Stiu ca sunt in urma cu serialele, atat Netflix, cat si HBO GO, imi asum acest lucru, drept urmare spun din start: am citit cartea Tu, de Caroline Kepnes, FARA sa fi vazut serialul omonim de pe Netflix. DUPA ce am citit cartea, la cat de dubioasa si de bolnava este, atat in sens pozitiv, cat si-n sens negativ, am ceva dubii ca ar trebui sa ma apuc de serial.

Cineva mi-a zis, acum cateva zile, ca daca o carte este ecranizata cum trebuie nu are rost sa-mi pierd timpul lecturand-o. Vorbea de filmul Papillon, care recent a primit o reecranizare, un remake. Eu ziceam ca-mi doresc sa citesc cartile, el spunea ca e un proces inutil. In acest caz, al cartii TU, lectura dureaza mai putin decat vizionarea filmului. Drept urmare, alegerea mea zic c-a fost corecta: intai cartea, apoi, daca ati fost cu adevarat impresionati, filmul. Nu e neaparat cazul la mine.

Povestea cartii TU este despre o obsesie. O obsesie bolnava, o iubire extrema care nu se sfarseste bine. O tanara scriitoare, Guinevere Beck, poposeste in libraria lui Joe Goldberg din New York. Dupa ce aceasta pleaca din libraria lui, el face ceea ce cu totii facem in epoca tehnologia: ii cauta numele pe Google. Pe Google gaseste o singura Guinevere Beck si incepe sa o urmareasca. Iar frumoasa Beck avea un mare defect: se supraexpunea in online. Posta constant, in special pe Twitter, reteaua sociala preferata de americani. Joe stia, deci, de fiecare data unde este si ce face.

Doar ca Joe nu se multumeste sa o urmareasca, ci trece la urmatorul nivel: treptat, preia controlul asupra vietii ei. Daca prima intalnire a lor a fost intamplatoare, urmatoarele au fost intamplari aranjate de Joe. Care, insa, nu doar ca-si aranja intalnirile aparent intamplatoare cu Beck, dar mai si elimina eventualele obstacole. Chiar daca acest lucru presupunea uneori ca trebuie sa ucida.

Acum, sunt nevoit sa dau un mic spoiler, unul minuscul, pentru a supune atentiei o problema. Asadar, ganditi-va ca ati putea sa-i accesati emailul persoanei dragi si constatati ca ea va minte. Ganditi-va la toate scuzele alea spuse de ea sa nu va vedeti, toate evenimentele care au aparut neprevazut. Cum ati reactiona la minciuni?

Nu, nimic nu justifica omorul, fiecare om este liber sa faca ce doreste. Chiar si sa minta, daca n-o face la tribunal, sub juramant. Voiam doar sa va arat imaginea de ansamblu. Si sa spun ca uneori anumite lucruri nu ar trebui sa le stim. Uneori, e mai bine sa nu stii.

Deseori mi-am intrebat prietenii: ba, si daca ai afla ca te minte (el sau ea), ce ai face? La modul serios, multe infidelitati au ramas nepedepsite doar pentru ca nu au putut fi dovedite. Uneori, lipsa de informatie poate salva vieti.

Discutia despre retelele sociale o las pentru alta data. Despre cat de expusi suntem noi lasandu-ne exclusiv in bratele internetului. Despre cat de sigure sunt emailurile pe care le trimitem si in care ne expunem chestii personale. Este o chestiune pe care doar o semnalez, va recomand s-o aveti in vedere, sa fiti foarte atenti la ea.

Da, unii pot judeca povestea din perspectiva vinii multiple a lui Beck. Ca ea s-a oferit initial pe tava si apoi s-a (supra)expus online, facandu-se vinovata si de o neglijenta dupa unii foarte grava. Nu, criminalul nu poate fi aparat, justificat. Ideea este cum putem noi, ceilalti, sa ne ferim. Ca tot vorbim despre ce am putea invata din diversel carti, din TU putem afla asta. Zic.

Altfel, chiar daca nu ne place personajul Joe, il dispretuim, il uram de-a dreptul, trebuie sa recunoastem ca este un personaj magistral construit. Un adevarat erou negativ, unul care te inspaimanta, care iti baga frica in oase. Este atat de bine construit incat nu poti decat sa-l urasti pe el, ca pe personaj, si sa-l iubesti pe autorul care l-a creionat. In acest caz, o ea, Caroline Kepnes.

Per total, cartea TU este plina de suspans, pe alocuri infricosatoare, avand un personaj principal foarte bine conturat. Stiind deja ca va avea CONTINUARI, unele lucruri le puteti intui. Din pacate sau din fericire.

Altfel, cartea TU a aparut la Editura Herg Benet, editura care se pregateste sa lanseze cat de curand traducerea continuarii acestei carti, intitulata Corpuri ascunse. Serialul TU este disponibil pe Netflix.

TU a fost comandata de pe Cartepedia. Poate fi comandata, bineinteles, si de pe site-ul editurii.