Demoni II: Foc continua actiunea primului roman al seriei, infatisand acum o Lisa Whelan mult mai matura si mai constienta de puterile pe care le are. Asa cum ma asteptam si cum se asteapta toti cei care au citit prima parte, Lisa urmeaza sa infrunte din nou Raul. De aceasta data, ea va fi ajutata de foarte multe forte altfel contrare. Nu va dezvalui mai multe, va trebui sa descoperiti singuri cum se termina totul. Eu vreau, insa, sa subliniez 5 lucruri despre carte, si bune, si rele.

Demoni II: Foc, desi in aparenta o carte fantasy (cu iz de horror, un fantasy dark, zic unii), are in multe momente un imens substrat politic. O alianta neprevazuta, total atipica, in favoarea binelui, este una des intalnita in politica. Acum, ce-o insemna in politica acel bine ramane de discutat. In politica romaneasca binele este aproape absenta.

Demoni II: Foc m-a dezamagit din cauza ca ma asteptam la o lupta mult mai intensa, mult mai complexa si, inainte de toate, mult mai lunga. In cazul multor carti, eu ma pregatesc sufleteste de ceea ce urmeaza (si) in functie de numarul de pagini ramase. Fix din acest motiv apreciez cartile fizice: fara calcule matematice ample, eu simt in maini daca mai am mult pana la final. In acest caz, pot spune ca am fost dezamagit din start: teancul de pagini ramase pana la final era foarte subtire, iar batalia finala nici nu incepuse. Am simtit, ca-n multe alte cazuri, ca autorul a pregatit terenul pentru … nimic. Vine Raul, trebuie sa te lupti cu el, trebuie sa fii atenta … Iar lupta dureaza foarte putin. Exact ca-n cazul unui meci de box pregatit luni de zile, care se termina cu KO dupa 10 secunde.

Demoni II: Foc are, totusi, marea calitate de a-ti da o stare de bine. Te pune pe ganduri, iti pune niste intrebari, fara sa-ti schimbe starea de spirit. Este o carte neserioasa care pune in mod serios multe probleme.

Demoni II: Foc este o carte cu extrem de mult substrat religios. Chiar daca putini cauta explicatii religioase in carti fantasy, mie mi se pare o perspectiva extrem de misto. Iar modul in care reactioneaza parintele (vedeti voi care) in poveste mi se pare unul extrem de misto. De fapt, pentru mine FIX asta este credinta. Chiar asa, voi cum ati reactiona daca ati intalni un demon?

Laura Nureldin Demoni III AER

Demoni II: Foc va avea si o continuare, care nu a aparut inca in format fizic. Sper sa apara candva. Acest al treilea volum poarta numele de AER.

Demoni II: Foc este, per total, o carte buna. Daca as judeca-o strict pentru final ar fi una slaba; daca as ignora complet finalul, ar fi una excelenta. Avand in vedere ca va avea o continuare, pot sa-i iert (partial) finalul, considerand ca nu este nicidecum finalul seriei. Ca final al seriei ar fi fost cu adevarat grav…

Demoni II: Foc a aparut la Editura Herg Benet, insa in format fizic nu (mai) poate fi comandata de pe site-ul editurii in cauza. In momentul scrierii articolului de fata, ea se gaseste fizic la Elefant, Libris, Carturesti, Diverta si eMAG.