Dac-ar fi sa judec dupa coperta, Raurile din Londra ar fi in topul celor mai atractive. Coperta este incitanta, te-a facut deja curios. Vazand-o, iti dai seama de ce cartile clasice nu vor muri prea curand. Si iti dai seama ca oricat de important ar fi continutul, nici coperta nu este de neglijat.

Raurile din Londra este o carte magica, o carte bizara, unde crimele sunt rezolvate cu ajutorul magiei, al zeilor, al … Raurilor (este coRect: cu R maRe), al fantomelor. Iar Bizareria, cu B mare, este un loc extrem de … special. Un loc ce nu este accesibil oricui. Un loc fascinant, mistic. Un loc unde ti-ai dori sa intri, dar odata intrat, incepi sa crezi ca n-a fost cea mai buna idee sa intri acolo…

Peter Grant este, deopotriva, politist londonez si invatacel in ale magiei. El vede lucruri si fenomene pe care altii nu le pot vedea. Invata, la propriu, PRETUL magiei, intreaga carte fiind formata din leciii pe care acesta le ia. Si, bineinteles, si preturile pe care acesta constant le plateste.

Totul incepe cu o crima, doar una, la care unicul martor este … o fantoma. Lucrurile escaladeaza, numarul crimelor creste, iar tanarul Peter invata, uneori brutal, direct. Invata teoretic, dar invata si practic, in focul luptei.

Pana aici am scris si am rescris acest articol. De la momentul terminarii ei si pana acum au trecut mai mult de zece zile. Poate 15. Inca sunt nesigur, nu-mi dau seama daca am scris bine ce am scris, ce ar trebui sa mai adaug, ce ar trebui sa scot. Parca cineva a facut o vraja asupra mea, asupra creierului meu, o vraja care-mi afecteaza inspiratia, o vraja asupra careia nu am antidot. Nu stiu cum s-o anulez, nici macar nu am habar daca poate fi anulata.

Si ganditi-va ca intre timp am si vazut noul Fantastic Beasts. Adica am patruns intr-o alta lume magica, geografic situata tot pe acolo. Magii intrepatrunse, vraji intersectate. Nu-mi dau seama daca ar trebui sa ma bucur ori ar trebui sa ma ingrijorez.

Partea buna este ca Raurile din Londra va avea o continuare. Ea, cartea, nu Raurile ca atare. Este doar primul volum al seriei care deja se anunta interesanta. Lucru care nu poate decat sa ma bucure, mi-ar fi parut sincer rau sa nu mai vizitez deloc Bizareria si sa nu ma mai intalnesc deloc cu Peter Grant.

Raurile din Londra nu pare a fi o carte pentru oricine. Fie te-a acaparat acea lume si ai inteles-o, fie o respingi total. Cam cum este in carte cu fantomele si cu magia: unii o inteleg, o invata si se folosesc de ea, altii o resping, caci nu-s facuti pentru ea. Este, de asemenea, o carte pentru cei care locuiesc ori au vizitat candva Londra.

Raurile din Londra este o carte aparuta la Editura Herg Benet. Poate fi gasita atat pe site-ul editurii, cat si la Libris, Cartepedia, Carturesti ori Elefant, librarii pe care va sfatuiesc sa le vizitati astazi, 16 noiembrie, daca vreti sa prindeti reduceri faine. Chiar asa: carti magice de Black Friday = Black Magic?

ps: Am recitit articolul despre Raurile din Londra si mi s-a parut mult prea serios. Cartea nu este nicidecum astfel. Are acel umor britanic spumos, la fel de greu accesibil. Nu este pentru oricine, dar cine-l prinde se bucura de fiecare picatura.