Premiul Nobel pentru Literatura 2023 merge catre scriitorul norvegian Jon Fosse. Nu vreau nici sa ma laud, nici sa dau cu pietre, nici sa ma bucur de ceva, insa vreau sa profit de ocazie pentru a scrie cateva ganduri despre Nobel. Mi se pare un bun prilej de a discuta despre acest subiect, caci peste 3 zile subiectul va deveni perimat.

Premiul Nobel pentru Literatura 2023

Premiul Nobel pentru Literatura 2023 – Premiile se acorda pentru intreaga opera, nu pentru ce a scris in ultimii ani

Mi se pare un lucru esential, important, fundamental. Spre deosebire de filme, unde poti fi nominalizat la Oscar in 2015 si apoi sa ajungi uitat, premiile Nobel tin cont de intreaga activitate si de intreaga opera.

Va rog sa cititi cu atentie mecanismul, principiile din spate. In ce masura sunt ele respectate ramane de discutat.

Premiul Nobel pentru Literatura 2023 – Ce intelegem prin scriitor?

Probabil stiti deja ca 2016 castigatorul acestui premiu a fost Bob Dylan. Chiar si el se intreaba, vedeti clipul de mai sus, in ce masura cantecele sale reprezinta literatura.

In acest sens, ma gandesc ca tot literatura este si scenariul unui film. Asa ca de ce n-ar castiga acest premiu si un scenarist de succes?

Discutia este ampla, nu o voi face aici, insa simt nevoia sa o semnalez. Si, deloc paradoxal, are legatura cu premiul de anul acesta.

Premiul Nobel pentru Literatura 2023 – Nu am citit nicio carte de-a lui, dar am vazut 2 montari dupa texte de-ale sale

Discutia ajunge de la muzica la dramaturgie. Din punctul meu de vedere, dramaturgul scrie o piesa de teatru nu pentru ca ea sa fie citita de milioane de oameni, ci pentru ca ea sa fie citita de cateva mii de regizori, care regizori sa o dea mai departe milioanelor de oameni, milioanelor de iubitori de teatru.

Eu recunosc ca nu am o imaginatie atat de bogata, drept urmare majoritatea textelor dramaturgice mi se par seci, lipsite de viata. Simt nevoia sa am contact cu ele prin intermediar, vreau ca un regizor sa le insufleteasca, iar eu sa vad acele replici spuse de actori.

In alti ani, ma puteam lauda, cu sau fara ghilimele, ca n-am citit nimic din opera castigatorului de Nobel. Anul acesta, lauda este pe jumatate: de citit nu am citit nimic, dar am vazut 2 montari dupa texte de-ale sale.

Prima montare a fost Iarna, vazuta in 2016 la Nottara. Un text incredibil de greu, o montare din care chiar si un spectator de teatru experimentat ca mine intelege foarte putine. Poate acum as intelege mai multe. Poate imi trebuie o anumita stare pentru a pricepe.

A doua montare a fost Cineva are sa vina, vazuta anul acesta la Arcub. Excelenta montare, superb text. Nu zic ca e usor, nu zic ca este accesibil oricui, dar este ceva cu care am empatizat. M-am simtit acolo, in poveste. Va recomand articolul de mai sus.

Inchei aceasta sectiune, acest capitol, cu o intrebare: oare Jos Fosse ar mai fi primit Premiul Nobel pentru Literatura 2023 daca era DOAR dramaturg? Un dramaturg genial, exceptional, care nu a scris proza sau poezie, care a scris EXCLUSIV piese de teatru, SE CALIFICA pentru nominalizarea la Nobel? Chiar nu am raspuns la aceasta intrebare.

Premiul Nobel pentru Literatura 2023 – Cine pariaza pe nobeluri?

De obicei, cotele la pariuri sunt doar pentru premiile nobel pentru literatura si pentru pace. Dar aici ma voi referi strict la cel literar.

Asadar, cine pariaza si de ce? Pun 7 intrebari, concluzii, comentarii, in legatura cu asta:

  1. Pariurile sunt naspa, toti le ataca, le considera a fi adresate unui public incult. Apai publicul ala INCULT pariaza pe nobelul LITERAR?!
  2. La fotbal, atunci cand pariezi, te bazezi pe statistici (ultimele 5 meciuri s-au marcat goluri, in ultimele meciuri directe, lipseste golgheterul gazdelor) si pe ce ai vazut, ca o echipa sau alta joaca bine. La pariurile literare pe ce te bazezi? Ai citit INTREAGA opera a tuturor nominalizatilor?
  3. Daca ai ghicit castigatorul, presupunand ca ai facut-o, cui te poti lauda? Celor de la casa de pariuri din colt, care in asteptarea derbiului dau o gheara la fructe? Sau intelectualilor din academie?
  4. De ce nicio casa de pariuri nu a incurajat pariurile literare? Sa dea bonus o carte ori un mic voucher la o librarie online pentru cine pariaza ori macar pentru cine ghiceste castigatorul.
  5. Nu in ultimul rand, incerc sa-mi dau seama cum calculeaza bookmakerii acele cote. Imi imaginez cum se calculeaza ele in cazul evenimentelor sportive. Insa aici chiar nu-mi dau seama. Daca se pariaza masiv pe Cartarescu in Romania, din N motive, oare cota acestuia ar trebui sa scada? Cam asta se intampla in cazul unui eveniment sportiv.
  6. Noroc ca aici competitorii nu pot face blat. Intelegerile se fac doar cu comisia.
  7. Ar trebui sa se poata face si niste pariuri secundare, de exemplu sa pui dinainte ca cel care va castiga va refuza premiul. Cota 200 sau 300, dar sa fie acolo aceasta posibilitate. Plus alte … pariuri speciale.

Premiul Nobel pentru Literatura 2023 logo

Premiul Nobel pentru Literatura 2023 – Pentru ce fel de cititori sunt utile nobelurile?

Spun din start: pentru mine nobelul este irelevant. Pentru mine, Murakami ramane un scriitor genial indiferent daca va lua sau nu Nobelul. Si Stephen King este genial, el fiind ultimul conform cotelor. Nu inseamna nicidecum ca este inferior tuturor nominalizatilor.

Jon Fosse este un scriitor cu care, asa cum spuneam, am avut tangente indirecte. Ce am scris mai sus ramane valabil. Doar nu credeti ca daca NU ar fi castigat as fi spus brusc ca spectacolul Cineva are sa vina a devenit unul prost, de lepadat? Nicidecum.

Da, daca este vorba despre un scriitor bun, un Nobel il va face interesant pentru edituri. Vei avea sansa sa-l citesti in limba romana. La fel cum Nobelul luat de un dramaturg l-ar putea face mai interesant pentru regizorii de teatru.

Acesta, dragii mei, este SINGURUL motiv VALID de bucurie. Acestea, de fapt, caci sunt 2. 1+1. Al doilea este cumva subsidiar. Este un fel de subcapitol.

Altfel, pe bune daca inteleg de ce te-ai bucura de nobelul luat de scriitorul favorit? Evident, la fel stau lucrurile si-n cazul Oscarurilor ori al altor premii.

Premiul Nobel pentru Literatura 2023 merge catre Jon Fosse. Astept opinii despre cartile lui din partea celor care le-au citit. Si comentarii generale despre premiile Nobel. Despre motivul pentru care cineva s-ar bucura ori s-ar supara in legatura cu un castigator sau altul.