Box 88 este o organizatie secreta care actioneaza, ati ghicit, in umbra. Din ea fac parte agenti secreti (spioni suna prea urat) doar din SUA si UK. Aceasta organizatie face ceea ce CIA, FBI, MI5 ori MI6 nu pot ori nu vor sa faca. Ori ambele.

Lachlan Kite este personajul principal al povestii. Vedem in paralel doua momente esentiale din viata acestuia. In prezent, in anul 2020 adica, este capturat de serviciile secrete iraniene. Al doilea moment, pe care-l urmarim pe parcursul povestii, este acela in care a fost recrutat. Anul este 1989, moment crucial, fundamental, pentru intreaga umanitate. O lume, cea comunista, urmeaza sa cada, insa Box 88 abia se infiintase. Tanarul Lachlan Kite tocmai primise o prima misiune: sa supravegheze un important afacerist iranian, care urmeaza sa-si petreaca vacanta in casa unui prieten de-al sau. Va trebui, deci, sa-si tradeze prietenul, sa isi faca treaba de agent, de spion, in casa unui prieten, a unuia care are incredere deplina in el.

Acest Xavier, punctul de legatura, apare in ambele momente esentiale: coleg fiind cu Lachlan Kite, in 1989 el este gazda, in casa lui are loc prima misiune a tanarului agent; in 2020 Kite este capturat dupa inmormantarea prietenului sau Xavier, a carui moarte nu mai este atat de clara pe cat parea la prima vedere.

Ce treaba au iranienii cu Kite, ce treaba avusese Kite cu un afacerist iranian in 1989 si cum se termina totul ramane sa descoperiti singuri. Pentru mine a fost lectura alerta, placuta, captivanta, tipul de lectura pe care realmente o ador.

Nu pot, insa, sa inchei fara sa va vorbesc despre 3 lucruri esentiale, importante.

Primul dintre ele este trecutul autorului. Nascut in 1971 in Scotia, a absolvit la ETON (colegiul este esential in poveste; trebuie sa cititi un pic mai multe despre el, despre istoricul sau, despre traditii, pentru a intelege mai profund personajele) si are o diploma in literatura engleza la Edinburgh. La un moment dat (in 1995) a fost abordat de MI5 pentru a se inrola, insa a refuza oferta. Cititi-i cu atentie intreaga sa biografie, functiile sale, urmariti-i cu atentie si operele. Veti descoperi un PERSONAJ fascinant.

Al doilea lucru esential este legat de alegerea pe care trebuie s-o faca personajul principal Kite. Caci in momentul in care el este capturat si interogat, el stie ca si sotia lui INSARCINATA este in mainile iranienilor. Practic, trebuie fie sa isi sacrifice sotia, fie sa tradeze tara. Ce alege sa faca si cum anume se termina totul ramane sa descoperiti singuri. Cert este ca alegerea sa este una pe care nu o doresc nimanui.

Al treilea personaj, cel in pielea caruia m-am putut pune cel mai mult, este Xavier. Un pierde vara, un baiat de bani gata, un tip care ajunge fara sa vrea in centrul evenimentelor. Va rog sa-l urmariti cu atentie si sa va ganditi ce ati fi facut in locul sau. Nu in locul lui Kite, nu in locul iranienilor, ci in locul lui Xavier. Nu va dezvalui mai multe.

Box 88 este PRIMUL roman al seriei, drept urmare ritmul mai greoi este explicabil. Trebuie sa aflam cum a fost racolat, este un rau necesar.

Insa, pentru mine, fix chestia asta introductiva mi-a placut enorm. Avem, de fapt, un dublu suspans: stam cu sufletul la gura atat in ceea ce priveste prezentul, ce patesc intr-un final Kite si sotia lui, dar si in ceea ce priveste trecutul, vrem sa aflam cum s-a terminat totul, ce s-a intamplat cu iranianul si de ce povestea este inca relevanta peste 30 de ani.

Box 88 este un roman excelent, cu dublu suspans, cu un personaj principal solid, care face multe referinte la persoane si intamplari reale. Il recomand tuturor pasionatilor de thrillere de spionaj.

Box 88 a avut parte de un blog tour. Celelalte articole pot fi gasite pe urmatoarele bloguri: Literatura pe Tocuri, Biblioteca lui Liviu, Cartile mele si alti demoni, Anca si cartile, Ciobanul de azi si Analogii – Antologii.

Box 88 a aparut in limba romana la Editura Crime Scene Press,  In momentul scrierii acestui articol, varianta in limba romana NU se mai gaseste in nicio alta librarie online.