Viata e frumoasa, DAR merita citita!

Biblioteca scolii nu trebuie neglijata!

Biblioteca scolii este un loc unde peste 3 sferturi dintre elevi nu intra niciodata. Nu intrau nici acum 15-20 de ani, cand internetul nu prinsese atata avant, deci nu ar trebui sa ne miram ca nu intra acum. De altfel, pentru multi a ajuns o rusine sa detii carti fizice in casa. Minimalismul atat de laudat presupune o casa cat mai mare si cat mai … goala.

Biblioteca scolii este un loc pe care elevii ar trebui sa-l frecventeze din curiozitate. Nu din obligatie, nu din placere, ci pentru ca acolo pot fi gasite comori ascunse. Celor mici le place sa caute comori, se lauda cu ce au gasit, drept urmare nu ar trebui sa fie o problema sa-i faci sa mearga acolo. Le spui ce comori pot gasi, ii pui sa caute si poate, cine stie, o buna parte vor incepe sa treaca si pe acolo.

Biblioteca scolii ar putea fi frecventata de mai multi elevi daca s-ar petrece urmatoarele lucruri:

 • Daca scoala s-ar ingriji ca ea sa fie aprovizionata constant. Nu inteleg scolile care se plang ca elevii nu frecventeaza acea biblioteca, insa ea nu e aprovizionata cu anii. Daca ai cartile de scoala, vesnicii autori canonici (Doamne, ce cuvant urat!), si consideri ca e de ajuns, atunci sa nu te miri ca elevii nu vin acolo. Pe Eminescu il descarca de pe net, iar cartile ample, romanele, pot fi fentate prin citirea unor comentarii (traiasca mama lu’ Mircea Badea).
 • Daca biblioteca scolii ar da cartile acasa si nu ar impune lectura lor la fata locului. Fix d-asta a avut succes Bookster, sa ne intelegem.
 • Daca scoala ar angaja ca bibliotecari persoane tinere, energice, apropiate de varsta cu elevii. Aici trebuie sa povestesc 2 lucruri interesante, unul din ce mi-a relatat o amica si un altul de la o facultate, irelevant care. Primul este relativ banal de simplu: o tipa o aprecia foarte mult pe bibliotecara scolii. Era o proaspata absolventa de litere care visase sa devina bibliotecare. Nu era bine platita, dimpotriva chiar, dar era mega-pasionata de citit. Asa ca aceasta amica a mea se ducea la biblioteca nu doar sa imprumute carti, ci si sa stea de vorba cu bibliotecara. Era una dintre prietenele ei cele mai bune. Iar asta se intampla pentru ca pur si simplu erau apropiate ca varsta. Ai putea vorbi despre Harry Potter si despre alte carti fantasy cu o doamna de peste 50 de ani? Evident ca da, dar nu te gandesti ca ea ar putea lectura asa ceva, drept urmare nu pornesti discutia. In fine, a doua chestie este dintr-o facultate bucuresteana, unde la imprumuturi era o tipa dragutica. Aveam colegi care se duceau acolo de placere, sa-i faca ochi dulci. In plus, desi deseori era coada, ei ii cereau ei sfaturi de lectura. Pe bune, chiar ii cereau sfaturi de lectura. Eu nu faceam asa ceva, dar intr-adevar imi placea sa vad ca e cineva acolo care-mi zambeste, care-mi vorbeste frumos, care nu urla la mine nici macar cand intarziam (si care m-a si iertat de cateva ori de penalitati).
 • Daca profesorii ar da un exemplu mergand si ei la biblioteca scolii. Sa stea la coada impreuna cu elevii, sa fie vazuti acolo. Si, eventual, sa discuti cu profesorul X, indiferent de materie, despre cartile citite. Nu ar fi cool?
 • Daca biblioteca scolii ar fi o incapere prietenoasa, colorata, cu o usa vesela si primitoare. In majoritatea scolilor biblioteca, daca exista, este cea mai amarata incapere, cu cea mai distrusa usa.

