Viata e frumoasa, DAR merita citita!

Rebus: X si zero – Ian Rankin

Rebus: X si zero este prima carte in care apare detectivul John Rebus. Ulterior, au aparut foarte multe carti (peste 20 pana acum) avand pe acesta in prim-plan, foarte putine au fost, insa, traduse in limba romana.

Rebus: X si zero este, la prima vedere, tipul de roman care are in prim-plan anchetatorul si nu crima. Este tipul de poveste one-man show, cu un anchetator tip inger si demon (si nu ma refer la cartea omonima a lui Dan Brown): plin de calitati si de defecte deopotriva.

Rebus: X si zero este, tot la prima vedere, un roman de sine statator. Un roman bun, o poveste care se tine, solida, inteligenta, dar parca nimic sclipitor in ea. Nu te-ai astepta, dupa ce l-ai citit, ca seria va avea un succes atat de rasunator.

Rebus: X si zero este o carte scotiana 100%: autorul este scotian, actiunea se petrece in Scotia, in Edinburgh, personajele sunt si ele scotiene si parca-ti vine, la fiecare 50 de pagini, sa bei niste scotch scotian autentic.

Rebus: X si zero este o carte in care se simte o atmosfera umana. Scotiana, plina de aburi de alcool, dar umana. Si tocmai umanitatea aceasta (excesiva?) m-a atras si, deopotriva, m-a cutremurat. Pentru ca, deja v-am zis, pe mine ma afecteaza povestile tragice la care presimt ca as putea fi partas. Nu ma va afecta niciodata un sf ori un fantasy, dar o poveste reala, fie ea scotiana, indiana ori americana, ma afecteaza. Ma simt, cumva, vulnerabil. Iar niste personaje umane, cu calitati si cu defecte deopotriva, care fac povestea realista, ma lovesc in moalele capului. Benzi desenate nu citesc, vad doar filmele, dar povestile reale ori realiste ma afecteaza.

Rebus: X si zero are suspans cat cuprinde, dar cea mai importanta este atmosfera. Frig, frica si ceva alcool.. Asta razbate din poveste.

Nu va zic povestea, este tipul de carte pe care o citesti cu sufletul la gura inca din start. Tipul de carte pe care trebuie s-o citesti cu creionul in mana, caci fiecare personaj este important in felul sau, chiar daca, per total, principal este numai unul.

Si ca sa intelegeti greutatea acestei carti, acest articol, despre Rebus: X si zero, zace de peste o luna de zile in draft. Nu mi-am gasit cuvintele potrivite sa il scriu, dar atmosfera mi-a ramas, parca, in mine. In suflet, in piele. peste tot. Detectivul John Rebus mi-a ramas, parca-l am in fata ochilor in momentul acesta.

Caci, exact ca-n cazul mancarurilor, uneori nu este relevanta doar senzatia de atunci, de la cald, ci uneori sunt relevante senzatiile ulterioare. La un moment dat, de pilda, am mancat ceva iute, decent de iute as fi zis pe moment, insa partea interesanta este ca am simtit iuteala si a doua zi dimineata, desi ma spalasem de 2 ori pe dinti si bausem vreo 3 beri.

La fel si cu cartile, as zice cele bune: desi la prima vedere nu-ti par exceptionale, unele carti sunt bune pentru ca-s memorabile. Ori pentru ca au personaje memorabile.

Iar John Rebus, ca personaj, este memorabil. Pentru el si nu pentru poveste voi cauta sa gasesc celelalte carti ale seriei.

Rebus: X si zero de Ian Rankin, cu John Rebus personaj principal, este primul roman al seriei si, daca-l judecati strict ca prima carte, este unul foarte bun. Chiar si daca nu tineti cont de asta, tot o sa tineti minte, mult timp de acum inainte, personajul principal.

Rebus: X si zero de Ian Rankin a fost comandat de pe Cartepedia.

 

1 Comment

  1. Ghenof Arcidalia

    Ian Rankin scrie foarte bine.Au mai aparut “Apelul mortilor” si “De-a v-ATI-ascunselea”.Merita citite

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2025 CitestE-MI-L

Theme by Anders NorenUp ↑