Ce mult te-am iubit este un titlu care te induce in eroare. Pe de-o parte, te duce cu gandul la celebra carte omonima scrisa de Zaharia Stancu. Pe de alta parte, te duce, de fapt, M-A dus cu gandul inspre o posibila poveste lacrimogena. Un fel Radu F. Constantinescu.

In fapt, este o culegere de povestiri, proza foarte scurta, ca sa pastrez terminologia oficiala, bazata pe o ipotetica agenda telefonica. Personajul principal, naratorul, nu stim exact cine este si nici macar nu stim daca exista ori daca ar putea exista un singur personaj. Am dubii ca o fiinta umana, intr-o singura viata, ar putea avea atatea sotii, foste sotii, amante ori simple … aventuri.

Ordonarea lor, a acestor tinte, a acestor personaje, este una pur alfabetica, asa cum ne-ar fi afisata de un eventual telefon mobil in care am gasi aceasta lista.

Ca o paranteza, o observatie personala, eu niciodata nu am avut in agenda numerele trecute astfel. Nici in telefoanele vechi, inainte de epoca inteligenta, nici in cele noi. Epoca smart, in care numarul este asociat unui profil de Facebook, face aproape imposibila o astfel de agenda. De exemplu, daca eu sunt pe Facebook Emil Calinescu (si, puteti verifica, fix asa sunt trecut), e cam greu sa ma treci in telefon altfel. Si, sincer sa fiu, nu inteleg de ce ai face-o.

Au existat, insa, dintotdeauna, persoane care treceau tipele cu diverse pseudonime. Mihaela, Mihaela Sexy, Mihaela Facultate, Mihaela blonda, Mihaela buna. Am cunoscut putine astfel de persoane, unul dintre ei spunandu-mi ca face aceasta distinctie doar cand are ghinionul sa interactioneze in acelasi timp cu 2 tipe avand acelasi nume. Si, tip prevazator, evita pe cat posibil astfel de situatii.

Revenind la cartea Ce mult te-am iubit, incerc sa-mi pun imaginatia la contributie. Cum ar arata un astfel de om si in cat timp, in cati ani, ar fi avut toate aceste relatii? Si, mai ales, dintre toate femeile din aceasta carte, cu care ar ramane?

Acum, habar n-am cate tipe sunt reale, cate sunt imaginatie pura si cate sunt doar tipe cu care autorul/naratorul si-a dorit sa fie, dar n-a avut norocul. Este posibil, de asemenea, ca multe dintre acele lucruri sa fi fost auzite. Traite de prietenii lui ori, cine stie, de tipe cu care el a interactionat, dar sa fi fost vorba de intamplari petrecute cu fostii lor iubiti.

Luata ca atare, cartea Ce mult te-am iubit este o carte de umor. Aproape carte de bancuri. Intamplarile alea ar putea avea real succes ca postari de sine statatoare pe Facebook. Unele dintre ele, daca ajung la vreun influencer, pot ajunge virale. Adevarate hituri.

Majoritatea cititorilor le vor trata astfel. O carte plina de povestioare amuzante. O carte pe care o citesti cu zambetul pe buze, pe care o savurezi si pe care simti nevoia sa o dai si altora.

Cu toate astea, unii cititori, pasionati de romane si nu neaparat de proza scurta, vor cauta asemanari intre povestiri, vor cauta un fir comun. Unii maniaci vor incerca, poate, sa le reordoneze intr-o ordine (crono)logica. Nu am rabdarea necesara, dar as putea face pariu ca daca o astfel de ordine a fost gasita de cineva si daca povestile ar fi reordonate, citirea lor in noua ordine ar putea capata alt sens.

Raman fidel romanelor, proza scurta urmand a ramane pentru mine o pauza de relaxare. Nu ma vad nicicand citind zile la rand carti de proza scurta. Este o destindere, o variatie de care simt nevoia. Dar cam atat.

Este, asa cum deja am mai zis, echivalentul scurtmetrajelor cinematografice. La un festival mai frecventezi scurte, romanesti sau internationale, dar nu cred ca exista cinefil respectabil in lumea asta care sa se uite o luna intreaga macar numai si numai la scurtmetraje. Daca o exista, chiar as vrea sa-l cunosc. Sa-l intreb cum poate face asta.

Culegere de proza foarte scurta Ce mult te-am iubit este o carte extrem de amuzanta, de relaxanta, o lectura realmente placuta. Poate fi luata ca atare, ca lectura usoara, relaxarea de seara, dar printre multele intamplari amuzante se pot ascunde cateva … soparle. Pe care le veti descoperi singuri. Este cu siguranta o carte mult mai organizata, mai putin haotica, mai logica, decat precedenta carte de proza foarte scurta pe care am citit-o, Minte de dolveac.

Cartea Ce mult te-am iubit a aparut la Editura LIBRIS EDITORIAL si poate fi gasita, ati ghicit, doar pe Libris.ro. Din pacate, momentan este indisponibila. Puteti achizitiona, insa, alte carti ale autorului: Flori, fete fite sau baieti; Life stuff sau invataturi pentru Andreea; Electric puzzle. Nu le-am citit inca, am inceput cu cea mai recenta carte a autorului, dar scriitura este indeajuns de buna incat sa-mi doresc sa le parcurg. Sper sa fi avut aceeasi cantitate de umor si-n trecut.