Minciuni mortale este a doua carte scrisa de Harriet Tyce pe care am citit-o, prima dintre ele fiind romanul ei de debut, Portocala sangerie. Va dau spoiler (la articol), deci va spun din start: mi-a placut MULT MAI MULT decat precedenta, vad un progres evident la autoare. Mai este si o a treia carte a autoarei, Sentinta de la miezul noptii, pe care INCA n-am avut placerea sa o citesc. Nici macar nu a aterizat in biblioteca mea, insa sper sa se intample acest lucru cat de curand.
Povestea pe scurt a romanului Minciuni mortale suna cam asa: Sadie este nevoita sa revina in Londra natala dupa mai bine de zece ani. Sotul ei o abandonase, asa ca tot ce i-a mai ramas este casa parinteasca de unde fusese data afara. Un testament ciudat al mamei ei prevedea faptul ca acea casa, impreuna cu intreaga avere, nu-i revin lui Sadie, ci fiicei acestei, deci nepoatei defunctei, Robin, cu conditia ca aceasta sa urmeze aceeasi scoala pe care a terminat-o Sadie. O scoala de fete exclusivista, unde intri cu greu si termini si mai greu. O scoala unde copiii si mai ales parintii sunt foarte competitivi, unde fiecare examen este decisiv, unde fiecare eleva nu este o simpla colega pentru fiica ta, ci este o concurenta.
Pe langa problemele pe care Robin le intampina la scoala, Sadie mai are o problema: trebuie sa revina in avocatura, meserie pe care a abandonat-o pentru a-l urma pe sotul sau in SUA. Deci problemele lui Sadie sunt in numar de 3: cele de acasa (ce secrete ascunde aceasta casa? ce amintiri, placute si neplacute, se gasesc acolo?), cele de la scoala fiicei sale si cele de la munca. Problemele apar atunci cand totul parea sa se aseze, cand lucrurile pareau a fi devenit normale.
Despre Minciuni mortale simt nevoia sa mai adaug 3 lucruri esentiale, importante, de urmarit:
- Titlul si genul cartii sunt un pic de spoiler. Pentru ca stii dinainte ca e thriller si pentru ca stii ca-i vorba de minciuni, vei cauta pe tot parcursul lecturii posibilele minciuni. Atunci cand iti sunt dezvaluite nu mai este o surpriza atat de mare. Daca as fi citit cartea aceasta FARA sa stiu ca e thriller si FARA sa-i stiu titlul, surpriza ar fi fost MULT mai mare. Dar oare as mai fi citit cartea aceasta daca NU as fi stiut ca este thriller?
- Mi-a placut Sadie ca personaj, insa din pacate Robin este un personaj conturat. O fi ea un copil, insa chiar si asa ma asteptam la mai multe din partea ei. La implicare mai mare. Este un personaj pasiv, in general face ce-i spun altii. Tot din pacate, Sadie nu pare a avea vreun merit pentru lucrurile bune care i se intampla. Ii cam pica din cer, cam are noroc. Nu spun ca urasc norocosii, spun doar ca IN CARTI prefer personajele pozitive care au un minimum de merit pentru ce li se intampla bun.
- Sunt cateva planuri deschise, cateva paranteze, care sunt abandonate rapid. Sunt inchise in graba. Inclusiv procesul in care Sadie este implicata mi se pare foarte superficial incheiat. E drept, ar fi iesit o carte foarte groasa, foarte ampla, dar ar fi avut aerul unei carti serioase.
Per total, Minciuni mortale este o carte buna, dar usor superficiala. Este oricum mai buna decat precedenta. Si, chestie de feeling, autoarea are potential. Are idei bune, reuseste sa te tina in priza, dar ii lipseste profunzimea, vrea parca sa termine totul prea repede. Este, de la un punct incolo, prea comerciala.
Minciuni mortale a aparut in limba romana la Editura Litera in colectia BUZZ BOOKS.
0 Comments
1 Pingback