Despre Renegatii imi este greu sa vorbesc. Este o atmosfera tipic nordica, iti pune mintea la contributie, te intriga, te face sa n-o lasi din mana, dar este in acelasi timp extrem de diferita.

Nu avem in prim plan vreun politist, vreun detectiv, ci un angajat obscur a unei institutii de stat. Un angajat ce trebuia sa ancheteze un internat de copii unde, se pare, lucrurile nu fusesera deloc in regula. Nu avem nici violenta extrema, nu avem nicio secunda senzatia ca citim, de fapt, un horror.

Avem, insa, un thriller de familie, fara sa pot intra in vreun in detalii. Deja sunt de parere ca am zis prea multe.

Si nici nu va pot spune la ce personaje sa fiti atenti, nu va pot sugera nimic, pentru a nu face spoiler.

Ce pot spune, insa, un lucru pe care de altfel il anticipam, este ca cele 2 planuri ale cartii, desi-s despartite de aproape 70 de ani, au legatura unul cu celalalt.

Acest lucru ar trebui sa ne puna pe ganduri. Ar trebui sa II puna pe ganduri mai ales pe cei care au impresia ca s-au nascut azi si ca ieri este irelevant. Ca totul se invarte in jurul lor si tot ce conteaza este ce s-a intamplat de cand s-au nascut ieri.

Cat de relevanti mai sunt pentru voi bunicii, familia lor si felul lor de a fi (fost)? Stiati ca sunt sanse mult mai mari sa va asemanati cu bunicii vostri decat cu parintii? Multe mosteniri genetice se transmit nu generatiei urmatoare, ci peste inca o generatie. Chiar si oamenii lipsiti de educatie, de la tara, stiau ca daca e baiat, sunt sanse mari sa semene cu bunicul din partea mamei, iar daca este fata cu bunica din partea tatalui. Cu parintele de sex opus al parintelui de sex opus. E drept, lucrurile nu stau CHIAR asa in carte, dar asta ramane sa descoperiti singuri.

Deci, oricat de diferiti vi s-ar parea, sa stiti ca genetic vorbind, bunicii vostri va sunt mult mai asemanatori decat credeti. Decat va doriti.

Un ultim lucru pe care tin sa vi-l semnalez este legat de institutiile statului islandez. Aici vorbim strict despre o casa de copii, o poza la nivel micro, insa nu trebuie sa o ignoram, sa o consideram nereprezentativa. Da, mi-as dori sa citesc mai multa literatura islandeza, mi-as dori sa descopar mai mult aceasta tara. Miracolul economic islandez este un lucru de care sunt realmente fascinant. Care miracol economic nu a venit asa, din neant, ci a venit de la un popor special.

Sa va reamintesc cat de mult apreciez echipa de fotbal a Islandei? 🙂

Voi citi mai multe carti scrise de Yrsa Sigurdardottir, o autoare care mi-a atras atentia. Cel mai important lucru este ca, se pare, nu Renegatii este cartea ei reprezentativa, cartea ei cea mai reusita. Lucru care nu poate decat sa ma bucure.

Renegatii, de , poate fi cumparata de pe site-ul Editurii Trei ori de la librariile online Carturesti, Emag si Diverta. De pe Elefant poate fi comandata versiunea electronica, iar de pe Libris si Okian versiunea in limba engleza.