Diverta si Editura Curtea Veche incurajeaza vaccinarea, iar eu sunt de acord cu alegerea lor. Nu sunt, insa, complet de acord cu raspunsul dat de Diverta Danei Budeanu. Voi explica pe scurt cum vad eu lucrurile.

Diverta si Editura Curtea Veche incurajeaza vaccinarea, promitand o carte gratis celor care fac dovada vaccinarii cu prima doza intr-o anume perioada de timp. Tu, ca cetatean, trebuie sa te duci la o librarie fizica Diverta din Bucuresti pentru a-ti ridica premiul.

Multi antivaxeri, fie de ocazie, fie consecventi in antivaccinismul lor (cei de ocazie sunt cei care de obicei nu ar fi, doar ca de aceasta data nu au incredere in vaccinurile insuficient testate) , au sarit sa atace brandurile, spunand ca nu le vor mai frecventa.

Desi in multe alte privinte am fost de partea lor, fiind impotriva masurilor ABERANTE luate cica pentru combaterea pandemiei, de aceasta data sunt de acord cu cele 2 branduri. Sau, ca sa fiu mai precis, sunt de acord cu decizia initiala. Motivele sunt 5:

 1. Vorbim despre 2 firme private. Eu, daca e sa ma razboiesc cu cineva, ma razboiesc cu STATUL (roman sau strain).
 2. Discriminarea este una pozitiva, nicidecum una negativa. Daca tu, nevaccinat, vrei sa mergi la Diverta pentru a cumpara carti, poti s-o faci exact cum o faceai pana acum. Nu te da nimeni afara, nu-ti cere nimeni bani mai multi, nu te injura nimeni. Nu ti se cere acel certificat la intrare, nu trebuie sa dai nimanui explicatii de ce ai ales sa nu te vaccinezi. Eu pun egal intre chestia asta si diversele oferte: “Daca te cheama Andrei bei o bere gratis pe 30 noiembrie”; “De 8 martie persoanele de sex feminin intra gratis in clubul nostru!”; “Daca vii imbracat cu ceva negru ai reduceri de Black Friday in magazinele noastre.”. Daca vom considera discriminare aceasta oferta, inseamna ca tot discriminare este si “oferta” conform careia daca-ti dai check-in la ei in local primesti ceva gratis (eventual, intr-o librarie primesti o carte gratis). De ce o persoana fara Facebook este discriminata? Nu are si ea voie sa primeasca ceva gratis?
 3. Pana acum am dat cu pietre in cei care incurajau doar din gura vaccinarea, punand statul sa dea diversele beneficii. Eu sunt atent la detalii: nu vreau ca statul sa incurajeze in niciun fel vaccinarea, insa tu, ca persoana fizica, ori tu, ca persoana juridica, poti incuraja vaccinarea dand din propriul buzunar diverse chestii. Da, exact asta-mi doresc de la firmele private care se lauda ca sunt pro-vacciniste: sa fie pro-vacciniste si cu buzunarul, nu doar din gura. Ceea ce au facut, in acest caz, Diverta si Curtea Veche.
 4. Premiul este unul simbolic. Nu cred ca exista cineva in aceasta tara, in aceasta lume, care se vaccineaza pentru o carte de 20-30-40 de lei. Nici macar nu stiu exact ce carti se vor da, e posibil sa se dea doar dintr-acelea ieftine. Deci este vorba pur si simplu despre o reclama pe care o faci pe seama vaccinarii, reclama care, de aceasta data, te costa mai mult decat de obicei.
 5. Imi place si faptul ca 2 branduri s-au infratit pentru a face aceasta oferta. Nu stiu a cui a fost ideea, a celor de la Diverta ori a celor de la Curtea Veche, dar imi place mult infratirea. Daca doar unul dintre branduri ar fi venit cu propunerea impactul ar fi fost mai mic, nu am fi vorbit atata. Evident ca o editura putea face asta pe site-ul propriu, pentru a-si atrage vizitatori; ori o librarie online putea face asta cu cartile de la mai multe edituri. Au preferat s-o faca impreuna, unde-s doi puterea creste. Incurajez astfel de colaborari si astfel de campanii.

Acum sa va spun si unde au gresit cele 2 branduri. Mai sus, ca poza cover, aveti raspunsul editurii, iar mai jos gasiti raspunsul celor de la Diverta. Si acum cele 5 probleme pe care le am cu aceste raspunsuri:

Diverta si Editura Curtea Veche incurajeaza vaccinarea raspuns Diverta catre Dana Budeanu

