Fara scapare este primul roman scris de Mark Billingham pe care am avut placerea sa-l citesc. Desi multi l-au criticat, luandu-se inclusiv de traducerea cu mici scapari a Editurii Niculescu (editura care a scos varianta in limba romana), mie per total mi-a placut. Nu m-a dat pe spate, nu este ceva wow, insa mie-mi plac povestile cu nebuni si sanatorii. Dintre subgenurile de thriller, acesta este sus de tot in topul meu personal. Mi se pare ca ele se joaca cel mai mult cu mintea cititorului, mi se par cele mai interesante din acest punct de vedere.

Fara scapare de Mark Billingham ne spune povestea lui Alice, o pacienta a unui astfel de spital de nebuni. Nu va pot spune povestea lui Alice, nici a celorlalti colegi ai ei pentru ca ar trebui sa fac unul din doua lucruri: fie sa fac spoiler, sa distrug placerea lecturii, fie sa va mint. Caci, ati ghicit, in astfel de povesti nimic nu este ceea ce pare, ceva adevarat la inceput poate deveni la final o gluma, o farsa. O nebunie. Nu va spun cum stau lucrurile aici, doar va invit sa recititi aceste randuri dupa ce terminati lectura cartii.

Problema in acest azil de nebuni este ca au loc crime. Aici va pot dezvalui cate sunt, in numar de 2, intai un pacient si apoi un angajat. De ce au fost ei ucisi, cine-i vinovatul (ori vinovatii) si cum se termina totul ramane sa descoperiti singuri. Si tot singuri veti afla ce implicare are Alice in toata povestea asta, in aceste crime. De ce este ea un personaj important, mai important decat altele (desi nu chiar un personaj cheie).

Alice este personaj-narator, asa ca reusim sa-i aflam cele mai ascunse ganduri. Practic, vedem intreaga actiune prin filtrul gandirii sale. Evident, tehnica personajului narator are limitele sale, caci nu aflam ce se intampla atunci cand acest personaj NU este prezent. In plus, un personaj-narator nu este atat de credibil, mai ales cand vorbim despre un personaj cu probleme psihice. Tototodata, un personaj-narator rareori este ucis, asa ca din acest punct de vedere, spoilerul este de la bun inceput: oricine va muri pe parcurs, Alice sigur va supravietui. Sau aproape sigur (hai sa zicem 99%!). Ceea ce in cazul unui thriller nu e chiar ok, caci aici suspansul este principalul atu al povestii. Sau ar trebui sa fie.

Ma rog, aici e chestie de gusturi, cineva-mi spunea ca daca ar putea, ar citi doar thrillere scrise la persoana I, caci doar acestea il fac (pe acel cineva) sa se simta cu adevarat in poveste. Se simte martor, se simte acolo. Naratorul omniscient i se pare un fel de Dumnezeu si, zicea acel cineva, Dumnezeu nu se poate simti nicicum. Deci depinde ce apreciati la un thriller.

O alta problema a romanului Fara scapare este dinamismul sau aproape inexistent. Intr-adevar, povestile din sanatorii au marele defect de a fi statice, de a se petrece doar intre peretii acelui asezamant (aici din pacate se exagereaza, povestea este MULT prea statica). Sunt deseori teatrale, asta insemnand ca dialogurile devin mai importante decat in povestile normale. Intr-adevar, Fara scapare este o carte care chiar ar putea fi pusa in scena de catre un dramaturg competent (care sa adapteze textul) si un regizor cu imaginatie. Nu stiu daca in Marea Britanie a fost sau nu adaptata, insa m-as bucura ca acest lucru sa se petreaca in Romania. Chiar imi doresc mai multe thrillere pe scenele romanesti.

Revenind la romanul Fara scapare, eu il consider o poveste buna, solida, credibila. Chiar m-am simtit in acel sanatoriu, chiar ma temeam un pic ca cineva urmeaza sa mai moara. E drept, din cauza faptului ca era personaj-narator, nu m-am temut ca va muri Alice. Stiam ca nu va muri. 

Articolul despre romanul Fara scapare face parte dintr-un nou blog-tour by Crime Club. Pana in momentul scrierii acestui articol, despre aceasta carte mai puteti gasi impresii pe urmatoarele site-uri si bloguri: Recenziile lui Gica, Analogii Antologii, Literatura pe tocuri, Anca si cartile, Biblioteca lui Liviu, When the rain falls.

ps: Romanul Fara scapare poate fi achizitionat din toate librariile online. Recomand Libris, Cartepedia, Libraria Delfin, Carturesti si Librarie.net.