Mayday este romanul de debut al autoarei norvegience Grethe Boe. Spun din start: este un roman mai mult american decat nordic, un thriller de spionaj care, pe mine, m-a dezamagit un pic in punctele cheie. Are un final de Hollywood, unul care tradeaza trecutul autoarei: a fost scenarista de film. Sa cititi, va rog, “Confesiunea unei autoare”, postfata acestui volum.
Ylva Nordahl este una dintre putinele femei care piloteaza avioane de vanatoare. Cand NATO anunta cel mai mare exercitiu militar din zona Arctica, Ylva este fericita ca poate participa, ca-si poate demonstra calitatile sale de pilot. Insa ceea ce se anunta a fi doar o demonstratie de forta se transforma in ceva cu potential catastrofal: avionul pe care ea il piloteaza este trimis sa escorteze o aeronava civila, insa pe drum intalneste un avion de lupta rusesc. Sicanata si provocata de avionul rusesc, aeronava NATO pierde controlul si ajunge pe teritoriul rusesc, foarte aproape de o centrala nucleara. Episodul declanseaza o criza mondiala fara precedent, ambele tabere acuzandu-se reciproc de … atac direct. Cum se termina totul si cine o insotea pe Ylva ramane sa descoperiti singuri.
Acum, trebuie sa va marturisesc ca am gasit poate prea multe defecte acestei carti, vi le enumar imediat, pentru ca aveam alte asteptari. De la un autor norvegian, altfel o tara pacifista, nu ma asteptam la o poveste despre un incident care ar putea declansa razboiul termo-nuclear. De la un autor american da. Pe bune ca pe tot parcursul povestii ma asteptam sa fie gasit un criminal in serie, cineva care s-ar fi potrivit mult mai bine in peisaj. N-a fost sa fie.
Insa, intr-un mod cu totul paradoxal, toate aceste defecte au si un revers pozitiv: desi este in plina desfasurare un razboi sangeros in Ucraina, razboi declansat de Rusia, romanul Mayday este unul extrem de obiectiv, rusii nu sunt portretizati drept niste brute, iar americanii niste oameni foarte sensibili.
Totodata, mi-a placut cum au fost portretizati locuitorii acelor zone, locuitori care convietuiesc in buna intelegere indiferent de care parte a granitei s-ar afla. Nu va dau mai multe detalii, va las pe voi sa descoperiti despre ce populatie este vorba (aici se vede clar ca autoarea s-a documentat, ca nu a scris doar “dupa ureche”).
Pe langa finalul dezamagitor, Mayday mai patimeste si in alte 2 privinte. Prima dintre ele se refera la feminismul exagerat si mai ales inutil prezent pe parcursul cartii. Nu am nimic cu scriitoarele, nicidecum cu cele nordice, nu refuz o carte pentru ca-i scrisa de catre o femeie, insa uneori femeile vor sa-si puna apasat amprenta, sa arate oricarui cititor, chiar si celor care n-au fost atenti la numele de pe coperta), acea carte este scrisa de o femeie. Personal, cand am vazut numele Grethe Boe nu am stiut ca este o femeie. Insa mi-am dat seama dupa cateva pagini.
Al doilea defect se refera la miza cartii. Desi in teorie urma sa aiba loc un razboi nuclear devastator, care ar fi distrus intreaga lume, povestea pare a se desfasura in ritmul ei propriu. Personajele par a se misca defazat, par a nu constientiza pericolul care le paste. In unele momente par mult prea rationale, iar in altele par mult prea impulsive. Ritmul este mult prea scazut, senzatia generala fiind ca personajele au tot timpul din lume sa rezolve problema. Care problema nu e asa grava, sunt eu, ca cititor, prea paranoic.
Poate n-am empatizat eu indeajuns cu personajele, poate nu m-a prins indeajuns povestea, asa ca va sfatuiesc sa dati o sansa romanului Mayday. Unii s-ar putea sa inceapa sa se gandeasca la diverse conspiratii in urma lecturii. Nu e cazul meu: eu credeam multe conspiratii si inainte. Acest roman doar mi le-a confirmat.
Un ultimul lucru important de subliniat, desi cumva ma repet: tineti cont de faptul ca Mayday este cartea de debut a autoarei. Asa ca fiti mai ingaduitori, indulgenti.
Per total, Mayday este o carte decenta, prea americana si prea putin nordica pentru mine, dar fara defecte cu adevarat grave. Pentru o carte de debut este foarte buna. Ma rog, debutul literar, caci autoarea a tot scris scenarii pana la aceasta carte.
Mayday de Grethe Boe a aparut in limba romana la Editura Crime Scene Press, loc de unde va sfatuiesc si pe voi s-o achizitionati.
Mayday de Grethe Boe a trecut iarasi prin analiza Crime Club. Celelalte articole despre carte se gasesc pe urmatoarele bloguri: Cartile mele si alti demoni, Ciobanul de azi, Corina – Fata cu cartea, Biblioteca lui Liviu, Anca si cartile, si Arci – Literatura pe Tocuri.
Leave a Reply