Asasinul se afla pe stadionul Wembley era o carte micuta si prafuita, ce statea pe standul unui anticar din Timisoara (in fata Hotelului Continental, pentru cine este de acolo ori cunoaste orasul). Eu nu imi propusesem sa cumpar o carte de la anticariat, insa ca de obicei cand vad carti ma duc sa-mi arunc un ochi pe ele. Cartea aceasta, datorita titlului, mi-a atras atentia. Pretul de 5 lei m-a facut sa-mi dau seama ca nu risc nimic. Sau, ma rog, risc din punct de vedere medical.
Pana sa ajung in camera si sa ma apuc efectiv de ea (lucru pe care l-am facut abia-n Bucuresti), am facut un mic research pe Google. Nu am gasit nicio recenzie (deci articolul acesta va fi cumva unicat), nu am gasit-o nicaieri de vanzare (pe OLX si pe la niste anticariate puteti avea noroc), nici macar electronic, drept urmare curiozitatea mea legata de ea a crescut.
Am cautat si despre autor si am gasit ca-l cheama Erich Loest, autor care a scris (pana-n 2013) sub 3 pseudonime, Hans Walldorf fiind doar unul dintre ele. A murit, cum spuneam, in 2013, la venerabila varsta de 87 de ani.
Cartea a aparut in original, in limba germana, in 1966, editia in limba romana aparand in 1970, la Editura Junimea. Ar trebui sa fac o mica lectie de istorie, despre dezghetul lui Ceausescu inceput in 1965, doar ca lectia mea de istorie ar contine doar generalitati. De fapt, habar n-am cum a ajuns aceasta carte sa fie tradusa in tara noastra. Poate pentru ca nu are 0 referinte politice, poate pentru ca fotbalul era o distractie permisa in Romania comunista, poate pentru ca despre crimele din Occidentul decadent era bine ca romanii sa citeasca … Ori poate, pur si simplu, cineva tradusese o carte si cenzura nu putuse sub nicio forma sa se opuna.
Nu va zic de crime, jafuri si evadari, pe acestea le veti descoperi singuri, ci va voi spune despre perioada in care are loc actiunea: in timpul Campionatului Mondial de Fotbal din Anglia. Daca nu stiati, trofeul Cupei Mondiale (Cupa Jules Rimet, asa cum se numea atunci) a fost furat in martie 1966, fiind gasit ulterior intr-un container de catre un caine. Furtul trofeului a fost ideea de la care a pornit autorul acestei carti.
Ca de obicei, nu voi face o recenzie clasica, nefiind critic, ci blogger, ci voi raspunde la intrebarea De ce ar trebui sa cititi micutul roman Asasinul se afla pe stadionul Wembley in 2020, asa cum am raspuns la intrebarea identica in legatura cu carte de debut a lui Stephen King, Carrie. Asadar:
- Microbistii nascuti in 1966 au toate motivele sa citeasca acest roman, urmand a retrai emotia acelei Cupe Mondiale. Romania nu a participat, insa Campionatul Mondial este un eveniment important pentru orice microbist, indiferent daca echipa lui favorita participa sau nu la el.
- Microbistii mai tineri pot lua aceasta carte drept una istorica. Nu eram nascut atunci, insa nu ma deranjeaza sa traiesc atmosfera unor Campioante Mondiale desfasurate inainte de a ma naste. Dimpotriva, este un lucru care chiar imi surade, prin intermediul lor traiesc si eu 5% din emotia acelor evenimente.
- Fanii cartilor politiste vor gasi o intriga indeajuns de captivanta incat sa nu fie dezamagiti de aceasta carte.
- Veti da de cateva personaje foarte misto construite. Nu va dau nici macar un nume, va spun, insa, ca este acolo un detectiv particular extrem de interesant. Nu stiu daca v-am zis, dar dintotdeauna m-au fascinat acesti detectivi particulari (in povestile britanice si americane; la noi ei se ocupa doar de infidelitati si alte can-can-uri).
- Cei care au fost cel putin o data in Londra ori cei care apreciaza povestile vechi (nu stiu daca este corect sa folosesc sintagma Povesti de epoca) vor aprecia sa traiasca pentru cateva ore in Londra anului 1966. Bine, Londra si nu numai 🙂
Inchei nu cu o concluzie, ci cu o (vesnica) intrebare: cat de posibile ar fi intamplarile din cartea Asasinul se afla pe stadionul Wembley in 2020? Nu am un raspuns, va las (tot) pe voi sa raspundeti la ea. Iar decizia de a da o sansa acestei carti in 2020 tot voua va apartine.
Leave a Reply