Viata e frumoasa, DAR merita citita!

Eva Anca: Motive să citim autori români contemporani

De câțiva ani mi-am făcut curajul – pe atunci – să încep să citesc autori români contemporani. Discuții pe subiect găsiți multe în mediul online și, la fel, găsiți atât recenzii mega-laudative, cât și extrem de negative la cărțile autorilor români contemporani. Este un lucru știut că preferințele cititorilor diferă și gusturile nu se discută. Totuși, un lucru pe care l-am observat în online și cu care nu sunt de acord este categorisirea tuturor autorilor români contemporani drept slabi, lipsiți de valoare și de talent, doar pentru că „X” a avut neșansa de a citi un singur autor român contemporan, și ăla slab de tot.

Personal, am citit mulți autori români contemporani și mai sunt încă mulți pe care îmi doresc să îi citesc. De ce am ales să citesc autori români contemporani? Pentru început, din curiozitate, iar cu trecerea timpului, pentru că am realizat că și noi avem autori deosebit de talentați, cu mult potențial și cu abilitatea de a scrie povești fascinante. Unii sunt împotriva autorilor români contemporani, pe motiv că „L-am citit pe X și nu mi-a plăcut, toți sunt la fel!”. Ei bine, eu am mai multe motive pentru care vă îndemn să le acordați o șansă autorilor români contemporani. Vă spun câteva și să știți că lista rămâne deschisă, aștept propunerile voastre pentru și mai multe motive.

Abordează subiecte autohtone

 

Desigur, nu vorbesc aici despre presupusele autoare, adolescente, care plasează acțiunea într-un campus din America și totul se învârte în jurul unui subiect demn de o telenovelă. Dimpotrivă, mă refer la autorii serioși, care vin cu un subiect bun, ofertant și deloc clișeic. Mă refer la autorii care știu să extragă un subiect din istoria noastră sau din cotidianul românesc și să-l transforme într-o poveste care te ține cu sufletul la gură.

De exemplu Marius Albert Neguț și Adrian Petru Stepan, doi dintre autorii mei preferați, abordează în cărțile lor teme precum comunismul și revoluția din 1989.

O altă autoare dragă mie și care a reușit cu brio să ia un subiect din istoria noastră și să-l exploateze la maximum este Raluca Alina Iorga, a cărei carte de debut îl are ca subiect pe Vlad Țepeș, punându-l într-o lumină cu totul nouă pentru cititori.

Și Camelia Cavadia abordează astfel de subiecte în cărțile sale, mai exact, se inspiră din realitatea cotidiană românească, din dramele multor români, pentru a crea povești cu un puternic impact emoțional asupra cititorilor.

Tot aici o pot include și pe Lavinia Călina, care s-a inspirat din cotidianul nostru politic și a scris o distopie grozavă.

 

Creează lumi fantastice așa cum nici străinii nu o fac

 

Desigur că străinii scriu fantasy și le iese de minune. Dar să nu credeți că autorii noștri români contemporani sunt mai prejos! Nicidecum! Ba chiar pot afirma cu toată încrederea că am citit fantasy-uri străine extrem de apreciate, dar care m-au dezamăgit, în comparație cu romane fantasy de la noi. Autorii români contemporani sunt capabili să creeze lumi fantastice așa cum niciun alt autor nu o face.

De exemplu, Theo Anghel, pe care o consider „mama literaturii fantasy românești contemporane” creează lumi fantastice extraordinare, în care ți se pare că trăiești cu adevărat. Iar personajele ei par desprinse din realitatea noastră, cu același limbaj și comportament pe care îl putem vedea oricând printre noi, doar că sunt înzestrate cu diverse capacități demne de lumea imaginară.

Nici Oana Arion nu se lasă mai prejos, ea creând lumi în care cititorul se lasă purtat cu toată plăcerea. Vampirii ei sunt adorabili și creează dependență mai ceva decât vampirii din străinătate, care au devenit deja clișeu.

