Orice om ii este teama sa recenzeze aceasta carte. Am tot vazut-o pe la prieteni prin lista, multi s-au laudat c-o citesc, dar foarte putini au scris efectiv despre ea. Dintre blogurile si site-urile pe care le frecventez, doar la Jovi si la Catalin Striblea am vazut cate ceva. In rest, pauza. Inca nu-mi dau seama de ce? Frica?

Orice om ii este teama este un fel de upgrade la cateva dintre precedentele carti ale autorului. Nu mai este o colectie de citate, de perle, ale politicienilor si vedetelor, ci este o colectie de citate COMENTATE. Lucru pe care multi il lauda, dar pe care eu il consider extrem de inutil.

Orice om ii este teama este citita precum un articol de pe un blog ori precum un editorial publicat pe Digi24. Ori pare o interventie in direct legata de ultima gafa a unui politician. Domnule Paraschivescu, ce parere aveti despre ultima boacana a Vioricai Dancila? Nu zic, comentariile autorului sunt savuroase, cartea este relaxanta, te simti bine citind-o, dar la final, dupa ce ai parcurs-o in intregime (lucru care mi-a luat vreo 2 ore si ceva), simti ca n-ai ramas cu nimic. Am simtit ca am citit un site de umor pentru intelectuali, dar cam atat.

Orice om ii este teama imi confirma vorbele spuse despre Radu Paraschivescu cu prilejul precedentei sale carti: are potential, dar parca nu vrea sa scrie ceva mai consistent. Nu are timp, nu are energie, habar n-am. Repet: omul e monument de cultura, este extrem de citit, are cuvintele la el, are verb, dar pana acum nu a scris vreun roman important, relevant. Proza scurta (care, intr-adevar, este subevaluata la noi, dar oricum), colectii de citate. Nimic de amploare.

Orice om ii este teama mai are o problema: daca pana acum era vorba de politicieni la modul general, pusi deseori laolalta cu artisti, fotbalisti si alte vedete, de aceasta data vorbim despre o carte cu o orientare politica evidenta. Orice om ii este teama este o carte scrisa EXCLUSIV despre guvernele PSD. Pot fi de acord, avem cel mai agramat premier din istorie, avem cel mai dubios ministru al agriculturii (culmea, omul este, pe de-o parte, si apreciat), dar atunci cand Ciolos face dezacorduri si cacofonii nimeni nu se sesizeaza? Lui ii sunt permise?

Orice om ii este teama de Dancila, atunci cand o vede intr-o intalnire oficiala. Orice om ii este teama de ce perle mai scot politicienii. Dar, pe de alta parte, dupa ce citesti toate chestiile astea pe internet, in presa si dupa ce vezi toate aceste balbe la tv, nu-ti mai surade sa le citesti si-ntr-o carte. E exact ca-n bancul cu Bula si hainele necalcate.

Bula la scoala este intrebat de invatatoare de ce a venit cu hainele necalcate.
– Doamna invatatoare, sa va explic. Mama baga televizorul in priza televizorul, il aude pe tovarasul Ceausescu. Baga radioul in priza, il aude pe tovarasul Ceausescu. Pur si simplu nu a mai avut curajul sa bage si fierul de calcat in priza.

Orice om ii este teama poate fi cumparata de la Libraria Humanitas, Libris, Elefant, Cartepedia, Carturesti, Diverta si Emag.