Cazul Linda este prima serie a unei (noi) trilogii nordice, semnate de Leif G.W. Persson, intitulata seria Evert Backstrom, dupa numele detectivului care ancheteaza.

Cazul Linda este, insa, din (cel putin) 3 motive, un thriller nordic atipic:

1. Detectivul Backstrom este anti-eroul perfect. Pare a avea toate defectele din lume, este antipatic, morocanos si nu pare a fi deloc genial. Are o mentalitate invechita si retrograda, homofobia si misoginismul fiind principalele trasaturi care ies in evidenta. Cele 2 frapeaza din simplul motiv ca sunt contrare societatii suedeze per ansamblu, considerata a fi printre cele mai deschise si tolerante. Printre cele mai feministe si gay-friendly. Backstrom este, deci, un fel de detectiv anti-suedez.

2. In loc sa se concentreze strict pe caz si pe desfasurarea lui, rezultand astfel o poveste intensa si alerta, autorul Leif G.W. Persson pare a vrea sa ne arate viata de zi cu zi dintr-o sectie de politie. Un politist, chiar si atunci cand are de anchetat cu caz important, trebuie sa se gandeasca si la altele. Are si alte probleme, profesionale si personale, pe cap.

3. O chestiune interesanta, care mi-a atras atentia, pe care am ezitat daca s-o pun aici, este imbinarea metodelor de ancheta. Metoda clasica presupune cunoasterea pana la cel mai mic detaliu a victimei si a familiei acesteia, fiecare aspect (ultra) personal al familiei putandu-se dovedi important, in timp ce metoda moderna presupune prelevarea amprentelor ADN. Intr-un oras mic, metoda moderna se poate dovedi eficienta.

Fara sa constituie (neaparat) un spoiler, tin sa subliniez un aspect: spre finalul anchetei, detectivul Backstrom este schimbat din functie. I se ia acest caz de catre superiorii sai. Lucru care se dovedeste intr-un final a nu dauna anchetei, vinovatul fiind gasit ulterior. Un alt lucru pe care-l consider a fi atipic thrillerelor nordice (thrillerelor in general, as zice).

Pe de-o parte, ne putem duce cu gandul la faptul ca in aceasta poveste cazul este mai important decat detectivul. Nu avem politist vedeta, cel mai important lucru fiind cazul in sine.

Pe de alta parte, exact cum spuneam la cele 3 puncte de mai sus, vedem de fapt problemele dintr-o sectie de politie. Problemele vietii de politist. Una dintre ele este si aceasta: ti se poate lua cazul pe care esti aproape sa-l rezolvi, pe motive mai mult sau mai putin corecte. Tot politistul este in prim plan, insa nu un politist anume, ci politistul generic.

Nu va zic nimic despre Cazul Linda ori despre victima. Ramane sa descoperiti singuri. La fel cum va trebui sa-l descoperiti singuri pe Backstrom, cel mai antipatic detectiv din literatura nordica. Ori poate simpatic, depinde de gusturile voastre 🙂

Va recomand, insa, un articol despre aceasta carte, articol in care puteti citi si de ce sunt atatea thrillere nordice. De fapt, de ce tari cu infractionalitate atat de mica, cu Suedia in frunte, produc thrillere atat de multe si atat de sangeroase. Raspunsul s-ar putea sa nu va satisfaca, pe mine unul n-a facut-o. Eu as mai sapa un pic, ce-i drept.

Romanul Cazul Linda poate fi cumparat de pe site-ul Editurii Trei ori de la librariile online Libris, Carturesti, Elefant, Emag si Diverta.