Bestia Obisnuintei este al doilea volum de poezii pe care-l citesc in decurs de cateva zile (dupa volumul Dintr-o suflare al colegei de blogosfera literara Vero Budea). Al doilea volum de poezii pe care-l citesc anul asta. Sper sa nu ma invat asa, sa ma las de acest sport (glumesc, descoperirea unui univers nou nu poate fi decat benefica).

Pentru intelegerea completa a motivatiei mele, trebuie sa mai spun ceva: de Radu Gavan am citit o singura carte, dubiosul roman Exorcizat. Cand zic dubios ma gandesc la absolut toate intelesurile sale, proprii si figurate. Autorul mi-a atras in mod cert atentia, chiar daca nu pot afirma nicicum ca a devenit preferatul meu.

Drept urmare, la una dintre comenzile mele Herg Benet din trecut am comandat si aceasta carte. Hai sa mai dau o sansa si autorilor romani, hai sa vad ce a mai scris.

Acum CAT timp am facut aceasta comanda nu stiu, ce stiu eu este ca uitasem de aceasta carte, pana zilele trecute cand, cautand carti minuscule care sa incapa in bagaj si pe care sa le pot citi lesne in tren (am si ebook reader, pe care-l folosesc mai rar decat foloseste Becali internetul), am dat de aceasta. Bestia Obisnuintei, deci, mi-a fost companion pe drumul Bucuresti – Timisoara. Ma rog, nu tot drumul, ci doar cateva ore, caci este o carte pe care o termini repede daca-ti propui asta.

Intrebarea corecta este, insa, alta: DE CE ti-ai propune s-o termini repede? Caci Bestia obisnuintei este tipul de carte pe care trebuie s-o digeri, fara sa pot spune c-o SAVUREZI. Bestia obisnuintei este, totodata, pentru pasionati, nu si pentru mine, tipul de carte pe care o poti citi si reciti, din care poti intelege altceva in functie de context, de starea de spirit si de ce anume cauti tu.

Eu, unul, am citit-o din pura curiozitate, cautand in ea fix 2 lucruri: intai si intai, am vrut sa-l regasesc pe Radu Gavan, care ma surprinsese cu Exorcizat; in al doilea rand, am fost curios sa vad cum arata un volum de poezii scris de cineva despre care n-as fi zis ca scrie poezii. Fie vorba-ntre noi, nici despre Vero Budea n-as fi spus ca e poeta.

Am scris peste 350 de cuvinte despre Bestia Obisnuintei fara sa scriu nimic efectiv despre carte. Am scris, cum ar zice unii, cuvinte goale. Am discutat vorbe, fara sa transez nimic.

Si, asa cum ati ghicit, acest lucru nu este o scapare, este ceva voit, caci pur si simplu despre o astfel de carte este foarte greu sa scrii. Pentru mine, ca nefan al poeziei, ca persoana neobisnuita cu poezia, este aproape imposibil. Am gasit cu siguranta poezii pe placul meu, care sa ma reprezinte, am gasit poezii cu care sa nu rezonez deloc, am gasit poeme din care nu am inteles nimic si am gasit poezii pe care le pot considera efectiv inutile. Am gasit si o linie fina, un fir care le leaga pe toate intre ele, unul pe care, insa, nu vi-l pot spune, caci eu judec o carte de poezii exact cum judec un roman, drept urmare simt ca daca vi l-as dezvalui as face spoiler.

Ce va pot spune, insa, sunt urmarile lecturii carticelei de poezii Bestia Obisnuintei:

  • Voi citi si cealalta carte a lui, Nerverland. Autorul a reusit sa-mi atraga atentia din nou. Apropo, cartea Neverland poate fi descarcata GRATUIT in format PDF de pe site-ul Editurii Herg Benet (ceva oficial, nu promovez pirateria literara).
  • Voi mai citi si alte carti de poezie, in special ale autorilor care scriu si proza (sa le descopar o alta latura a personalitatii lor).
  • Voi darui aceasta carte mai departe. Cumva, consider ca fac un triplu bine acestei carti: eu am citit-o, am luat contact cu ea; am scris despre ea, am promovat-o asa cum pot eu; iar acum o dau mai departe cuiva care cred ca o va aprecia. Oricum, nu stiu daca stiti, insa mie-mi place sa daruiesc carti. Si nu, nu daruiesc niciodata carti proaste, ci daruiesc fie carti cu care nu rezonez, fie carti pe care nu ma vad recitindu-le (multe thrillere, dupa ce le-ai aflat twist-ul, nu mai pot fi nicicum recitite; ori cel putin eu nu ma vad facand asta).

Voua va recomand Bestia Obisnuintei, mai ales daca sunteti fani ai poeziei contemporane, cu vers alb. Daca sunteti SI fan Radu Gavan, cartea devine un must-read.

Bestia Obisnuintei a aparut la Herg Benet, insa poate fi comandata si de pe Elefant, Libris, Cartepedia, Carturesti si Emag.

ps: In afara de Exorcizat, Bestia Obisnuintei si Neverland, vad ca mai are o carte, Diavoli Fragili, aparuta, insa, nu la Herg Benet, ci la Pandora M.