Daniela Faur a debutat cu o serie fantasy care i-a adus aprecierea multor cititori – pe bună dreptate! A abordat un subiect destul de neexploatat și l-a transformat într-o poveste deosebit de frumoasă.

Iar dacă până acum am recomandat doar autoare de fantasy, să știți că avem și un autor extrem de talentat în acest domeniu. Este vorba despre Bogdan Ispas, care s-a inspirat din folclorul autohton și a creat o lume fantasy impresionantă, care îl ține captiv pe cititor de la primul și până la ultimul volum.

 

Își folosesc abilitățile și cunoștințele pentru a crea povești de viață

 

Avem autori români contemporani care par să aibă o bună cunoaștere a naturii umane și, mai mult decât atât, să își folosească această cunoaștere și aceste abilități de a pătrunde în substraturile psihicului uman pentru a crea povești de viață deosebite.

Două astfel de autoare sunt Georgiana Vâju și Cristina Nemerovschi. Ambele, deși au scris cărți pe diverse subiecte, au în cărțile lor substraturi psihologice. Personajele lor sunt complexe din punct de vedere psihologic și adeseori cititorul se poate regăsi în personajele și poveștile prezentate.

 

Sunt precum un cameleon, doar că în loc de culoare, își schimbă stilul și le iese de minune de fiecare dată

 

Avem numeroși autori români contemporani care abordează diverse stiluri: de la dramă, la dragoste, roman polițist, mister, aventură și fantasy. Unora le iese de minune acest lucru, reușind să scrie povești cu adevărat captivante, indiferent de stilul sau genul abordat.

O astfel de autoare este Monica Ramirez, care are deja un portofoliu bogat și apreciat de cititori. Romanele ei sunt intense, pline de acțiune și nu le lipsește nici doza necesară de romantism.

Tot în această categorie aș include-o și pe Natașa Alina Culea, care a demonstrat că are o scriitură extraordinară, indiferent de direcția în care se îndreaptă povestea sa. Romanele sale sunt încadrate în sfera romantismului, a dramei și a paranormalului, pe alocuri.

 

Îl surprind pe cititor cu o scriitură puternică și un talent în a creiona personaje, locuri și povești

 

Ce au în comun toți acești autori români contemporani pe care vi i-am recomandat? Faptul că reușesc să îl surprindă pe cititor cu o scriitură puternică și cu un talent deosebit în a crea personaje care par reale, locuri incredibile și povești fenomenale.

Sunt convinsă că mai sunt și mulți alți autori români contemporani care merită citiți, eu mi-am permis să vă vorbesc doar despre cei pe care i-am citit până acum. Lista mea de autori români contemporani pe care vreau să îi mai descopăr este destul de lungă. Sunt curioasă ce alte motive aveți voi pentru a citi autori români contemporani.

Eva Anca Motive să citim autori români contemporani

Articolul Motive să citim autori români contemporani a fost scris de Eva Anca Hamza, pe care o puteti citi pe blogul personal www.randurileevei.ro.

13 Comments

  1. DanaC

    Minunat i-ai argumentat! Felicitări! Frumos articol!

  2. Eva Anca

    Mulțumesc, Emil, pentru șansa de a lua parte din proiectul tău!

  3. Vero

    Mi-a plăcut articolul tau, Eva. De acord cu ce ai scris. Felicitări!

  4. Adriana Ivan

    Și eu citesc autori români. Unii îmi plac mai mult, alții mai puțin.

  5. Dana

    Marius Albert Neguț e printre preferați. Dar vreau să citesc și Monica Ramirez și Petronela Rotaru cât de curând.

    • Eva Anca

      Si Petronela Rotar mi-a placut, am citit doar o carte de-a ei.

  6. Marius Neguț

    Mulțumesc pentru nominalizare!
    Mă bucur că scrisul meu satisface publicul iubitor de lectură. 🙂

  7. Simona Banica

    Superb articol felicitari!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 CitestE-MI-L

Theme by Anders NorenUp ↑