Asasinul din Tokio: Tintele este primul volum al seriei John Rain si, pentru mine, este prima carte scrisa de Barry Eisler pe care o citesc. Spun din start: deja ador seria John Rain si pe al sau personaj principal.

John Rain este un asasin platit care poseda 3 calitati esentiale pentru meseria sa:
– Nu pune intrebari;
– Face ca moartea sa para naturala;
– Nu lasa urme, lucreaza curat.

Lui John Rain i se da misiunea de a ucide un important politician japonez. Pentru el a fost simplu: politicianul avea un defibrilator la inima, asa ca tot ce a trebuit sa faca a fost sa-l opreasca. Ulterior acestei crime, John Rain ajunge s-o cunoasca pe fiica celui pe care-l omorase, o cantareata de jazz din Japonia in plina ascensiune.

Cum ajunge fiica politicianului urmatoarea tinta a lui John Rain, de ce acesta refuza sa urmeze ordine, ce relatie este intre ei, cum ajunge acesta sa fie urmarit inclusiv de CIA si cum se termina totul ramane sa descoperiti singuri. La fel cum veti descoperi si cine era hackerul care-l ajuta pe John Rain in misiuni.

Eu va voi spune cateva cuvinte despre personajul principal, cele 2 aspecte importante din biografia lui la care ar trebui sa fiti atenti.

Primul aspect este legat de originile sale: el este pe jumatate american si pe jumatate japonez (mama americanca, tatal japonez). Doua culturi diferite, doua religii diferite (mama a vrut sa-l indrepte spre catolicism), doua tari in care John Rain se simtea, de fapt, strain. Nu intru in detalii, nu va voi vorbi despre diferentele culturale ditnre cele 2 tari. Vreau doar sa va spun ca (iarasi) mi-am amintit de filmul Silence: Puterea credintei, asta apropo de crestinismul japonez. In al doilea rand, o chestie importanta de care trebuie sa tineti cont: autorul este american.

Al doilea aspect relevant din biografia lui John Rain: a fost participant activ la Razboiul din Vietnam. Daca va ganditi la toate cartile si filmele americane despre Razboiul din Vietnam, sa stiti ca nu sunteti departe, insa mai trebuie adaugat un ingredient: jumatatea asiatica a personajului principal. Ganditi-va ca in toate filmele americane despre acel razboi, cel putin cele facute pana prin 2000, se arata indirect faptul ca rasa alba, americana, este superioara rasei galbene, vietnameze. Vietnamezii erau cu totii inferiori, trebuiau omorati fara mila. Exact cum erau portretizati japonezii in multe dintre filmele despre Al Doilea Razboi Mondial.

Eh, aceasta superioritate nu este o inventie a scriitorilor si scenaristilor americani, ci era gandirea multor militari americani trimisi in Vietnam. Imaginati-va, deci, ce era in mintea si in sufletul unuia care era pe jumatate asiatic.

Asasinul din Tokio: Tintele, primul volum al seriei John Rain, este un roman excelent, care te tine cu sufletul la gura, fiind mai mult decat un thriller. Abia astept sa-i citesc continuarile.

Asasinul din Tokio: Tintele a aparut in limba romana la Editura Meteor Press, putand fi comandata si de pe Elefant, Libris, Cartepedia, Libraria Delfin si eMAG.

Barry Eisler Serii in ordine

ps: Aceasta carte, Asasinul din Tokio: Tintele, este prima din seria John Rain. In engleza o gasiti atat sub numele de A Clean Kill in Tokyo, cat si sub numele de Rain Fall (asa aparuse prima data). Graveyard of memories, cea care apare pe unele site-uri drept prima carte a seriei, este un prequel al seriei, tradus la noi, tot la Editura Meteor Press, sub numele Prima Misiune in Tokio. Desi autorul se lauda ca ale sale carti pot fi citite in ORICE ordine, mie-mi place sa le citesc in ordinea logica a desfasurarii actiunii.