Miraj este a treia si ultima parte a seriei Vincent si Mina, scrisa in co-autorat de Camilla Lackberg si Henrik Fexeus. Seria a inceput cu romanul Cutia si a continuat cu romanul Cult. Miraj este incheierea apoteotica a acestei serii, o incheiere demna, de gala.

Povestea romanului Miraj este complexa, cu greu voi putea gasi echilibrul perfect intre a nu face spoiler si a spune mult prea putine lucruri.

Akai este un artist care a pictat multe statii de metrou. Omul are talent, ar putea ajunge un pictor de succes, operele sale se vand, dar el este un spirit liber. Prefera sa picteze “pe gratis” la metrou pentru ca oricine sa-i poata admira munca. Intr-una dintre incursiunile sale in subteran face o descoperire macabra: o movila de pietris care acoperea oase umane. Partea interesanta era alta: oasele umane erau perfect curatate de carne si de alte “impuritati”. Ale cui sunt oasele si cum isi da Mina seama ramane sa descoperiti singuri.

Din pacate, nu este o singura victima, insa politistilor le e greu sa faca legaturile corecte intre crime. De ce erau oamenii omorati astfel? Cine este vinovatul ori cine sunt vinovatii? Ce legatura este intre crime si ministrul in functie al justitiei, intamplator fostul partener al Minei, alaturi de care are un copil?

Celebrul mentalist Vincent este chemat in ajutor. Cum se va termina totul si ce probleme personale are Vincent ramane sa descoperiti singuri.

Ce intrebari raman dupa acest Miraj si ce probleme sunt puse in aceasta carte?

  1. Este abordata intr-un mod extrem de inteligent si de profund problema libertatii. Cat de liberi suntem noi cu adevarat? Cat de liberi alegem sa fim? Intre (mai) sarac si liber si bogat si deloc liber, ce ar trebui sa alegem? Banii cresc sau scad gradul de libertate?
  2. Cat de “dereglati”, “defecti”, sunt de fapt oamenii geniali? Mina si Vincent sunt 2 oameni geniali, care gandesc de multe ori la fel. Nu intotdeauna, evident. Insa oamenii buni nu sunt intotdeauna normali la cap. Chiar dimpotriva.
  3. Cum reactionezi atunci cand una dintre victime este un politician antipatic? Te-ai bucura sa pateasca ceva? Ai empatiza OMENESTE cu el?
  4. Cum ati reactiona in cazul unei situatii faustiene? Stiti probabil povestea lui Faust, care si-a vandut sufletul diavolului. In sens metaforic, poate fi intalnita in multe situatii. Cu riscul de a face un pic de spoiler, vorbim despre un om aflat pe marginea prapastiei, aproape de sinucidere, care este salvat de acolo si propulsat sus de tot. Dupa o anumita perioada de timp i se reaminteste ce cadou a primit, asa ca urmeaza … pedeapsa. Oare exista oameni care si-ar accepta “cu demnitate” pedeapsa? Mi-a placut principiul, mi-a placut modul in care acesta este reliefat.
  5. Cu ce ramanem dupa aceasta serie in afara de personajele in sine? Si cum ar trebui sa reactionam: sa ne bucuram ca seria s-a terminat, ca nu v-a mai fi DILUATA cu alte volume, poate mai slabe, sau sa ne intristam ca ne despartim de cele 2 simpatice personaje? Personal, ma aflu in prima situatie, chiar daca in sufletul meu este un mic regret ca ma despart de cei 2.

Per total, recomand din tot sufletul atat Miraj, cat si intreaga serie din care face parte. Nu imi dau seama cat la suta din carte veti intelege daca o veti citi separat, independent de celelalte 2, insa NU va recomand sa faceti asta. Nu stiu care dintre ele e mai buna, dar mie mi se pare ca trebuie judecate impreuna.

Miraj a aparut in limba romana la Editura TREI, loc de unde va sfatuiesc si pe voi s-o achizitionati.

Articolul despre Miraj, volumul 3 al seriei Vincent si Mina, face parte dintr-un nou blog tour by Crime Club. Alte articole despre aceasta carte gasiti pe urmatoarele site-uri si blog-uri: Anca si cartile; Literatura pe tocuri; Analogii – Antologii; Cartile mele si alti demoni.