustin ca detin adevarul absolut si chiar sunt curioasa daca cineva reuseste sa-mi schimbe opinia despre oricare dintre cei sapte autori mentionati.

Diana Neata

Articolul Autori romani contemporani – intre cliseu si sublim a fost scris de Diana Neata. Pe ea o puteti citi pe blogul dealedianei.ro.

2 Comments

  1. Issabela

    Pe ultimii trei (cei numerotați) nu îi știu (încă), dar în rest sunt și eu de acord.

    • Illusion

      Issabela, te invit să îi descoperi 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 CitestE-MI-L

Theme by Anders NorenUp ↑