Să citești o carte poate părea o activitate simplă pentru oricare dintre noi dar adevărul este că avem de-a face cu un proces mult mai complex. Acesta își are începutul din momentul în care punem prima dată mâna pe o carte, îi auzim titlul sau îi citim autorul și se termină…când? Vă spun eu, nu se termină niciodată.

Articolul de față reprezintă o înglobare de idei referitoare la percepția noastră asupra unei cărți dar mai ales la modul în care privim o carte din momentul în care aflăm naționalitatea autorului. Impresia pe care mi-o lasă mediul online este aceea că în ultimii ani există o „bătălie” silențioasă între dorința autorilor români de a ieși la lumină și prejudecata cititorilor asupra acestora ca persoane, ca scriitori și mai ales ca origini.

Critica literară – un început timpuriu

Cunoașteți vorba aceea „nu ești primul și nici ultimul” care, adaptată la subiectul nostru, se continuă cu următoarele „care critică o carte”. Primele persoane care au simțit nevoia de a se afirma pe acest plan au existat încă din Grecia Antică, acestea având rolul de a sfătui la o anumită disciplină a poeziei. Mai târziu, în Evul Mediu, scrierile au evoluat însă modul în care erau comentate nu avea de a face nici cu stilul  de scriere și nici cu forma textului ci predomina judecata asupra moralului. Cu cât puteau fi primite mai multe sfaturi și învățături dintr-o carte, cu atât autorul era mai apreciat.

Astăzi există atât de multe unghiuri din care se critică o carte încât ne-ar fi greu să le enumerăm însă lucrul important este că o privire critică o poate adopta atât un specialist cât și un simplu iubitor de lectură.

Autori străini VS Autori români

Dacă ar fi să răspundeți sincer la întrebarea „Câte cărți ați citit din fiecare categorie de autori?” marea majoritate ați răspunde probabil că numărul celor străini îl întrece cu mult pe cel al autorilor români. Problema constă însă în motivul pentru care vă aflați în această poziție. Există printre unii cititori o preconcepție cum că autorii români ar scrie prost, ca să o spunem drept. Sunt total de acord că există și astfel de personalități dar oare toți să fie așa?

Părerea cititorilor de astăzi

În următoarele rânduri doresc să vă prezint căteva păreri din rândul cititorilor, perspectiva bloggerilor care au recenzat cărți ale autorilor români și gândurile autorilor de carte cu privire la problemele legate de acest subiect.

După cum precizam mai sus, părerea unui cititor contează într-o mare măsură fiindcă în momentul în care o expune în mediul online, într-un grup de carte de exemplu, acesta influențează o numeroasă masă de oameni. În momentul de față este important sa se lectureze cât mai mulți autori români astfel încât să fie la vedere părerile despre aceștia, într-un sens pozitiv de preferat, pentru a atrage mulțimea.

Mihaela Chirănescu, iubitoare de carte, ne răspunde.

Î: Ce părere ai despre cărțile scrise de autorii români, reușesc să se ridice la nivelul așteptărilor tale?

R: Ultima carte scrisă de un autor român pe care am citit-o a fost „Măștile fricii” de Camelia Cavadia și mi-a plăcut cum a fost scrisă. A prezentat trăirile personajelor într-un mod excelent care te face să îți reevaluezi sentimentele pentru cei apropiați. Personal m-am întrebat dacă am fost o mamă bună pentru copiii mei. Fricile pot fi învinse dar personajele, în urma traumelor, au eșuat. Eu cred că da, cartea s-a ridicat mult peste nivelul așteptărilor mele.

Î: S-a întâmplat să te dezamăgească o carte scrisă de un autor român atât de mult încât să te determine să nu mai citești cărți scrise de ei?

R: Nu prea am citit autori contemporani. Clasicii nu m-au dezamăgit.

Î: Consideri că autorii români sunt nedreptățiți în vreun fel?

R: Posibil. De cele mai multe ori îi comparăm cu autorii străini preferați și avem impresia că autorii români nu se ridică la nivelul lor, uitând că fiecare autor are stilul și maniera sa de a scrie. În general am auzit numai lucruri bune despre scrierile autorilor români deci da, trebuie să le acordăm șansa de a fi citiți.

Dacă pe vremuri cumpăram o carte care conținea critică literară asupra altor cărți, astăzi avem de a face cu mediul online. Locul care ne este cel mai la îndemână pentru a afla păreri despre un anumit autor cu o anumită carte. De mare ajutor ne sunt bloggerii care au o influență impresionantă asupra cititorilor.

Anca de la „Anca și cărțile” ne răspunde.

Î: Care este prima reacție pe care o ai în momentul în care ți se propune să citești o carte scrisă de un autor român?

R: Prima mea reacție: panică. Mă simt onorată când cineva mă alege și are suficientă încredere pentru a-mi trimite cartea sa, dar mă tem foarte tare de reacții.

