Bufnita vaneaza intotdeauna noaptea este al doilea volum al seriei Munch & Kruger, serie care a debutat cu volumul Calatoresc singura.

De aceasta data, celebrul detectiv Holger Munch trebuie sa dezlege itele unui caz si mai tulburator: o tanara este data disparuta dintr-un orfelinat, trupul ei fiind gasit, la cateva luni dupe, intr-o padure, acoperit cu … pene de bufnita. Gabriel, hackerul etic angajat de politie, primeste de la un coleg de breasla o filmare ce se dovedeste a fi un live cu victima lor in timp ce era chinuita intr-un beci. Intre timp, fiica detectivului Munch cunoaste la o petrecere un tanar atragator care se dovedeste a nu fi ceea ce se lauda.

Pentru a da de cap acestui caz complicat, Holger Munch apeleaza din nou la prietena si partenera sa, Mia Kruger. Aceasta trebuie sa infrunte nu doar dusmanii vizibili, ci si pe cei interiori. Daca vor reusi sa rezolve acest caz incurcat si cum se termina totul va las pe voi sa descoperiti.

Despre romanul Bufnita vaneaza intotdeauna noaptea trebuie sa mai spun acum 7 lucruri importante:

  1. Nu va dezvalui care e faza cu bufnita, cine vaneaza si de ce pene de bufnita. Ramane sa descoperiti singuri. Cert este ca acest titlu pe mine m-a atras, m-a cucerit din prima.  Unul dintre cele mai bune titluri intalnite in ultima vreme.
  2. Comparativ cu prima carte, este o poveste mai buna, mai inchegata, mai coerenta, dar inca sunt dezamagit de multe lucruri. De pilda, multe lucruri in plus ori puse doar ca sa te induca in eroare.
  3. Mi-au placut cei 2 detectivi, personajele principale, cu un mic plus pentru Mia. Mic, dar voinic, ca sa zic asa. Ei  au chimie intre ei, este un cuplu pe care imi doresc sa-l mai intalnesc.
  4. Nu am inteles niciodata de ce cineva ar vrea sa urmareasca live cum un om este chinuit. Nu spun ca nu este posibil, credibil, nu spun ca este ceva fantasy, ci spun ca dintre lucrurile nebunesti pe care le tot intalnesc, acesta este unul dintre cele pe care nu le pot nicicum intelege. Nu le-am inteles si nu le voi intelege niciodata. Deci nu doar ca-s pe lumea asta nebuni carora le place sa chinuie oameni, dar mai sunt si nebuni carora le place sa urmareasca asta live. Nu se murdaresc pe maini, nu vor sa faca, insa ADORA sa se uite.
  5. Bufnita vaneaza intotdeauna noaptea este un roman cumva global, universal. Nu are multe elemente nordice, nu este un nordic clasic. Lucru care nu este neaparat unul negativ. Este doar o realitate. O constatare.
  6. Am fost foarte atent in ceea ce priveste partea legata de copiii adoptati. Probabil stiti scandalul de acum cativa ani cu copiii romani “confiscati” de statul norvegian. Deci statul norvegian, desi are cele mai restrictive legi privitoare la adoptie, legi care protejeaza micutii. Nu va spun mai multe, veti descoperi singuri.
  7. Mi-as fi dorit sa dezvolte mai mult subiectul “cibernetic”, partea informatica. Exact ca-n seria Millenium, zic. Avem un hacker etic, care isi face treaba, dar treaba lui, desi decisiva, nu este valorificata cum trebuie. Nu explica, nu insista pe aceasta latura. Poate autorul chiar nu este o persoana tehnica. Ori poate asta este senzatia pe care vrea s-o lase: hackerul obtine informatiile in felul lui, noi doar ne folosim de ele si atat.

Bufnita vaneaza intotdeauna noaptea este per total un roman decent, pe care multi il vor aprecia, dar pe care cei experimentati in ale thrillerelor il vor privi cu oarecare scepticism. Are un ceva al lui care ma face sa-mi doresc sa citesc si continuarea, il recomand, dar cumva cu strangere de inima. Este mai mult o promisiune, un talent care sper sa nu moara speranta, ca sa ma exprim ca la fotbal.

Un ultim lucru mai trebuie precizat: Bufnita vaneaza intotdeauna noaptea este un roman ce poate fi citit distinct, insa veti intelege cu adevarat cele 2 personaje doar daca le urmariti evolutia. Depinde ce urmariti: cazul ca atare sau evolutia personajelor. Pentru mine, ambele-s la fel de importante.

Bufnita vaneaza intotdeauna noaptea a aparut in limba romana la Editura RAO, putand fi achizitionata si de pe Libris, Elefant, Carturesti, Cartepedia, Librarie.net, Libraria Delfin, CLB, CEL.ro sau eMAG.