Fata disparuta exact la aniversarea a 5 ani de casatorie este unul dintre cele mai bune thrillere citite de mine in ultima perioada. A reusit chiar performanta sa ma faca sa-mi placa, s-o ador, desi are un final de cacat. Nu, nu ma feresc de cuvinte: finalul este de 2 bani, este cel mai tembel final posibil.

Povestea este foarte incitanta: Amy dispare exact in ziua aniversarii a 5 ani de casatorie, ca de obicei principalul suspect este sotul ei, Nick. Partea interesanta este, insa, modul prin care aflam tot ce se intampla: o dubla perpsectiva, a ei si a lui, cu mentiunea ca perspectiva ei este impartita in 2, intai un jurnal pe care il lasa, pe care politia, la un moment dat, il gaseste, apoi ne povesteste in mod direct, noua, cititorilor, cum a stat treaba din perspectiva ei. O tripla perspectiva, de fapt, care face cartea cu atat mai atractiva.

Fara sa fac spoilere, sa va dezvalui nimic din actiunea cartii, trebuie sa va indemn sa urmariti cu atentie 3 aspecte ale cartii:

Trei personaje foarte bine construite

 

Nu doar Amy si cu Nick sunt foarte bine construite, ci si sora geamana a acestuia, Go. Trei personaje extrem de misto construite, de care nu te poti atasa, insa nici nu le poti dispretui. Trei personaje foarte realiste, foarte umane, foarte bine conturate, cu calitati si defecte. Nu va zic mai multe, va spun doar ca am sfarsit prin a nu dispretui pe nimeni, desi probabil multi s-ar astepta sa zic ceva de rau despre Amy.

Vina parintilor pentru felul in care se comporta un om

 

Nu reiau discutia despre comportamentul criminal genetic, cu care te-ai naster, vs comportamentul criminal invatat social. Va sfatuiesc, insa, sa fiti atenti la familiile celor 3 personaje principale, la parintii celor 3 (o includ aici si pe sora geamana a lui Nick). Chiar daca, in sine, nu-s personaje principale, influenta lor este evidenta.

Mare atentie la mass-media!

 

Sunt blogger, imi castig existenta din scris, insa ma sperii deseori cand vad cat de usor poate fi folosita mass-media, cat de periculoasa este ea. Iar in SUA pericolul este cu atat mai mare, caci acolo procesele sunt cu jurati, nu cu judecatori. Practic, multi jurati vor intra in sala de judecata cu o idee deja formata despre caz, atunci cand este vorba despre spete celebre, dezbatute la tv si pe retelele sociale. Multi sustin ca deciziile luate de aceste curti sunt mai corecte decat cele luate de judecatori, laudand sistemul juridic anglo-saxon, insa de la aparitia internetului lucrurile tind sa cred ca scapa de sub control, deciziile luate de aceste curti fiind, din pacate, periculos de mult influentate de media, fie mass-media traditionala, fie social-media.

In SUA (si nu numai), marile firme de avocatura au si oameni de PR printre angajati. Apararea se vede atat din punct de vedere juridic, procedural, cat si pe partea de imagine. Gandindu-ma la asta, ma si sperie posibilitatea ca vreodata firmele romanesti de avocatura vor trebui sa angajeze oameni de PR. Avocatii sunt, totusi, pe o scara superioara multor piari (sa nu le zic piarizde). Va imaginati cum o sentinta ar putea fi influentata de absolventii de FJSC? Nu ca n-am avea tembeli si printre avocati, dar parca acolo-s mai putini. Sau asa am eu impresia.

Doua cuvinte si despre ecranizarea Fata disparuta (Gone Girl, daca il stiti mai bine dupa titlul original). Filmul l-am vazut la vremea lui, insa la acea vreme nu citisem cartea. Din ce-mi amintesc, filmul m-a impresionat, m-a dat pe spate, fiind printre cele mai bune filme vazute in acel an. Ce-mi amintesc la fel de bine este, insa, un alt aspect: este considerata a fi printre cele mai bune ecranizari. Nu pot sa va zic mai multe, nu tin minte sa va enumar diferentele dintre carte si film. Le veti descoperi singuri.

Fata disparuta (Gone Girl), de Gillian Flynn, este o carte extraordinara cu un final de cacat. Chiar si asa, ramane o poveste extraordinara. De fapt, poate tocmai d-aia este atat de buna povestea: ca poti s-o apreciezi in ciuda finalului. Si nu, nu pot spune spune care final ar fi fost mai bun. Inteleg faptul ca autoarea a vrut sa aleaga finalul nesurprinzator, imprevizibil, insa a reusit sa-l aleaga pe cel mai prost. Asadar, pot spune ca ORICARE ALT FINAL ar fi fost mai bun. Si vorbesc serios.

Fata disparuta (Gone Girl) a aparut la Editura Trei si se gaseste si pe Libris, Elefant, Cartepedia, Diverta, Carturesti, eMag si Libraria Humanitas.