Stiu ca nu le-am luat in ordine, am inceput cu Codul lui Da Vinci, desi trebuia sa incep cu Ingeri si demoni. De fapt, cronologic vorbind, debutul sau a fost Fortareata digitala, doar ca personajul Robert Langdon a aparut pentru prima oara in Ingeri si Demoni. Prima oara literar vorbind, caci cinematografic a aparut Codul lui Da Vinci inainte …

Acum, de ce Ingeri si Demoni nu a avut succesul Codului? De ce Codul lui Da Vinci a ramas cartea emblema a lui Dan Brown (pe toate cartile urmatoare se spune De la autorul bestseller-ului Codul lui Da Vinci)? Pai unul dintre motive, nu principalul ce-i drept, este filmul, despre care deja am pomenit mai sus.

Caci filmul, ecranizarea romanului, pare a fi fost un dezastru la Ingeri si Demoni. Inca nu l-am vazut, dar din ce mi s-a povestit, unul dintre personajele cheie, Maximilian Kohler, NICI NU APARE IN FILM. Toata lumea pare a fi de acord ca filmul este un dezastru si, dupa cum stiti, filmul da tonul din punct de vedere comercial. Si atentie, e aparuta DUPA Codul lui Da Vinci, deci oamenii au fost nemultumiti inclusiv de faptul ca ai scos un film nou mai slab decat precedentul …

Totusi, daca ma intrebati pe mine, nici ecranizarea cartii Codul lui Da Vinci nu-i stralucita. E mult mai slaba decat cartea. Cu toate astea, este, probabil, cea mai buna ecranizare posibila a acelei carti. Adica daca daca nu voiai sa faci serial si voiai musai lungmetraj, este maximum ce putea fi scos din acea carte.

Totodata, as mai putea da vina si pe faptul ca este, daca-mi este permisa exprimarea, mult prea socanta. Papa impreuna cu 4 cardinali importanti sunt asasinati. Oricat de bine ar fi scrisa, oricat de mult suspans ar avea, aceste aspecte sperie foarte multi oameni. Codul lui Da Vinci, desi intensa, tot cu o tematica religioasa, este mai putin socanta. Mai digerabila as zice.

Acum, ma tot intrebam cum ar fi fost dac-as fi citit-o prima oara, daca le-as fi luat in ordine. Probabil ca Inferno mi s-ar fi parut realmente slaba, desi recunosc la rece ca are farmecul ei.

Ce-i drept, scriitura lui Dan Brown are farmec doar cu Robert Landgon personaj principal. Celelalte carti, desi intr-un stil asemanator, par incomplete. Le lipseste ceva.

Nu va mai spun nimic altceva, despre stilul lui Dan Brown am tot scris. Ce aveam de zis v-am spus deja din titlu: Ingeri si Demoni este CEL MAI BUN ROMAN scris de Dan Brown, dintre cele citite pana acum. Mai am unul singur, Origini, am dubii ca-mi va placea la fel de mult. Dar sa nu zic hop …

UPDATE: Pana sa termin articolul am gasit un clip cu 17 chestii gresite prezente in filmul Ingeri si Demoni. Zic ca s-ar putea dovedi interesant si pentru voi:

Romanul Ingeri si demoni este disponibil la comanda pe site-ul editurii Rao ori la librariile online Elefant, Cartepedia, Carturesti si Libris.