Crimele din Barintown este unul dintre cele mai interesante proiecte literare pe care le-am citit in ultima vreme. Ca sa intelegeti de ce spun asta, va spun asa: este o culegere de proza scurta, de mici povestioare, toate continand cel putin o crima si TOATE avand acelasi loc de desfasurare, orasul fictiv Barintown.

Avem o mare varietate de personaje, avem naratori diferiti, fie un criminal isi povesteste crima, fie un narator omniscient, fie povesteste crima un martor ori cineva care s-a prins de vinovat.

Povestile nu au legatura intre ele, nu au decat rar aceleasi personaje (o carciuma si un carciumar sunt prezenti in mai multe povestiri, dar cam atat), iar durata de timp este una imensa. Pot fi, deci, citite in orice ordine. Este tipul de carte pe care o poti lua cu tine undeva, s-o deschizi la intamplare si sa citesti o singura poveste. Are si cuprins, asa ca poate va inspira unul dintre titluri. Ori poate va face cu ochiul o poveste dupa numarul de pagini (fie una foarte scurta, fie dimpotriva, una lunga).

Fiecare povestire in parte este fascinanta, nu as putea spune care este mai buna si care este mai putin buna, deci ele sunt valoroase si separat, insa impreuna sunt realmente fascinante. Barintown este un oras fictiv, insa imaginati-va cum ar fi sa cunoasteti un oras, Bucuresti, Cluj, Timisoara, Iasi ori poate Slatina mea natala, dupa crimele care au avut loc acolo. Sa cititi o relatare a fiecarui criminal, fie asasin platit, un ucigas marunt, si sa incercati sa va ganditi cum arata orasul vostru privit astfel. Ori sa va ganditi la un oras real, pe care nu l-ati vizitat inca, dar in care vreti sa mergeti, oras pe care-l veti cunoaste intai prin intermediul unor astfel de relatari. Prin intermediul crimelor.

Mi se pare fascinanta ideea aceasta, de a portretiza un oras prin intermediul crimelor. Un oras fictiv in acest caz. Faptul ca-i fictiv m-a facut pe mine sa SAVUREZ lectura. Altfel poate n-as fi dormit bine noaptea. Sau, cine stie, pentru unii au mai mult farmec crimele reale.

Crimele din Barintown mi se pare un exemplu de carte de proza scurta. Nu-mi place proza scurta SI pentru ca deseori povestirile dintr-o carte nu au legatura intre ele, sunt prea diferite. Nu ma refer doar la culegerile de proza scurta cu multi autori, ci ma refer chiar si la povestirile scurte scrise de aceeasi persoana. Vreau ca ele sa aiba un element comun clar, evident. Altfel, nu-si merita locul intre aceleasi coperti.

Crimele din Barintown este una dintre cele mai bune culegeri de proza scurta citita pana acum. V-o recomand din suflet indiferent daca ati mai citit carti de-ale autorului. De altfel, chiar as fi curios ce parere are despre George Arion o persoana care nu a mai citit altceva de George Arion. Oare ce imagine lasa in mintea cititorilor o astfel de carte? Inca nu am intalnit fan al thrillerelor care nu a citit nimic de George Arion, dar banuiesc ca sunt. Si, sa ne intelegem, nu e nicio rusine. Personal am multi autori importanti care inca-si asteapta cuminti randul.

Crimele din Barintown  de George Arion a aparut la Editura Crime Scene Press, loc de unde va sfatuiesc si pe voi s-o comandati. Este SINGURA editura din Romania care scoate NUMAI thrillere. O editura pe placul meu, deci.

Crime Club Update

Crimele din Barintown a fost si el parte dintr-un blog-tour Crime Club.

ps: Nu va intreb cate dintre Crimele din Barintown sunt efectiv adevarate. Eu o iau drept o carte de fictiune. Daca sunt sau nu adevarate nu face aceasta carte mai buna ori mai putin buna. Pentru un iubitor de literatura, acest aspect este irelevant. Este doar un mic condiment. Atata tot.