Fecioarele este a doua carte a autorului grec (cipriot) Alex Michaelides, prima dintre ele, Pacienta tacuta, fiind unul dintre thrillerele mele preferate de acum 2 ani. Cele 2 carti nu au legatura intre ele, pot fi citite distinct, insa in Fecioarele exista o referinta, o trimitere subtila, la prima carte.

Pe scurt, personajul principal al acestei carte este Mariana Andros, psihoterapeut de succes in Londra. Ea insasi cu probleme interioare, reuseste sa se mentina pe linia de plutire prin intermediilor terapiilor de grup. La un moment, primeste un telefon de la nepoata ei Zoe, care o anunta ca a avut loc o crima in campusul de la Cambridge, iar prietena ei cea mai buna, Tora, este disparuta. Mariana trebuie sa se intoarca acolo, in campus, loc in care n-ar mai fi vrut sa ajunga din cauza amintirilor deloc placute.

Principalul suspect este profesorul Edward Fosca, un profesor carismatic, care avea un grup al sau de studente. Fecioarele, caci asa erau numite, devin obsesia Marianei, aceasta fiind convinsa ca acolo se afla cheia rezolvarii crimei. Atunci cand apar alte 2 cadavre, tot din randul Fecioarelor, Mariana nu mai are niciun dubiu in privinta vinovatului. Doar ca nu avea dovezi clare impotriva profesorului. Intuitia nu este de ajuns, nici in psihologie, nici in criminalistica.

Nu va fac spoiler, nu va voi dezvalui nimic altceva nici despre grupul Fecioarele, nici despre profesorul Edward Fosca (profesor de dramaturgia greaca antica), nici despre Mariana Andros, insa va pot spune ca nu cred ca ar putea cineva anticipa twistul. Serios: intorsatura de situatie (termenul romanesc suna dubios, stiu!) m-a dat realmente pe spate. M-a incantat de-a dreptul.

M-au incantat, de asemenea, si personajele. Edward Fosca este preferatul meu, Mariana Andros fiind abia pe locul 2 (prea slaba, prea naiva, prea departe de imaginea pe care o am eu despre psihologi). Personaje puternice, pline de defecte, insa deloc de neglijat.

Mi-a placut faptul ca anchetatorul, detectivul, nu era in prim-plan. Ancheta isi urma cursul firesc, insa noi nu o vedem din perspectiva celor care o efectueaza. Suntem implicati mult mai direct in ancheta, una neoficiala, insa la fel de relevanta, de importanta.

Ah, era sa uit: il ador pe paznicul caminului. Stiti, paznicul de camin, ca personaj, este fascinant in sine. Aici el reuseste sa confirme multe stereotipuri, dar si sa fie in felul sau unic. Extrem de bine conturat personajul, chiar daca mi-as fi dorit sa fie mai important in poveste. Sau poate tocmai aparenta lipsa de importanta il face mai interesant: stii ca e acolo, te vegheaza, nu trebuie sa fie tot timpul prezent efectiv. Oricum, un personaj pe care va sfatuiesc sa-l urmariti.

Per total, Fecioarele este unul dintre cele mai bune thrillere citite anul acesta si, desi nu credeam ca voi spune asta, este o idee mai bun decat Pacienta tacuta. Este, parca, mai matura, mai complexa, mai plina de suspans.

Fecioarele a aparut la Editura Litera (in colectia mea preferata, BUZZ BOOKS). Poate fi comandata (si) de la Libraria Delfin, Elefant, Libris, Cartepedia, Librex, Carturesti, CLB si eMAG.