Fiecare lectură cu care rezonăm ne poartă pe cărări uimitoare, iar cuvintele atent meșteșugite de autor trezesc în noi dorința de a împărtăși bucuria descoperirii noului parfum literar. Scrierile cu care Radu Sergiu Ruba ni se înfățișează poartă amprenta simțului pierdut, a cărui amintire dăinuie de o jumătate de secol. Lustruite cu grijă, poveștile aflate de la Șeherezada copilăriei sale s-au transformat în fraze pline de nostalgie – o încântare pentru ochi și un balsam pentru suflet.

Este unul dintre acei oameni pe care viața i-a înzestrat cu demnitate, înțelepciune, umor și simplitate, dar mai presus de toate acestea, cu darul de a zugrăvi stările subtile ale sufletului. Radu Sergiu Ruba ne vrăjește cu abilitatea sa de a despica firul în patru, apoi în patruzecișipatru, descrierile sale având asupra noastră efectul unei plimbări printr-o pinacotecă.

Într-un fel sau altul, fiecare scriitor își spune propria poveste: așa cum este sau așa cum și-ar dori să fie. Reale sau imaginare, personajele lui Radu Sergiu Ruba sunt pline de farmec, evenimentele la care acestea au luat parte fiind condimentate ici și colo cu mici picanterii, spre deliciul cititorului.

Viața l-a binecuvântat cu resurse lăuntrice speciale, grație cărora imaginația sa plăsmuiește fraze mângâietoare ce se pogoară asupra noastră și ne învăluie ca o ploaie caldă de vară. Trăirile care i-au bucurat cândva inima, puse la păstrare în cufărul prețios al amintirilor, sunt scoase la iveală rând pe rând, sub formă de cuvinte îmbrăcate în haine de sărbătoare.

Ironia fină, presărată în mod elegant pe alocuri, dezvăluie cărturarul distins ce anticipează dorința cititorului de a se delecta cu mici delicatese care să-i gâdile intelectul.

Cu vorbe frumoase și un stil literar de o eleganță desăvârșită, Radu Sergiu Ruba ne face părtași la bogăția sa sufletească, sensibilitatea-i făcându-și simțită prezența pe întregul fir al narațiunii ce derulează fragmente de întâmplări colorate, adânc întipărite în memorie.

Omul de litere ne poartă cu modestie și naturalețe printr-un univers aparte, iar emoția estetică ce ne cuprinde ne permite să întrezărim un crâmpei din personalitatea sa enciclopedică.

Intelectual rafinat și sofisticat, mai conectat la realitățile lumii moderne decât mulți dintre noi, Radu Sergiu Ruba figurează printre cele 4.140 de personalități de elită ale căror nume se regăsesc în prima ediție a enciclopediei Who’s Who in Romania. Și lista distincțiilor poate continua.

Ca să fim siguri că ne vom aminti ce ne-a plăcut mai mult din cărțile care ne-au dat de gândit, punem din loc în loc câte un semn: un semn de carte. În mod similar, atunci când în noianul de informații captive în pânza de păianjen ce înconjoară întreg pământul identificăm numele unui autor care ne-a impresionat, mintea noastră înregistrează o tresărire.

Frumusețea pe care Radu Sergiu Ruba nu contenește să o descopere are o strălucire aparte, talentul său de narator demonstrându-ne de fiecare dată că lumea din jurul nostru e plină de semne și minuni care au chip și nume.

Articolul Radu Sergiu Ruba – o piatră nestemată a fost scris de Mihaida Meila, pe care o puteți citi pe blogul personal https://mihaida.wordpress.com/.