Mediatorul, lobby-stul, este o ocupatie destul de neclara pentru publicul roman. In SUA exista oameni care castiga milioane de dolari facand asta, la noi lucrurile stau diferit, mult diferit imi permit sa spun. Si cum ai putea invata mai bine despre o meserie din domeniul juridic american decat citind o carte de John Grisham?
Pe scurt de tot, mediatorul la noi se ocupa cu altceva: cu medierea intre entitati private, fie intre 2 persoane fizice (doi oameni care vor sa divorteze), fie intre 2 firme (ori intre o firma si un angajat). Mediatorul are treaba cu persoanele private, statul putand aparea acolo atunci cand joaca rol de persoana privata (de pilda, un angajat la o primarie este dat afara abuziv; medierea poate aparea la fel ca-n oricare conflict de munca).
In SUA lobby-ul, care la noi s-ar traduce prin infractiunea de trafic de influenta, este incurajat oficial. O firma plateste un om, de obicei avocat, dar nu e musai, sa ii promoveze interesele printre parlamentari. Scopul scuza mijloacele, deci de multe ori lobby-ul se face prin metode neconventionale, neortodoxe. Pana unde poate un mediator sa intinda coarda, cat de neortodoxe pot fi metodele sale si care sunt domeniile unde acesta NU ar trebui sa se bage sunt lucruri pe care putini le-ar putea spune clar. Depinde de la caz la caz ar suna raspunsul diplomat.
Joel Backman este un astfel de lobby-ist. Este Mediatorul. Candva un om foarte influent, este arestat din cauza unei afaceri in care s-a lacomit: cativa oameni de-ai lui au detectat fara sa vrea un sistem de sateliti extrem de sofisticat. Au conceput un program (ceva intre program si virus) prin care au preluat controlul acelor sateliti. Nu stia nimeni ai cui erau si cum ajunsesera acei sateliti acolo, insa toata lumea voia acel program. Pentru ca ei au negociat cu toti si erau pe cale sa vanda sistemul sauditilor, CIA l-a acuzat de tradare. Sauditii, israelienii, chinezii, rusii, dar si americanii il vor acum mort. Simtindu-se in pericol, a pledat vinovat si a acceptat sa faca inchisoare. Acolo, in inchisoare, se simtea in siguranta.
Insa un presedinte care pierde rusinos realegerea pentru al doilea mandat decide sa-l gratieze in chiar ultimele ore de presedintie. Backman nu ceruse aceasta gratiere, nu facuse nimic in acest sens, insa pus in fata faptului implinit o accepta. Teoretic, cine ar fi fost prost s-o refuze? Doar ca acest cadou otravit ii pune din nou viata in pericol.
Desi americanii ii garanteaza integritatea, Backman nu este deloc sigur nici chiar in indepartata si insorita Italie. Ce se intampla acolo, cine vrea cu exactitate sa-l omoare si cum lupta Mediatorul pentru viata sa ramane sa descoperiti singuri.
Sunt curios daca voi veti empatiza cu Mediatorul, daca o sa va para rau de el sau nu. Eu, unul, era intr-o neutralitate completa fata de el: il intelegeam, ii intelegeam ocupatia, stiu ca exista o tona de astfel de specimene, insa cumva eram de parere ca ar fi trebuit sa fie constient de riscuri. Este ca si cum un alpinist s-ar plange ca l-a prins o avalansa intr-o escaladare periculoasa. Ceva de genul.
Totusi, nu ma puteam bucura de raul lui. Parca cei care voiau sa-l omoare erau mai rai si, in pluis, ii apreciam inteligenta. Admir ticalosii inteligenti (nu era chiar genial, dar nu era departe). Nu imi pare rau de ei daca o patesc, dar am in mine o oarece admiratie pentru inteligenta lor.
Sunt, deci, curios cum stati voi cu sentimentele vizavi de astfel de persoane. Mediatorul este emblema unei ocupatii extrem de controversate.
Din pacate, romanul Mediatorul, aparut la Editura RAO, nu se mai gaseste nicaieri. Incercati la anticariate, poate aveti noroc.
0 Comments
1 Pingback