Toate fetele rele este un thriller care a mers extrem de greu. De obicei thrillerele se citesc usor, au un ritm alert, te tin in priza cu suspansul, te fac sa nu lasi cartea din mana; in acest caz, insa, lucrurile au stat cu totul altfel. De aceasta data scriitura era greoaie, ritmul foarte lent, iar suspansul era inexistent.

Sa va explic: avem 2 surori gemene, Summer si Raine. Desi seamana fizic, ele sunt cat se poate diferite ca personalitate. Erau ca 2 fatete ale aceleiasi monede. Nu va spun exact insusirile fizice si psihice ale gemenelor, le veti descoperi singuri. Cert este ca la un moment dat Summer dispare, asa ca tot orasul incepe s-o caute.

Doar ca Summer nu este singura fata disparuta, inaintea ei mai disparand alte cateva fete (inca negasite). Problema este ca naratorul este atat de eliptic inca nu stii sigur daca disparitiile chiar au legatura. Mult timp ai impresia ca legatura asta este o capcana, ca n-are niciun sens. Din acest motiv, nici suspansul nu este atat de mare, de intens. Pur si simplu, pe parcursul a 200 de pagini citesti o poveste fata nicio miza: suspansul tinde spre 0 (a disparut cineva, o avea sau nu legatura si cu alte disparitii, insa nimeni nu pare in pericol, lucrurile par a putea sa continue) si, culmea, nici ancheta nu avanseaza foarte mult. Simti ca citesti DEGEABA acele pagini. Astepti sa se intample ceva extern, caci altfel nu vei afla niciodata problema.

Toate fetele rele are un ton duios, dulceag, care se potriveste mai degraba romance-urilor decat thrillerelor. Nu ai iubire de natura sexuala, ci multa iubire din aceea adolescentina, cu pusti care pur si simplu vor sa fie unul in preajma celuilalt, care pur si simplu tin la celalalt fara sa astepte nimic de la el ori de la ea. Ceva ce, repet, nu avea ce sa caute intr-un thriller.

Partea care mi-a placut, desi putea fi exploatata mult mai bine, este cea legata de biserica. Nu cunosc multe despre autor, dar in mod cert este un ateu revoltat pe biserica. As fi zis ca este un democrat care-l uraste pe Trump, insa in mod surprinzator el este britanic. Se pare ca Trump are dusmani radicali si acolo, ceea ce nu ar trebui sa ne mire.

Partea legata de relatia dintre gemene este mult prea slaba, mult prea putin pregnanta (vedeti cum cititi acest cuvant, in ce limba!), caci eu sunt extrem de atent la asta. Gemenii m-au fascinat dintotdeauna, mai ales relatia de la distanta pe care o dezvolta ei. Nu zic ca aceasta relatie este absenta, spun doar ca este exact ca-n cazul problemei religioase: povestea mai mult promite decat ofera.

Ultimele 70-80 de pagini sunt cele in care am simtit cu adevarat ca citesc un thriller. Altfel spus, Toate fetele rele este un thriller de hai sa zicem 100 de pagini cu o mega-introducere de 350 de pagini. Unii asta vor, fiind mai interesati de probleme de viata, de familie ori de comunitate decat de rezolvarea unei disparitii. Doar ca ei citesc drame, si nu thrillere. 

Ceea ce ma duce la o alta concluzie: Toate fetele rele este o drama psihologica decenta, complexa, cu un ritm lent, marketata in mod gresit drept thriller. Fanii acestui gen literar o vor aprecia, insa cei care doresc thrillere alerte, pline de suspans, vor fi dezamagiti.

Toate fetele rele a aparut in limba romana la Editura TREI, putand fi comandata si de pe Librex, Elefant, Carturesti, Libris, Boockcity, Libraria Delfin, CLB, Librarie.net, Bookzone, Cartepedia sau eMAG.

ps: In mod cert, Toate fetele rele va fi trait intens de cititorii care sunt si parinti, in special de parintii de adolescente. Fiecare cititor are perspectiva sa unica, bazata pe experientele sale de viata, drept urmare ce ati citit mai sunt impresiile unui cititor care NU este parinte si care, SOC SI GROAZA, nici nu-si propune sa devina vreodata asa ceva.

ps2: Nu am vrut sa compar nicicum Toate fetele rele cu Incepem cu sfarsitul (prima carte de-a acestui autor pe care am citit-o). Sunt carti complet diferite. Aceea mi-a placut enorm. Atat trebuie sa stiti. In rest, par a fi, la modul serios, scrise de autori diferiti.