Baiatul din lumina farurilor este al treilea volum al seriei care ii are in prim-plan pe detectivi Holger Munch si Mia Kruger. Seria a inceput cu romanul Calatoresc singura si a continuat cu Bufnita vaneaza intotdeauna noaptea (considerat a fi cel mai bun volum al seriei; este, de fapt, cel mai cunoscut, cel mai bine vandut).
Avem din nou de-a face cu un criminal in serie, criminal din cauza caruia Mia Kruger este nevoita sa-si anuleze vacanta recomandata de psiholog. O balerina este gasita pe fundul unui lac, langa ea gasindu-se un aparat de fotografiat situat pe un trepied. Pe lentila aparatului era zgariat un numar. Atunci cand un alt cadavru este gasit intr-o stare asemanatoare, Holger Munch isi da seama ca au de-a face cu un criminal in serie. Drept urmare, apeleaza din nou la Mia cea geniala dar atat de haotica si dusa cu pluta. Fucked up la modul cel mai propriu.
Nu va dau spoilere, nu vreau sa stric nimanui placerea lecturii, insa vreau sa va marturisesc ca mi s-a parut cel mai slab roman din aceasta serie. Totul pare cumva fake, artificial, fiecare miscare a autoritatilor, fiecare pista pe care merg, totul pare fake, pare de la o posta ca se uita in directia gresita. La final, am fost dezamagit nu doar de toata ancheta de pe parcursul povestii, ci si de motivatia criminalului.
Actiunile lui nu par a avea sens, nu are nicio logica, desi pana atunci el se dovedise a fi un extrem de rational, de calculat. De-a dreptul genial. Un om atat de destept face toate lucrurile acelea pentru … nimic. Mult zgomot pentru nimic, cum a scris Shakespeare acum cateva sute de ani.
Nu mi-a placut nici atmosfera, nu ca avea ceva gresit, dar parea ca nu are nimic nordic in ea. Eu voiam ceva inghetat, ninsori abundente, inghet, nu o primavara cand e ba cald, ba frig. Povestea este cumva universala, pierzandu-si farmecul nordic (pe care eu, de fapt, il cautam).
Cu toate acestea, povestea din Baiatul din lumina farurilor are indeajuns suspans incat sa ma faca sa n-o abandonez, iar detectivii, cu toate defectele lor (parca intentionate), raman niste personaje delicioase. Fascinante. Personaje pe care imi doresc sa le mai intalnesc.
Lucru de care, dupa cum s-a incheiat aceasta carte, as fi zis ca nu voi mai avea parte. Dar se pare ca deja a aparut volumul 4 al seriei, inca netradus la noi. Desi poate parea paradoxal pentru unii, eu abia astept sa-l citesc, chiar imi plac cele 2 personaje mai ales datorita defectelor pe care le au. Ador personajele pozitive pline de defecte, imi par umane, imi pare realiste. Urasc personajele pozitive pline de calitati, fara niciun defect, personaje care-mi amintesc de super-eroii americani. Eu inca nu am intalnit in viata reala vreun Superman, vreun Batman ori vreun Captain America, drept urmare ORICE ar face ei si oricum s-ar comporta, ei nu-mi par oameni reali, ci inventii la fel de “realiste” precum robotii din Transformers ori extraterestrii din Star Trek.
Baiatul din lumina farurilor mai are o calitate: este EXTREM de dinamica, se parcurge foarte repede, suspansul venind si din acest dinamism. Din acest punct de vedere, este exact cum imi place mie, neavand nici macar un moment mort (in ciuda celor peste 400 de pagini pe care le are romanul).
Eu v-am zis ce mi-a placut si ce nu mi-a placut la Baiatul din lumina farurilor, asa ca voi sunteti cei care veti alege daca o veti citi sau nu. Eu v-as sfatui sa da pentru personaje si pentru un posibil volum 4 MULT mai bun. Daca veti evita volumul 3 exista riscul sa intelegeti prea putin din urmatorul.
Baiatul din lumina farurilor a aparut in limba romana la Editura RAO si poate fi comandata de pe Libris, Elefant, Librarie.net, Bookcity, Cartepedia, Libraria Delfin, Bookzone, CLB sau eMAG. Versiunea in limba engleza poate fi comandata de pe BooksExpress.
Leave a Reply