Viata e frumoasa, DAR merita citita!

Avocatul strazii – John Grisham

Avocatul strazii este o carte mai putin cunoscuta, mai putin celebra, scrisa de John Grisham. Este, din punctul meu de vedere, o carte mai slaba ca suspans, mult mai putin realista (nu vad pe cineva sa faca ce a facut avocatul din carte) si mult mai putin … dezirabila. Nu are un personaj de invidiat, cine si-ar dori, oare, sa devina un avocat al strazii?

Pe scurt, Michael (Mike) Brock este un avocat de succes, care lucreaza la o firma mare, Drake & Sweeney. Este un angajat model, un avocat dat constant drept exemplu.

In firma lui de avocatura, insa, are loc un incident, un individ patrunde inarmat in firma si ii pe toti ca ostatici. Mike este in prim-plan, este cel mai aproape de agresor.

Incidentul se termina cu bine, in sensul ca agresorul nu reuseste sa faca nicio victima, el insusi devenind victima, fiind omorat de catre politia venita la fata locului.

Daca ceilalti trec relativ repede peste incident, vietile lor revenind la normal, Mike este in continuare afectat. Agresorul, DeVon Hardy, moare chiar langa el, chipul acestuia ramanandu-i intiparit in memorie mult timp.

Nemaiputand lucra la firma aceea mare, Mike devine un avocat al strazii, incepand sa-i apere pe cei nevoiasi, fara adapost, pentru sume infinit mai mici decat cele cu care fusese pana atunci obisnuit. Devine, de buna voie, cersetor, desi fusese, pana atunci, un adevarat print. Print si cersetor, varianta juridica, ar putea spune unii.

Un puseu de constiinta, un sacrificiu financiar enorm pentru comunitate. Un fel de sfant modern, din domeniul juridic. Un exemplu demn de urmat pentru cei care vor sa se faca avocati si care, pe parcurs, de la intrarea in facultate si pana la terminarea ei, isi pierd orice urma de reper moral.

E drept, asemanarile cu celelalte carti scrise de Grisham, cel putin cu cele citite de mine, sunt minime. Scriitura poate fi asemanatoare, vocabularul, aici nu-s in masura sa confirm cu exactitate, insa personajele par mai nerealiste ca de obicei. Nu stiu sa fi existat vreun Mike in realitate, fara sa pot nega complet aceasta posibilitate.

Nu mi-a placut, fara, insa, sa-mi displaca. Fara sa-i gasesc vreun cusur. Este o carte medie, fara sa fie nicidecum una mediocra.

John Grisham ramane un autor de frecventat, un autor care merita citit, un scriitor bun, cel mai bun pe domeniul juridic, thriller juridic, daca-mi este permisa exprimarea.

Pe de alta parte, insa, Avocatul strazii este o carte pe care, probabil, o vor citi cu precadere fanii infocati ai autorului american. Eu, unul, care mi-am propus sa-i iau la rand cartile, opera, am ajuns la ea prin aceasta metoda. Altfel, daca as fi fost nevoit sa aleg, probabil as fi evitat ori amanat lectura acestei carti.

Personajul Mike este bine conturat, chiar daca are si el unele lipsuri. Este exact precum cartea: decent conturat, poate chiar bine, fara a excela in vreun fel nici prin modul in care a fost construit, nici el ca atare, ca personaj.

Discutia morala starnita, insa, este una extrem de interesanta. Avocatul strazii abia aici exceleaza, chiar daca nu te asteptai sub nicio forma s-o faca.

Nu va pot recomanda sa cititi Avocatul Strazii, nu am motive cu adevarat solide s-o fac, dar sub nicio forma nu va voi sfatui s-o evitati. Este alegerea fiecaruia daca ii va da sau nu o sansa.

Avocatul strazii a fost si ecranizat/a in anul 2003, intr-un film de aproximativ 60 de minute.

Avocatul Strazii de John Grisham poate fi cumparata de pe site-ul Editurii RAO ori de la librariile online Libris, Cartepedia, Carturesti ori Diverta.

 

1 Comment

  1. Sebi

    Avocatul străzii , dacă nu mă înșel, a fost printre primele titluri ale lui Grisham publicate de editura Rao. Am citit cartea imediat cum a apărut și mi s-a părut destul de ok. Am făcut o recapitulare , am citi 21 de cărți scrise de J.G. Ultima a fost Avocatul rebel, care mi s-a părut proastă ( exagera grosolan de acum, toți polițiștii sunt idioți, doar eroul principal e genial…). Informatorul am abandonat-o după câteva zeci de pagini.
    După atâtea titluri, Grisham devine cam șablonard, deja cam poți să îți dai seama care va fi firul întâmplărilor. ( Campioană la acest aspect, Șirul de platani)Nu mai are farmec.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 CitestE-MI-L

Theme by Anders NorenUp ↑

%d bloggers like this: