Viata e frumoasa, DAR merita citita!

Doi pot tine un secret – Karen M. McManus

Doi pot tine un secret este o carte scrisa parca dupa aceeasi schema precum Unul dintre noi minte. Aceeasi reteta, dar un mic upgrade: de aceasta data sunt implicati atat tineri, adolescenti, cat si adulti, iar perioada de timp este un pic mai mare.

Echo Ridge este un oras mic si modest din America, foarte apropiat de granita cu Canada. Ellery nu l-a vizitat niciodata, dar stie tot ce se vorbeste despre el. Matusa ei, sora geamana a mamei ei, a disparut in urma cu saptesprezece ani. Cu 5 ani in urma, in acelasi oras, o regina a balului liceului a fost omorata. Acum, Ellery urmeaza sa se mute, impreuna cu fratele ei geaman, la o bunica pe care abia o cunoaste. Mama celor 2 gemeni este internata la un sanatoriu de psihiatrie, nereusind sa-si revina dupa moartea surorii ei.

Nici acum nu este liniste in Echo Ridge, dupa ce fetele care concureaza pentru titlul de regina a balului sunt din nou amenintate. Atunci cand una dintre ele dispare, toti locuitorii isi dau seama ca lucrurile sunt cat se poate de serioase.

Pentru ca lucrurile sa fie si mai macabre, in oras functioneaza un parc tematic ce isi propune sa isi sperie vizitatorii. Practic, niste oameni radeau si profitau de pe urma acestor morti suspecte.

Nu intru in mai multe detalii, nu va spun ce e cu parcul, ce e cu cei 2 gemeni, nu va spun nici cum se rezolva toate crimele. Vreau, insa, sa subliniez 5 aspecte fundamentale:

 1. A tine un secret, a ascunde un lucru din trecut, nu este neaparat un lucru de condamnat. Fiecare om are cate ceva de ascuns. Nu inseamna ca omul care ascunde ceva este vinovat de ceva, este un mincinos, nu este de incredere.
 2. Relatia dintre frati (cu toate variatiile posibile: frate-sora, frate-frate, sora-sora, gemeni sau nu, vitregi sau nu) este piesa de rezistenta a povestii. Este intreaga cheie a rezolvarii intregului mister. Fiti foarte atenti la toti fratii si toate surorile din poveste.
 3. Ellery este mare pasionata de carti politiste. Exact ca mine, as zice. Constata, insa, ca realitatea nu este nicidecum cea din cartile ei si ca politia este oricum mai inteligenta decat pare. Pe scurt, un pasionat de filme/carti politiste nu este neaparat util in cazurile REALE de crime. Desi stiu ca exemplul este oarecum fortat, este exact diferenta dintre un antrenor de fotbal cu acte si un jucator, fie el foarte bun, de Football Manager.
 4. Ar trebui sa fie tras la raspundere un om pentru faptele fratelui? Legal, penal, este exclus. Dar oamenii de rand, in special adolescentii, nu gandesc niciodata conform legii. Si tocmai pentru ca legea nu-i trage la raspundere oamenii cred ca este de datoria lor sa intervina. Sa se razbune.
 5. Recunosc: nu m-am prins de faptas pana cand nu autoarea nu mi-a spus cine este. In plus, multe carti se termina cu 20-30 de pagini mai tarziu decat se termina efectiv povestea. Nu si aceasta, caci in romanul Doi pot tine un secret  ultima fraza te cutremura de-a dreptul. Nu intru in detalii, vedeti singuri despre ce-i vorba.

Doi pot tine un secret este o carte ce va fi apreciata cum se cuvine de catre fanii suspansului. Recomand cu aceeasi caldura si predecesoarea ei, Unul dintre noi minte. Nu exista o ordine anume, insa aceasta mi s-a parut un mic upgrade, mai complexa decat precedenta.

Doi pot tine un secret poate fi comandata de pe site-ul editurii Herg Benet ori de la librariile online Libris, Elefant, Carturesti si Emag.ro (varianta in engleza).

2 Comments

 1. Sabau Anca

  Unul dintre noi minte am citit-o mi-a plăcut-o.
  Mâine primesc împrumut Pacientă Tăcută și abia aștept să o devorez.
  Recenzia ta la această carte e atrăgătoare,sper să o iau odată.
  Deocamdată sunt ocupată cu un curs de asigurări dar îmi fac timp și să citesc.

 2. Dana

  Unul dintre noi minte mi-a plăcut mult. Cu siguranta si Doi pot tine un secret este foarte interesanta. Cel putin, recenzia ta mi-a starnit foarte tare interesul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 CitestE-MI-L

Theme by Anders NorenUp ↑