Pana sa va vorbesc despre Micile ticaloase, o carte extrem de interesanta, plina de suspans, desi deloc dura ca scene, trebuie sa va vorbesc putin despre autoare. Pe scurt de tot, caci restul aflati de pe Wikipedia, pe ea o cheama Serena Mackesy, insa a preferat, incepand cu aceasta carte, sa scrie sub pseudonimul Alex Marwood. Micile ticaloase are si 2 continuari, care inca nu au fost traduse la noi.

Revenind la Micile ticaloase, acest roman este despre vietile distruse a 2 adolescente, care din urmeaza sa plateasca toata viata lor o greseala din trecut. Desi vina nu le apartinea in totalitate, ele fusesera condamnate atunci cand erau copii, fiind fiecare dintre ele trimisa in alta parte pentru a-si reface viata. Ele nu mai stiau nimic una de alta, isi schimbasera inclusiv numele, neavand voie sa ia legatura una cu alta.

Ce anume le face pe ele sa reintre in contact, ce anume o aduce pe una in localitatea celeilalte si cum anume se termina totul ramane sa descoperiti singuri. La fel cum veti descoperi din ce medii familiale proveneau fiecare dintre ele si cine era victima lor initiala.

Personal, desi am stat cu sufletul la gura, desi nu ma pot plange in privinta suspansului, pot spune ca este tipul de thriller in care nu poti empatiza nicicum cu protagonistii. Cele 2 tipe nu sunt nici antipatice, nici simpatice, fiind, insa, oricat s-ar stradui, tipul de persoane care merita orice rau pe care-l patesc. Din punctul meu de vedere, niste personaje pe care oricat te-ai stradui sa nu le urasti, nu le poti nicicum iubi.

Este adevarat, mi-am pus in multe momente intrebari fundamentale, existentiale, de genul Eu cum as putea trai cu o fapta reprobabila pe care am facut-o in copilarie? Cat de vinovati sunt copiii pentru faptele lor? Daca raspunderea lor este limitata, cine mai este raspunzator alauri de ei, moral si/sau legal?

Nu pot invoca aici vina lor efectiva, nu vreau sa dau spoilere, insa trebuie avuta si ea in vedere. Eu va sfatuiesc sa fiti atenti mai ales la trecut, caci in acest caz el este mai important decat prezentul.

Personal, insa, neputandu-ma pune prea mult in pielea vreuneia dintre ele, m-am gandit cum as reactiona daca as fi un cetatean normal al unei comunitati de genul. E drept, traind in Bucuresti, intr-un oras mare unde esti aproape anonim, imi este multe mai greu sa-mi pun o astfel de problema, caci de fapt premisa de la care ar trebui sa plec, pentru a putea raspunde la acea intrebare, este ca eu as locui in continuare in Slatina mea natala. Deseori mi-am pus problema cum ar fi aratat viata mea daca as fi ramas acolo, fara sa am un raspuns cert in aceasta privinta.

Pe scurt, fara sa fie spoiler, la un moment mica comunitate, micutul orasel, isi da seama cine este una dintre ele si incepe s-o urmareasca. Voiau sa-si faca singuri dreptate. Cum as reactiona eu intr-o astfel de situatie? Teoretic, Gica Contra de felul meu, as tinde sa-i iau apararea, as tinde sa fiu de partea ei tocmai pentru ca toti sunt impotriva ei. Dar as avea, oare, curajul s-o apar pana la capat? As putea eu, oare, sa fiu efectiv contra curentului? As putea eu s-o apar fizic, s-o scot dintr-o eventuala incaierare? Am dubii. Sunt fericit ca n-am fost pus pana acum intr-o astfel de situatie.

In mod evident cei care au copii vor judeca cu totul altfel romanul Micile ticaloase. Se vor pune fie in pielea parintilor victimei, caz in care vor dispretui din suflet protagonistele, fie in pielea celor 2, caz in care vor fi un pic mai ingaduitori. E drept, intrebarea mea legata de vinovatie ramane: oare parintii unor mici infractori nu au absolut nicio vina? Sa nu mai zic de intrebarea efectiva: dintre cele 2, care era mai vinovata? Vinovatia era chiar impartita in mod egal?

Micile ticaloase de Alex Marwood (Serena Mackesy) este un roman excelent, cu niste personaje atat de bine construite incat nu ma pot decide daca sa le urasc sau le apreciez. De fapt, Micile ticaloase nu pot fi nicicum 100% iubite ori dispretuite, acesta fiind, de fapt, marele atu al acestei carti.

Micile ticaloase de Alex Marwood (Serena Mackesy) a aparut in limba romana la Editura Litera (in colectia BuzzBooks), putand fi comandata/comandate (si) de pe Libris, Elefant (versiunea in limba engleza), Carturesti, Cartepedia, Librariile Humanitas si eMAG (versiunea in engleza).