 

Î: Atunci când lecturezi cartea, păstrezi într-un colțișor gândul că este scrisă de un autor român sau te debarasezi de acest amănunt?

R: Da, întotdeauna. Și știu că nu este corect. Nu există ai noștri și ai lor. Există autori, există cărți bune, povești deosebite. Aici și acolo. Dar, da, țin chestia asta în cel mai întunecat colț al minții mele, locul ăla unde sălășluiește piticul meu critic.

Î:  Consideri că autorii români sunt nedreptățiți în vreun fel de cititori?

R: Da, sunt prejudecăți formate din părerile altora, din lucruri auzite la colț de stradă sau de pe Facebook. Unele povești ajung mereu la public. Autorii lor își iau suficient timp pentru a „coace” un subiect. Alții se grăbesc și scot pe piață cărți de care nu sunt mulțumiți sau pe care le rescriu ulterior.

 

Am citit autori români contemporani și pot spune că mi-au plăcut foarte mult. După ce termin o carte mă gândesc la efortul pe care l-au depus aceștia pentru a ne încânta imaginația. După atâta muncă este normal să își aștepte răsplata din partea noastră dar oare este mereu pe măsura așteptărilor?

Daniela Irimia, autor de carte, ne raspunde.

Î:  Ai simțit vreodată că tu, autor român de carte, ești nedreptățită în vreun fel de cititori?

R: Eu nu am simțit că sunt nedreptățită de cititori pentru că aș fi autor român. Este adevărat că și cititoarele mele sunt femei deosebite, interesate de dezvoltare personală și profesională, cu o mentalitate orientată spre creștere. Am observant însă în diverse medii că oamenii sunt reticenți în a cumpăra și a citi cărți de autori români. Există impresia că ce este de afară este mai bun. Eu cred că asta este parțial adevărat și mai sănătos mi se pare să îți exprimi o părere după ce ai citit suficient de mult încât să ai o părere argumentată. Deci, eu ca și autor român, și debutant, mă bucur că femeile îmi cumpără cartea, o citesc, și apoi decid să cumpere exemplare noi și să le facă cadou prietenelor lor! Iar asta cred că este cea mai bună dovadă că dacă ai cu adevărat ceva de spus, și o faci bine în scris, autorii vor aprecia asta.

 

            Î: Care consideri că ar fi motivul principal pentru care un cititor refuză să lectureze cărți scrise de autori români?

R: Nu știu care este motivul principal, cum am spus mai devreme, unul dintre ele este legat de prejudecata ca ce este scris de un strain, este mai bun. Și cred că aici se explică de ce autorii români aleg să scrie sub pseudonim străin….ca să își crească șansa de a fi cumpărat.

            Mai cred că, din păcate, invidia este cea care ne oprește să dăm bani pentru o carte scrisă de autor român. Noi românii avem impresia că putem să le facem pe toate și atunci nu mă surprinde că unii gândesc “încă unul care se crede autor” și atunci refuză din start să meargă dincolo de prejudecată și să vadă efectiv ce a scris cineva. La fel și cu recomandarea. Am citit, mi-a plăcut o carte scrisă de autor român, dar nu o promovez/ recomand pentru că … de ce să câștige autorul după urma mea?

            Î: Ce sfat le dai cititorilor astfel încât să îi motiveze să citească autori români?

R: Autorii români înțeleg, mulți dintre ei, mentalitatea, cultura și nevoia emoțioanală a cititorului autohton. Veți fi plăcut surprinși citind cărți care vorbesc pe limba voastră, abordând teme cu care cultura noastră rezonează, cu personaje care au aceleași frici, temeri, emoții, ca și voi. Eu de exemplu, am scris o carte de dezvoltare personală cu principii pe care eu le folosesc în viața personală și în cariera, de peste 15 ani. Iar acele principii și tehnici pe care le ofer cititoarelor s-au dovedit a fi eficiente aici, în România! O carte de la americani îți oferă perspectiva Americană. Doar ca noi nu gândim și nu simțim nici pe departe precum ei… Și acesta este doar un exemplu. Până la urmă, a citi autori români nu îi exclude pe ceilalți, ci îți îmbogățește mintea și sufletul, îți oferă perspective diferite. Iar asta nu poate fi decât un lucru pozitiv.

 Este evident faptul că pot fi spuse multe lucruri legate de aceast subiect, ceea ce este un lucru bun căci despre autorii români trebuie vorbit mult mai mult. Îmi doresc să îi citim, să îi înțelegem și să îi judecăm corect.

Eu sunt Lavinia Chirănescu, iubitoare de carte, mă găsiți pe pagina “Cartoteca” să povestim și să îmi spuneți ce părere aveți despre toate acestea și ce autori români îmi recomandați. Gânduri bune!