Viata e frumoasa, DAR merita citita!

Oxen Prima Victima – Jens Henrik Jensen

Oxen Prima Victima a fost conceput dupa urmatoarea reteta: se concepe un personaj cu un trecut dubios, un militar cu sindrom post-traumatic pe tipic american, se concepe o intriga de thriller nordic, cu atmosfera nordica, ce se petrece in mare parte in Nord (Danemarca), se adauga influente est-europene (Lituania, Rusia, vag Romania, Bulgaria, Albania), se condimenteaza bine cu organizatie ultra-secreta desprinsa parca din romanele lui Dan Brown (Codul lui Da Vinci nordic – iata o caracterizare deloc departe de adevar) si se mai presara nitica dorinta de razbunare plus ideea facuta celebra de John Wick cu omorarea cainelui (aici folosita in mod diferit). Spun din start: este un mix extrem de interesant, cu un rezultat suprinzator de bun.

E drept, poate ar trebui sa-mi cer scuze putin, partea cu organizatia secreta si intriga conspirationista poate n-ar fi trebuit sa v-o spun, aflam ca avem parte de asa ceva deloc devreme. Totusi, din punctul meu de vedere, aveti in continuare motive serioase sa cititi Oxen Prima Victima, iar invocarea ideilor conspirationiste cred eu, sper eu, ca va atrage mai mult decat va goni cititorii.

Iar daca nu v-am convins inca, va mai dau un motiv: personajul Oxen este fabulos. Un militar danez care a luptat atat in Balcani, cat si in Afganistan, care nu poate dormi noaptea din cauza cosmarurilor, care are deopotriva un trecut plin de mici infractiuni dar este si plin de decoratii (fiind cel mai decorat militar danez in viata), care sufera de sindrom post-traumatic, care se izolase in padure, doar el si cainele sau, si care este silit sa intre intr-o investigatie in care ar fi putut lesne fi si suspect. Un Personaj cu mare, tipul de Personaj de care as vrea sa mai dau prin carti ori prin filme.

Si inca ceva la fel de interesant: Oxen Prima Victima este abia primul volum al seriei, insa are un final ce poate fi luat ca atare. Nu se termina in coada de peste, drept urmare nu este doar o parte a unui intreg, ci este si un roman de sine statator.

Inceputul e mai greoi, mai dificil de urmarit, mai multe planuri paralele care destul de repede se intersecteaza, totul unindu-se intr-o singura poveste. Recunosc ca am fost tentat sa renunt la carte, dar ceva din mine imi zicea sa-i mai dau o sansa.

Si, pentru ca tot am comparat-o eu cu Dan Brown: mentiunile legate de fictiune si realitate sunt la final si nu la inceput. La final aflam ce este real si ce este fictiune din toata povestea.

Ca tocmai am scris pe blogul de filme, repet si aici: din cauza unor astfel de povesti multe documentare nu mai sunt luate in serios. Pe de-o parte, exista oameni care nu mai fac distinctia dintre fictiune si realitate si iau de bune chiar si aceste povesti conspirationiste, pe de alta parte, din cauza celor din prima categorie, niste alti oameni nu mai cred aproape nimic senzational.

Oxen Prima Victima este una dintre cele mai bune carti citite anul acesta, putand s-o recomand mai multor tipuri de cititori. De fapt, daca treceti de primele 60 de pagini, cu siguranta nu veti fi dezamagiti de ea, indiferent care-i genul vostru preferat.

Oxen Prima Victima este PRIMA carte scrisa de Jens Henrik Jensen ce a fost tradusa in limba romana. Ea poate fi cumparata de pe site-ul Editurii RAO, dar si de pe Cartepedia, Libris, Carturesti ori Emag.

4 Comments

 1. Sebi

  În sfârșit, după destul de mult timp, o carte bună apărută la editura Rao.

  • Emil Calinescu

   Nu judec astfel o carte. Pur si simplu nu ma intereseaza editura.

   Sa nu mai zic de ideea de carti noi vs carti vechi. Caci rao a scos seria John Grisham. Nu poti spune ca-s carti slabe.

   Drept urmare, o observatie de genul habar n-am daca e adevarata, ca nu am gandit niciodata in acesti termeni 🙂

 2. Alina-Florentina Gheorghe

  Mai am 100 de pagini și am terminat cartea, mi-a plăcut, dar nu m-a dat pe spate.
  Începutul chiar a fost greoi, m-am pierdut în atâtea planuri și personaje cu nume greu de pronunțat, dar nu m-am lăsat de ea. 😛
  Autorul e clar talentat, dar prea multe detalii… nu prea m-am prins cine este criminalul, dar bănuiesc pe cineva.
  Tare îs curioasă dacă am dreptate. 😀

  • Emil Calinescu

   E carte introductiva. Ma astept ca volumul 2 sa inceapa intens. Ca deja a fost facuta introducerea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 CitestE-MI-L

Theme by Anders NorenUp ↑

%d bloggers like this: