Parcul Gorki este o carte intai si intai o carte politica (si sociala) si abia apoi thriller. 80% din actiunea cartii se petrece in URSS, intr-un URSS pre-Gorbaciov, un URSS urat, inchis, absurd, restul de 20% desfasurandu-se la New York.
Pretextul intregii actiuni: gasirea a trei cadavre inghetate in Parcul Gorki, un celebru parc din Moscova. Spun pretext pentru ca, de fapt, principalul scop al cartii pare a fi reliefarea realitatilor sociale si politice din URSS. In plan secund, cumva neimportant, este rezolvarea crimei.
Care rezolvare trebuie facuta ca la carte: trebuie aflat CINE este vinovatul, trebuie aflata MOTIVATIA lui, DE CE a facut-o, si, bineinteles, trebuie si pedepsit acest vinovat. Nu va dezvalui nimic din toate astea.
Ce va dezvalui, insa, este ceea ce urmeaza sa aflati citind romanul Parcul Gorki. Caci veti afla 3 aspecte extrem de importante, de relevante.
Intai si intai, aflati cum se petreceau anchetele in URSS. Ma rog, aici unii istorici ar putea avea ceva dubii, cartea fiind scrisa de un american si nu de un rus. E clar: lucrurile in URSS stateau (si inca stau) complet diferit fata de America. Care era (este?) relatia politiei, a politistilor de rand, cu KGB-ul? Ce era important, relevant, intr-o ancheta? Pe ce anume se bazeaza un anchetator atunci cand cerceteaza o crima?
In al doilea rand, finalul ce are loc in America ne ofera o perspectiva paralela. Autorul vrea sa ne arate cat de (putin?) diferita este America. Vedeti voi exact ce, cum si in ce fel. Eu va spun doar ca mi-am amintit celebra gluma: USA = Uniunea Sovietica Ailalta.
In al treilea rand, avem un personaj extrem de bine conturat: detectivul Arkadi Renko. Il avem creionat atat profesional, cat si personal. Avand in vedere ca este abia PRIMA carte avandu-l pe Arkadi Renko in prim plan, eu sunt EXTREM de multumit de modul in care acesta este creionat. Ma astept, deci, ca romanele urmatoare sa fie mult mai dinamice. De obicei primul roman din serie se ocupa, pe langa relatarea faptelor, si de creionarea personajului.
Caci, altfel, ritmul este intr-adevar foarte scazut. Am terminat cartea in mai mult de o saptamana. Cam 8 zile, ceea ce mie mi se pare enorm.
Da, o carte grea, nu doar la propriu, fizic, cat si din punctul de vedere al contintului. Nu spun ca-i seaca, nu mi se pare deloc asa, poate mult prea rece si intunecoasa (la propriu). E drept, este total lipsita de umor, lucru care o face (si) mai greu de citit.
Per total, Parcul Gorki este o carte grea, dar care mi-a placut. Pentru noi, romanii, care am trait un regim asemanator, se poate dovedi mai interesanta decat pentru americanii care o vor judeca, probabil, strict prin prisma aspectelor de thriller. Contine foarte multe aspecte socio-politice, avand o atmosfera extrem de ruseasca. O atmosfera ruseasca amestecata, cumva, cu o atmosfera nordica (senzatia aceea ca totul este inghetat te duce cu gandul la literatura politista nordica).
Parcul Gorki mi-a placut atat de mult incat ma voi apuca, zilele acestea, si de continuarea ei, Steaua Polara, ambele aparute la Editura Paladin. Din pacate, par a fi SINGURELE carti din serie traduse in limba romana. Sper, totusi, ca traducerea seriei va continua.
Romanul Parcul Gorki a fost ecranizat in anul 1983, cu William Hurt in rolul anchetatorului Arkadi Renko. Nu l-am vazut, dar recunosc ca n-as putea vedea o povestea ruseasca unde toata lumea vorbeste … in engleza.
Romanul Parcul Gorki a fost comandat de pe Cartepedia.RO.
Gorky Park a aparut prima data la noi la editura Orizonturi. Tot acolo au aparut de acelasi autor Golful Havana si Urmarire la Cernobal.
Daca va plac cartile autorului poate le gasiti
Nu stiu daca se mai gasesc. Poate pe la anticariate. Dar voi incerca.
Le mai gasiti pe elefant.ro,libris.ro si posibil si pe librarie net