 1. Curtea Veche si Diverta sunt branduri mari, care nu au nevoie de publicitate negativa, nu au nevoie de reclama cu orice pret. Drept urmare, ideea de a te cobori in mocirla, de a te cobori la nivelul uneia ca Dana Budeanu mi se pare una din start gresita. Au vrut sa imite stilul acesteia? Dar ce sunt ei/ele? Actori de comedie? Sunt branduri serioase, care activeaza pe o piata de carte, la fel de serioasa.
 2. De ce era nevoie ca AMBELE branduri sa-i raspunda Danei Budeanu IN ACELASI STIL? Unul singur nu era de ajuns? Eventual ceilalti puteau da share, daca tineau neaparat la asta.
 3. In loc sa se legitimeze cu campania in sine, ei acum se legitimeaza cu scandalul. Daca pur si simplu ignorau mesajul Danei Budeanu (oricum nu a fost SINGURA care a indemnat la boicot) ar fi ramas partea buna a campaniei. Au stricat cu o mana ce construisera cu cealalta.
 4. Certificatul de fatalau este o continuare absolut nefericita. Ca si cum atunci cand unul te ameninta ca se caca pe tine, tu te vei lauda ca esti cel pe care X urma sa se cace. Serios, de ce era nevoie SI de asa ceva?
 5. Sa va spun ca una dintre sectiunile de unde poti primi carte este si cea de copii? Imaginati-va cum un parinte se va duce dupa vaccinare sa ia o carte pentru copilul sau; avand simtul umorului, cica, acesta va cere si certificatul de fatalau. Apoi le va posta pe ambele (cartea si certificatul) pe Facebook si/sau instagram. Perfect mod de a-ti face reclama. Zic.

Sunt constient ca multi considera un PR genial, o tona de influenceri si oameni de social-media ridica-n slavi cele 2 branduri. Sunt curios, insa, cati dintre acestia vor face unul dintre urmatoarele lucruri in perioada urmatoare:

 • Vor comanda PE BANII LOR o carte (sau orice altceva) de la Diverta;
 • Vor comanda PE BANII LOR o carte de pe site-ul Editurii Curtea Veche;
 • Vor vizita o librarie fizica Diverta.

Inteleg ideea de a lauda o campanie, mai ales cand esti “de aceeasi parte a baricadei”, dar ce alte beneficii mai are brandul de pe urma acesteia? Toti vaccinistii radicali din lista mea care cer STATULUI sa incurajeze vaccinarea, sa taie si spanzure, vor PREMIA in vreun fel cele 2 branduri? Sau ei sunt vaccinisti doar pe banii statului?

In final, desi sunt pe un blog de carte, trebuie sa spun 2 randuri si despre vaccinare: este o ALEGERE MEDICALA PERSONALA. Eu nu vreau s-o influentez in vreun fel, fara sa-i condamn pe altii daca o vor face. Este o raspundere indiferent de decizia pe care o iei: poti sfatui pe cineva sa NU se vaccineze si acel cineva, pentru ca te-a ascultat, s-ar putea imbolnavi de Covid (de aceasta boala se si moare!); in sens contrar, insa, cineva s-ar putea vaccina la sfatul tau si ar putea-o pati de la vaccin (acum sau peste cateva saptamani/luni/ani). Iti asumi tu raspunderea pentru asa ceva?

Eu vreau un singur lucru: tu, ca entitate privata, ai voie sa oferi beneficii, insa NU AR TREBUI sa poti INCALCA DREPTURILE celor nevaccinati. Indiferent de motivul pentru care acestia nu au facut-o, ei trebuie sa aiba aceleasi drepturi si libertati precum ceilalti.

Din acest motive, ma bucura initiativa celor de la Diverta & Curtea Veche, considerand ca multe alte firme ar trebui sa le urmeze exemplul. Nu pot fi, insa, de acord cu interzicerea accesului la spectacole, meciuri, concerte ori proiectii de film pe motiv de vaccinare. De altfel, nu sunt de acord cu obligativitatea aratarii acelui certificat de vaccinare: un cetatean poate nu doreste s-o faca, avand tot dreptul sa pastreze pentru el SECRETUL.

Sunt vaccinist, ma voi vaccina, nu o voi face pentru ca asa zic Mindruta, Tzanca Uraganu, Dan Bitman sau Diverta, insa nu sfatuiesc pe nimeni in nicio privinta. La fel, descurajez orice fel de incalcare a drepturilor si libertatilor celor care nu o vor face.

Iar cei care sunt vaccinisti doar din gura sunt invitati sa ofere si ei ceva. Eu nu sunt vaccinist radical, deci nu am motive sa ofer nimic, insa bloggerii care vor sa isi arate atasamentul fata de cauza vaccinarii sunt invitati sa faca reclama PE GRATIS brandurilor care incurajeaza vaccinarea. Hai cu bannerele Diverta & Curtea Veche. Zic.

Nu inchei fara sa subliniez un lucru: daca cele 2 glume ar fi aparut pe profilele personale ale unor angajati de la Diverta si Editura Curtea Veche ar fi fost perfect. Un raspuns de santier din partea UNEI PERSOANE suna mult mai bine decat un raspuns de santier din partea unui brand. 

Diverta si Editura Curtea Veche incurajeaza vaccinarea, fiind dreptul lor s-o faca. La fel cum e dreptul altora sa-i boicoteze pentru aceasta decizie. La fel cum e dreptul meu sa-i laud pentru initiativa, insa in acelasi timp sa-i critic pentru raspunsul de santier adresat Danei Budeanu. La fel cum este si dreptul vostru sa nu-mi mai frecventati blogul din cauza acestui articol.