Inclestarea epocilor, primul volum al seriei Cele douasprezece incuietori, este surpriza placuta a acestui inceput de an (pentru mine, avand in vedere starea de incertitudine, anul 2021 inca nu a inceput; ma simt inca in 2020, in martie, inca astept ca lucrurile sa continue de acolo).

Fantasy-urile nu sunt specialitatea mea, desi nu le refuz, asa cum nici povestile medievale, cu cavaleri, printese, sabii si armuri nu m-au dat niciodata pe spate. Nu le-am refuzat, nu imi provoaca greata, precum 95% dintre romance-uri, insa nu pot spune ca ma atrag prea mult. Le pun DE OBICEI in coada listei de lecturi.

Inclestarea epocilor are, insa, ceva inexplicabil, ceva care pur si simplu m-a atras. Ceva magic, ca tot vorbim despre magie, ceva ce nu pot exprima in cuvinte. Poate nu m-am nascut cu acest har de la zei.

Foarte posibil ca acest ceva inexplicabil sa aiba legatura cu tineretea autorului Stefan Ciocioi (o relevatie pentru mine) ori poate o fi vorba si despre diversele paralele pe care le fac cu situatia din zilele noastre…. Sau poate este vorba pur si simplu de aprecierea pe care o am fata de o carte buna. Atunci cand dau de o carte buna o apreciez chiar daca nu e chiar genul meu, chiar daca poate altfel n-as fi citit-o. Ori poate tocmai din acest motiv o apreciez: ca a reusit sa ma dea pe spate o carte din afara ariei mele de interes (era sa spun de confort, precum vracii motivationali).

Iar acest ALTFEL are o poveste interesanta in cazul meu. Imi permit sa v-o dezvalui, Atunci cand am stabilit colaborarea cu Editura UP, o editura care are din ce in ce mai multe titluri care-mi fac cu ochiul, am avut o discutie foarte misto cu sefa editurii, Oana Arion. Pe langa cartile Monicai Ramirez, pe care deja o cunoscusem (atat literar, caci ii citisem cateva carti, cat si prin intermediul contului ei de Facebook, avand viziuni asemanatoare asupra situatiei sociale si politice din zilele noastre), si cartile ei, ale Oanei, ea a spus ca-mi va trimite 2 carti care sigur imi vor placea, pentru care garanteaza (nu mai stiu exact exprimarea, discutia a fost telefonica si nu in scris). Intai s-a asigurat ca-mi plac, macar putin, fantasy-urile, apoi mi-a trimis cele 2 volume ale seriei Cele douasprezece incuietori.

Cum nu stiam nimic despre autor si despre carte, m-am apucat sa citesc (din pura curiozitate) sinopsisurile, atat cel oficial, de pe site-ul editurii, cat si 2 recenzii de pe 2 bloguri pe care le urmaresc: Literatura pe Tocuri si Portia de Citit. Rezultatul era ca INCA nu eram entuziasmat.

Vrand, insa, sa fac o pauza de thrillere, am zis sa-i dau o sansa. Va spun sincer, m-a atras si coperta extrem de … vie, de tinereasca, desi cumva … medievala. Nu stiu daca m-am facut inteles, dar va prindeti voi dupa ce o vedeti.

Dupa ce am terminat de citit cartea, am revenit la cele 2 cronici si am inceput sa caut mai multe despre autor. De pe site-ul Editurii UP, de pilda, am aflat ca este absolvent de … Politehnica (Automatica si Calculatoare), lucrand acum in domeniul IT. Ar trebui sa ma mir? Ar trebui sa plec de la premisa ca un absolvent de Politehnica nu stie sa scrie sau ar trebui sa ma bazez pe stereotipul conform caruia un IT-ist este mare pasionat de SF-uri?

Deci un autor part-time, care scrie din placere, a reusit sa ma dea pe spate. Intrebarea care inca ma bantuie dupa zile bune de la terminarea cartii este urmatoarea: nu cumva FIX din acest motiv Stefan Ciocioi scrie atat de bine? Nu cumva tocmai lejeritatea asta, faptul ca nu sta cu gandul la public si la incasari, relaxarea asta, il face sa scoata tot ce are mai bun?

Nu, nu va zic nimic despre actiunea cartii, vreau sa fie o surpriza pentru voi. Daca sunteti cu adevarat curiosi, puteti accesa link-urile de mai sus.

Mai am, de fapt, un motiv pentru care nu va zic nimic despre actinea romanului Inclestarea epocilor: vreau sa citesc volumul 2 al seriei Cele douasprezece incuietori. Vreau sa vad ca nivelul a ramas ridicat, vreau sa vad daca autorul a reusit sa-si duca la capat efortul sau narativ. Sper din suflet ca a reusit, pronostichez c-a facut-o, dar tot trebuie sa ma conving cu ochii mei.

Ambele volume din seria Cele douasprezece incuietori de Stefan Ciocioi pot fi comandate direct de pe site-ul Editurii UP; doar volumul 1, Inclestarea epocilor, poate fi comandat distinct SI de la librariile online Libris, Libraria Delfin, CEL.RO si eMAG.