Va ziceam de faptul ca multe scoli nu au biblioteca, drept urmare trebuie sa continui ideea: unele scoli, licee ori facultati au fost mutate, biblioteca ramanand undeva in aer. Daca, de pilda, o scoala, un liceu sau o facultate din Constanta s-ar muta, as vrea sa stiu daca decidentii, locali sau nationali, ar apela si la o firma mutari Constanta precum ProfessionalMovers.ro. Evident, exemplul poate fi dat pentru FIECARE oras. In majoritatea cazurilor nu s-a mutat nimic. Pur si simplu s-a comandat un alt mobilier, iar cel vechi a fost efectiv aruncat. Iar biblioteca scolii, draguta de ea, a trebuit sa-si stranga cartile si sa le depoziteze undeva, pana cand or veni vremuri mai bune.

Cunosc un alt caz de persoana care a vrut sa doneze cartile unui fost profesor catre biblioteca facultatii unde acesta a predat. Facultatea in cauza nu a vrut sa le primeasca, spunand ca oricum studentii nu mai frecventeaza acel loc. Motivul principal a fost cel legat de spatiu, un motiv real, fara ca asta sa insemne ca niste carti valoroase ar trebui pur si simplu ignorate.

In loc de concluzie, trebuie sa mai spun 2 cuvinte despre IMPORTANTA bibliotecii scolii. Este important ca elevul, copilul, sa fie invatat sa aprecieze cartile, sa aprecieze o incapere plina de carti, sa prinda gustul lecturii, sa afle ca cititul trebuie sa fie si din placere, nu doar din obligatie. In mod evident biblioteca nu va fi frecventata de TOT liceul (tot scoala), dar o biblioteca nefrecventata de nimeni nu trebuie nicidecum abandonata. Exista tot timpul metode de atragere a elevilor, iar surprizele vin de unde nu te astepti.

Cat de mult apreciezi biblioteca scolii influenteaza si cat de mult apreciezi biblioteca din propria casa. Dar despre ea cu alta ocazie 🙂 (poza cover este luata de pe pagina de Facebook a scolii nr 92 din Bucuresti, scoala reamenajata prin programul “De-a arhitectura in scoala mea”)

Voi ce puteti spune despre biblioteca scolii in care ati studiat? Ce amintiri aveti de acolo? V-ati gandit vreodata sa o ajutati cu niste donatii? 🙂

3 Comments

 1. Sebi

  Eu am descoperit în clasa a 2-a biblioteca de la căminul cultural din sat. Bibliotecara era învățătoarea surorii mele mai mici. Pentru permis aveam nevoie de buletinul unui părinte. Am convins-o pe mama sa mi-l dea după o grevă a foamei de 24 de ore. Eram client fidel ( daca întârzia bibliotecara, mă duceam și îi băteam in poartă). Luam o sacoșă de cărți pe săptămână. După ce m-a testat și s-a convins că le citesc pe toate, bibliotecara mi-a dat liber sa merg printre rafturi sa iau ce vreau. Am citit multe de acolo, printre care cărțile de popularizare a științei.
  Din clasa a 6-a la oraș, la internat. Biblioteca școlii era de cel puțin 10 ori mai mare. Am fost client fidel până la sfârșitul liceului. Eram printre putinii lăsați să treacă dincolo de pupitru, să-mi caut singur cărțile. M-a influențat enorm. Mereu mi-am dorit o bibliotecă mare in casă. Dar spațiul… Daca as fi păstrat toate cărțile cumpărate, aveam acum vreo 1700 de volume.

  • Emil Calinescu

   Acum sa inteleg ca citesti doar electronic? 🙂

   • Sebi

    Nu, nu-mi place să citesc în format electronic. Am încercat, dar nu mă prinde. Cu un ebook reader nu-mi pot desfășura ritualul… Iau cartea, o deschid la pagina unde am rămas, iau semnul de carte și-l pun între alte pagini , citesc , apoi, când mă opresc, iau din nou semnul, îl pun la locul lui, cu un cm ieșit în afară și pun cartea în locul special destinat cărții curente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 CitestE-MI-L

Theme by Anders NorenUp ↑