Viata e frumoasa, DAR merita citita!

Familia Addams – Elizabeth Faucher

Familia Addams este unul dintre filmele copilariei care mi-a ramas cel mai bine intiparit in minte. Desi nu este chiar un film pentru copii, este un film pe care eu il asociez cu copilaria. Poate am avut eu o copilarie mai dubioasa atat timp cat o asociez cu o comedie neagra …

Oricum, ca sa vedeti ca dubioseniile nu se opresc aici, trebuie sa va mai marturisesc un secret: nu stiu cand a aparut aceasta carte in biblioteca mea. Nu stiu de cand o am, de cand si nici macar nu-mi amintesc cum a ajuns ea pe raftul cartilor pe care-mi doresc sa le citesc in viitorul apropiat.

Cert este ca dupa cateva carti grele terminate, am zis sa iau o pauza. Sa citesc ceva usor, lejer. Ceva mai usor chiar si decat Pupaza cea moldoveneasca.

De fapt, partial mint. Imi amintesc vag ca am dat de ea cam imediat dupa ce am vazut spectacolul omonim de teatru. Spectacolul mi-a placut, chiar daca il consider prea vesel, prea putin intunecat. Dar tot nu stiu cum a ajuns in biblioteca mea. E de ceva ani probabil.

Ca sa continui ciudateniile, marturisesc ca nu stiu nimic despre autoare. Cartea este prea veche, drept urmare ea nu prea exista in online. Sau poate nu am stiut eu ce sa caut si cum. Ma rog, puteti incerca si voi sa cautati. Vedeti ce aflati.

 Fara sa va zic exact actiunea cartii, trebuie sa va spun care e marea ei problema. Este fix ce scriam eu nu demult pe blogul de film: unele carti nu se ridica la nivelul filmului/filmelor. In acest caz, problema vine si de la faptul ca aceasta carte a fost scrisa DUPA film, practic o autoare a preluat personajele din film si a scris o carte cu ele.

Si in care lipsesc 2 elemente fundamentale pe care le ai in film: latura vizuala, toata atmosfera aia intunecata pe care oricat de amanuntit ar descrie-o cineva, nu se compara cu senzatia pe care o ai cand o vezi; latura auditiva, sa AUZI, sa SIMTI acea atmosfera intunecata. Familia Addams are farmec, are sens, cand o vezi, cand o traiesti, nu cand iti este povestita. Caci fix asta pare cartea asta: cineva iti povesteste ceva misto. Nu TRAIESTI acea chestie misto, doar o auzi indirect, prin intermediari.

Iar problema numarul 2 este traducerea. E drept, traducerea este fix traducerea filmului vechi, din 91. De pilda, Uncle Fester, personajul meu preferat din film (cica ma aseman mult cu el) este tradus … Unchiul Buboi. Cand citeam Buboi prin carte simteam ca-mi sangerau ochii. Da, cand vezi filmul citesti Buboi in subtitrare, dar macar AUZI numele original, Uncle Fester.

De fapt, m-am simtit ca la un film dublat. Cam asta este senzatia.

Ca sa recapitulez: 25% se pierde prin absenta elementului vizual, 25% prin absenta elementului auditiv, inca 25% prin traducere. Practic, Familia Addams pe hartie este 25% din filmul ori din spectacolul de teatru Familia Addams. Este, exact cum ziceam mai sus, diferenta dintre a trai un lucru si a afla despre acel lucru din povestirile altora. Sau, cum ar zice un prieten, diferenta dintre a face sex si a te uita la altii cum si-o trag.

In final, de obicei recomand locatii de unde cartea poate fi cumparata. Aici pauza. Sunt cateva libraii-anticariate online unde se gaseste, dar din pacate totul este atat de volatil incat evit sa le recomand. Trebuie, deci, sa stiti doar atat: carticica aceasta despre Familia Addams, scrisa (prelucrata? nu stiu care e termenul corect) de Elizabeth Faucher, aparuta la noi la Nemira in anul 1993, se gaseste doar la anticariate (online si offline). Daca aveti noroc, o veti gasi. Daca nu, nu. Ma rog, cand discutam despre Familia Addams, partea cu norocul este relativa. Cine stie ce descantece trebuie sa faceti pentru a invoca norocul. Ori pe cine ar trebui sa chinuiti. Glumesc. Sau nu 🙂

 

3 Comments

 1. krossfire

  Exista o carte facuta dupa Familia Addams ;)) ? Adica inteleg nevoia unora de a mulge niste francize de bani, dar Familia Addams nu e chiar Star Wars 🙂

  • Emil Calinescu

   Exista mai multe. Asta e una dintre ele :))

  • krossfire

   Saga Unchiului Buboi ;))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 CitestE-MI-L

Theme by Anders NorenUp ↑