Viata e frumoasa, DAR merita citita!

Monstri invizibili – Chuck Palahniuk

Monstri invizibili este, de fapt, prima carte a scriitorului Chuck Palahniuk. Fusese initial refuzata de mai multe edituri, fiind publicata abia dupa mega-succesul romanului Fight Club. Ea fusese, insa, scrisa si gandita inainte.

Monstri invizibili este o carte pe care o voi comenta extrem de incorect politic. Nu va zic nimic despre trioul mega-dubios din carte, despre fostul fotomodel de succes ce a fost mutilata de un groaznic accident si nici despre familia ei la fel de dubioasa.

Va voi vorbi, insa, despre transsexuali. Despre ideea cu care nu voi putea rezona niciodata, de a-ti schimba sexul.

Caci dintotdeauna am privit aceasta categorie de oameni drept una cu mari probleme. Homosexualitatea este un fapt, un fenomen ce este intalnit la toate speciile, oamenii avand aceasta orientare sexuala fiind in rest oameni ca noi, toti.

Transsexualii, insa, au mari probleme de acceptare a sinelui. Numai un om cu ceva probleme se poate gandi sa-si investeasca toata averea si toata energia unei schimbari atat de radicale.

Deseori, povestile, fie ca-i vorba de filme ori de carti, vor sa ne faca sa empatizam cu transsexualii, sa ne faca sa-i acceptam, sa-i umanizeze. Fara sa-i puna nicidecum la colt, Chuck Palahniuk imi confirma toate stereotipurile. Un personaj din carte a apelat la aceasta operatie pentru simplul fapt ca nu stia ce schimbare radicala sa faca. Un soi de revolta fata de trecutul sau, fata de propriul eu. Un reset total, o dorinta de a incepe totul de la zero, pe care am auzit-o ori am intalnit-o des.

Monstri invizibili m-a socat, in special finalul, care te da realmente peste cap, insa sunt atat de insensibil incat nu am putut empatiza cu personajele. Eu, unul, nu am putut empatiza nici cu JOKER, chiar daca omul este creionat drept victima. De fapt, tocmai d-aia nu pot empatiza: nu pot face ceva ce simt ca mi se impune.

Ca stil de scriere, Chuck Palahniuk este consecvent. Pe langa Monstri Invizibili si Fight Club, de la el am mai citit Jurnalul. Monstri invizibili se aseamana mult cu Jurnalul, amprenta proprie a autorului fiind vizibila de la distanta. Dintre cele 3 si se spune ca dintre toate, Fight Club este cea mai soft. Cea care te socheaza cel mai putin.

Printre multe alte calitati, vreau sa scot in relief una fundamentala din punctul meu de vedere: Monstri Invizibli este o carte pe care o poti citi de mai multe ori si careia de fiecare data ii gasesti intelesuri noi. Are un twist genial, dar chiar si daca stii deja deznodamantul, tot are logica s-o recitesti. De fapt, mai ales atunci, cand daca deja stii cum se termina vei fi atent la unele amanunte care cu siguranta ti-au scapat.

Monstri Invizibili nu este o carte pentru toata lumea. Fanii autorului si al acestui gen de scriere vor fi extaziati. Insa cei slabi de inima ar trebui sa evite cartea. Si tot ca sfat, daca vreti sa descoperiti acest autor, incepeti cu Fight Club. Este un fel de deschizator de drumuri, o carte care te introduce in universul Chuck Palahniuk.

Monstri Invizibili a aparut la Editura Polirom si a fost comandata de pe Cartepedia.

4 Comments

 1. Simona Banica

  Foarte interesanta carte merita citita!

 2. Maria Mary

  Interesant! ?

 3. Zsolt

  Am auzit de autor si de Fight Club dar nu am citit nimic scris de el. Inca. Cu asta o sa incep atunci, sa vad cum rezist si cum pot empatiza.

 4. Alina Giorgiana Rau

  Interesant!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 CitestE-MI-L

Theme by Anders NorenUp ↑

%d