Fight Club este o carte care te da peste cap. Care se joaca cu mintea ta. Care te face sa ai revelatii. Care te face sa iti dai seama de multe lucruri negre din mintea ta.
Pe mine, unul, m-a socat STRICT din acest punct de vedere. Sunt socat de faptul ca-s de acord cu ideea de Fight Club. Sunt de acord cu multe idei din carte si acest lucru ma sperie. Ma sperie de-a dreptul.
Ideea de baza a acestui Fight Club, cluburi care ulterior s-au extins, era simpla: te duci intr-un loc unde sa-ti eliberezi intreaga energie. Aceasta energie putea fi eliberata atat BATAND pe altcineva, cat si … luand bataie. La fiecare sfarsit de saptamana, sambata, se organiza noaptea, in subsolul unui bar, o astfel de batalie. Cu reguli precise, printre care cea mai importanta era ca nu puteai doar sa te uiti. Veneai ca sa te bati. Si, bineinteles, sa iei bataie.
Stiu, pare masochism, unii oameni se simt bine atunci cand simt durere, pare absurd pentru unii, dar problema este, de fapt, mult mai profunda. O durere localizata intr-un loc poate atenua ori anula o alta durere, situata in alta parte.
Inainte sa dai cu pietre in ceva ori in cineva, trebuie sa intelegi. Nu poti empatiza cu ceva ce nu intelegi. Iar legat de partea cealalta, de interzicere, discutia este mult mai ampla.
Nu as vrea sa intru in mai multe detalii in legatura cu aceasta carte, Fight Club merita citit, asta e cert pentru mine, ci vreau sa subliniez un lucru surprinzator pentru mine: a fost si este recomandata de foarte multe persoane de sex feminin. Este o carte dura dupa mine, sinistra pe alocuri, cu multe referinte politice, cu mult sange. Prea dura pentru niste fiinte macar in teorie plapande. Neindoielnic, o bila alba din partea mea pentru toate persoanele, de orice sex, care apreciaza aceasta carte. Tot respectul pentru ele.
Tin minte, insa, ca filmul Fight Club (cartea e aparuta in 96, ecranizarea a aparut 3 ani mai tarziu) nu prea a prins la publicul feminin. Eu l-am vazut prima oara prin liceu, 2001-2002, revanzandu-l apoi prin facultate. Prin 2007 cred. Il recomandasem unor colege, vreo 2 dintre ele fiind … oripilate! Erau socate de ce au vazut. Si din acest motiv am trait cu impresia, gresita se pare, ca ar fi o poveste masculina.
Mirabela a inclus aceasta carte in topul ei personal, 10 carti de nota 10 din 2018. Sincer sa fiu, tot la ea vazusem un articol despre carte, un articol care se pare ca a disparut in negura internetului. E drept, nu e nicidecum singura bloggerita care a placut aceasta carte, asta ca sa ma refer strict la blogurile romanesti de carte. In America a ajuns sa fie considerata cartea underground numarul 1.
Fight Club te transpune acolo, in lumea ei, te da cu capul de toti peretii, iti cauta prin toate cotloanele mintii, iti scoate cele mai ascunse si mai negre ganduri pe care le ai despre tine, reuseste sa te indispuna si sa te incante in acelasi timp, pentru ca la final de tot, cand personajul principal moare, nu, nu este spoiler, sa te faca sa nu-ti para nici rau, nici bine de disparitia lui. Sau, de fapt, sa te faca sa-ti para SI rau, si bine.
Pentru mine, Fight Club mai are o semnificatie: impotriva superstitiei ca ar trebui sa termin tot ce am inceput, sa nu las nimic neterminat, am facut fix contrariul. Si tocmai din acest motiv Fight Club devine cu atat mai importanta, devine memorabila: chiar daca nu o citeam, la modul propriu, la 11:59, este cartea pe care am inceput-o in 2018 si pe care am terminat-o in 2019. Este ULTIMA carte inceputa in 2018 si PRIMA carte terminata in 2019. Ceea ce o face diferita. Speciala.
Filmul Fight Club, din 1999, ecranizarea cartii omonime, este regizat de David Fincher si ii are drept capete de afis pe Brad Pitt si Edward Norton. Cartea Fight Club este aparuta in limba romana la Editura Polirom, eu, insa, am comandat-o de pe Cartepedia inainte de Craciun (momentan vad, insa, ca este indisponibila).
ps: Desi de obicei injur filmele pentru traducerile lor relative, aproximative, in acest caz ma incomodeaza maxim faptul ca Editura Polirom a ales sa lanseze aceasta carte in tara noastra sub acelasi nume: Fight Club. Cand au facut asta nu era internetul la moda si nu s-au gandit la SEO. Dar eu ma gandesc la asta si intreb editura-n cauza: eu dupa ce cuvant cheie optimizez articolul? Ca daca pun Fight Club ma lupt cu absolut toate site-urile, din toata lumea, in toate limbile, care au scris despre carte si despre film. Trist.
0 Comments
1 Pingback