Renasterea este a treia si ultima parte a seriei Englezul, serie inceputa cu romanul omonim Englezul si continuata cu Tradarea. De acelaasi autor am mai citit Zbor de noapte spre Paris. Toate aceste carti sunt aparute la Editura Lebada Neagra.
In aceasta a treia parte, Dan Raglan are parte de o misiune speciala, una “lasata mostenire” de tatal sau. Un fost agent KGB ajunge sa se imprieteneasca cu tatal sau si devine cea mai importanta sursa de informatii din inima Moscovei. Nu doar Marea Britanie, ci intreg Occidentul au nevoie de el. Insa acest agent este pe cale sa fie descoperit. Nu va spun mai multe, nu va spun cum ajunge Dan Raglan intai in Africa (undeva la granita Sudanului cu Republica Centraficana) si apoi la Moscova si nici cum se termina totul. Nu va spun nici ce echipa i se da lui, cine face parte din ea si cine era seful acesteia. Toate acestea va trebui sa le descoperiti singuri.
Va spun doar ca este un thriller de spionaj cu multa politica, asa ca daca il urati pe Putin si doriti raul oamenilor din subordinea sa, acest roman ar putea fi o binemeritata racorire.
Va dezvalui insa altceva: intreaga poveste porneste cu o crima in metroul londonez. Nu am fost niciodata in Londra, insa metroul londonez este celebru pentru ca acolo poti intalni atat oameni saraci si foarte saraci, cat si oameni importanti. Politicieni. Multi premieri circulau cu metroul. Care metrou, apropo, este cel mai vechi din lume. Metroul in sine este plin de istorie, asa ca este locul perfect in care sa se intample ceva important.
Renasterea este o incheiere glorioasa, de gala, a unei serii nu foarte mediatizate (din pacate), dar extrem de bine scrisa, cu un personaj foarte bine conturat, de care cu siguranta o sa vi se faca dor. Un personaj emblematic pentru MI6, un spion englez foarte bun.
Mi-a placut legatura cu trecutul, rezolvarea unei probleme (cu sau fara ghilimele) lasata de tatal sau, problema de care el habar nu avea, nu aflase. Practic, la finalul seriei avem parte de un lucru care ne face sa ne uitam in trecut. Si spionii sunt oameni, si ei se simt datori, si ei salveaza vieti ori le este salvata viata, si ei au slabiciuni pentru alti oameni.
De altfel, umanizarea aceasta a unui spion, a unui agent secret, este intalnita si in precedentele volume. Avem in fata noastra un om si nu un robot. Deja stiati asta, acum parca e mai accentuat ca-n volumele precedente.
Stiind de la inceput ca este ultima parte a seriei, am avut senzatia pe parcursul lecturii ca agentul Dan Raglan va muri. Ca sigur se va sacrifica la propriu pentru succesul acestei misiuni. Avand in vedere intamplarile prin care a trecut si de cate ori a fost la un pas de moarte, la un varf de bocanc de fapt, moartea nu ar fi fost socanta. Supravietuirea este cea care m-a mirat. Nu va spun mai multe. Va trebui sa cititi si sa descoperiti singuri.
Va recomand Renasterea (titlul oare la ce va duce cu gandul?), va recomand intreaga serie Englezul. Va recomand thrillerele aparute la Editura Lebada Neagra: toate sunt bine alese, nu sunt atat de cunoscute, nu sunt “bestsellere New York Times”, dar sunt extrem de bine scrise si te tin cu sufletul la gura. Ceea ce trebuie sa faca un thriller bun.
Renasterea a aparut, dupa cum va ziceam, la Editura Lebada Neagra, insa poate fi cumparata si de pe Libris, Carturesti, Libraria Delfin, Librarie.net, Cartepedia sau eMAG.
Articolul despre romanul Renasterea face parte dintr-un nou blog-tour by Crime Club. Pana acum, au mai aparut articole cu impresii despre aceasta carte pe urmatoarele site-uri/blog-uri: Biblioteca lui Liviu; Cartile mele si alti demoni; Anca si cartile; Literatura pe tocuri.
Leave a Reply