Ape moarte este al V-lea volum al seriei Shetland. Eu am citit 3 dintre ele, scriind pana acum doar despre Negru de corb (prima parte) si Nopti Albe (volumul 2). Am terminat si Oase rosii (volumul 3), despre care inca nu am apucat sa scriu.

Am trecut direct la volumul 5 pentru ca aceasta carte are parte de un blog-tour, asa ca mi-am facut datoria ce mi-a revenit. Pana acum au scris asa (bag update la final cu restul articolelor, cand sunt gata): despre primul volum a scris Liviu pe FanSf; despre volumul 2 a scris Ciobanul de azi; Gica a scris despre volumul 3; Arci (pe site-ul Literatura pe tocuri) a scris despre volumul 4.

Pe scurt, in acest al V-lea volum avem un personaj nou, o inspectoare venita tocmai de la Inverness: Willow Reeves. Ea este chemata sa conduca ancheta privitoare la uciderea ziaristului Jerry Markham. Pe jurnalist l-a gasit procuroarea Rhona Kelly. Un rol inedit pentru aceasta, cei care ati citit precedentele carti o cunoasteti deja.

Ancheta este condusa de noua inspectoare, Willow Reeves, insa ea este ajutata de Sandy Wilson si, evident, de Jimmy Perez. Acesta nu isi revenise complet dupa moartea sotiei sale Fran, insa acest nou este indeajuns de incitant pentru el. Pentru unul ca el, refugiul in munca este cel mai bun tratament.

Nu va dezvalui ce anume descoperise ziaristul Jerry Markham (altfel, un personaj fascinant: printre cele mai misto VICTIME de pana acum, la concurenta cu victima de sex feminin din volumul 3, Oase rosii), nu va spun nimic altceva despre Willow Reeves, va spun doar ca, exact ca-n precedentele povesti ale seriei, doar unul de-al locului ar putea afla adevarul. A fi din Shetland nu este intotdeauna o binecuvantare, insa doar unul de-al locului se poate descurca acolo. Incerc sa-mi imaginez vreo localitate de la noi unde s-ar putea aplica asta. Poate pe undeva prin Delta? Caci prin orasele mici pe unde am fost nu am intalnit comunitati atat de izolate, atat de nedornice sa vorbeasca cu strainii. Sau poate cu mine vorbeau pentru ca nu sunt politist…

Nu as putea spune ca Ape Moarte este cel mai bun volum al seriei, fara ca asta sa insemne ca este cel mai slab. Are calitatea de a putea fi citit distinct de celelalte, cazul in sine il veti intelege oricum, insa daca sunteti curiosi in ceea ce priveste dezvoltarea personajelor si a subtilitatilor relatiilor dintre ele, va recomand sa le cititi in ordine. Eu am sarit un singur roman si deja simt ca imi scapa multe lucruri. Recuperez imediat si va spun ce am pierdut.

In final, un singur paradox mai vreau sa scot in evidenta: desi vorbim despre insule (in fiecare volum pare a fi vorba despre alta insula, alt colt din Shetland), abia in acest volum avem parte de multa … apa. Pe bune: in volumele precedente am simtit ca este prea mult uscat pentru niste INSULE. Simteam nevoia de ceva mai multa apa, chiar daca ea aduce uneori moartea. Ma rog, la asta ma asteptam, doar citeam un thriller.

Ape moarte este un roman excelent, in nota celorlalte carti ale seriei. Nu va (mai) recomand fiecare volum in parte, ci reinnoiesc invitatia de a lectura seria Shetland. Ma bucur ca editura Crime Scene Press a tradus cartile in ordine (multe edituri fie se opresc brusc, neanuntat, fie traduc pe sarite, din 2 in 2 ori din 3 in 3, concentrandu-se eventual pe volumele ecranizate). Pentru mine, nu doar cazurile in sine sunt fascinante, ci si personajele. Si da, Jimmy Perez este unul dintre PERSONAJELE cu majuscule pe care le-am intalnit in literatura politista.

Poza facuta in fata TNB inaintea spectacolului Steaua fara nume

Ape Moarte poate fi comandata SEPARAT de pe site-ul editurii Crime Scene Press si de pe LibrisElefantLibraria DelfinCartepediaCarturesti, CEL.ro ori eMAG.