Sacrificiul este primul roman scris de Henrik Fexeus pe care am avut placerea sa-l citesc. Celelalte 3, din seria Vincent & Mina, sunt scrise in colaborare cu celebra Camilla Lackberg (seria contine momentan 3 romane: Cult, Cutia si Miraj).
Sacrificiul are o poveste extrem de complexa, de incalcita, care-l are in prim-plan pe It-istul David Lund. El primeste la un moment dat un email misterios, de la o persoana necunoscuta. Acea persoana sustinea ca are informatii despre tatal ei si mama lui David.
Cand in sfarsit decide s-o sune, nu-i raspunde nimeni. Apoi afla ca persoana in cauza a disparut.
Mama disparutei este unul dintre cei mai bogati oameni din Suedia, om care se duce la o avocata sa-i gaseasca fiica. Acea avocata, Florence, nu-i este deloc straina lui David, caci ei aveau o dubioasa relatie.
Ce anume din trecutul sau nu trebuia sa afle David Lund, care este legatura sa cu acel mare bogatas si cum se termina totul ramane sa descoperiti singuri.
Ce mi-a placut la acest roman Sacrificiul? Pai trei lucruri esentiale:
- Este un nordic noir aproape clasic. Alert. Plin de suspans.
- Mi-au placut cele 2 personaje atat luate separat, cat si impreuna. Un cuplu atipic (un IT-ist si o avocata) care trebuie sa dezlege un puzzle foarte complicat.
- Mi-a placut si partea legata de psihologie. Nu va spun mai multe, va dau doar cuvantul cheie. Restul trebuie sa descoperiti singuri. Ideea este ca autorul cartii, Henrik Fexeus, este psiholog la baza. Un detaliu care s-ar putea sa va schimbe radical perspectiva.
E drept, eu am parcurs povestea din perspectiva unui cititor neimplicat, drept urmare am putut s-o privesc dintr-o perspectiva POLITICA, daca imi este permisa exprimarea aceasta. Nu am empatizat foarte mult cu personajul, cu David Lund, nu pentru ca el mi-ar fi fost in vreun fel antipatic, nici pe departe, ci pentru ca pur si simplu … simt ca nu voi fi niciodata intr-o atare situatie.
Pur si simplu creierul meu este atat de egoist primul lucru la care se gandeste este cat de probabil este ca eu sa ma aflu intr-o astfel de situatie. Pentru ca in acest caz vorbim despre traume din trecut, vorbim despre o copilarie plina de abuzuri, raspunsul evident este ca-s 0% sanse. Drept urmare, ceea ce citesc este ceva ce nu pot sa traiesc cu adevarat intens.
Nu ma bucur ca altii au patit asa ceva, sunt foarte fericit si multumesc Divinitatii, oricum s-ar numi Ea, ca n-am trait asa ceva, dar nu pot trai la maximum astfel de povesti. Cand un criminal in serie omoara oameni la intamplare, trairile mele sunt MULT mai intense: atunci creierul meu constientizeaza faptul ca sunt macar 0.0001% sanse sa patesc ceva. Nu sa fiu omorat de ACEL criminal, ci de unul ca el.
Nu spun ca e bine, spun doar ca aceasta este modalitatea de autoaparare a creierului pentru a putea dormi bine. Pentru a nu intra in panica. Pentru a fi linistit. Cat poti fi de linistit intr-o perioada ca aceasta.
Cartea este extrem de bine scrisa, Sacrificiul este un must-read pentru fanii romanelor psihologice si pentru fanii thrillerelor, nimic de reprosat din punct de vedere literar. Spun doar ca altii au trait-o mult mai intens din motive personale. Au alte lentile proprii, ca sa ma exprim astfel.
Sacrificiul de Henrik Fexeus, primul volum al seriei Memento, a aparut in limba romana la Editura TREI, loc de unde va sfatuiesc si pe voi s-o achizitionati.
Articolul despre romanul Sacrificiul (de Henrik Fexeus) face parte dintr-un nou Blog Tour by Crime Club. Pana in momentul scrierii acestui articol mai puteti gasi pe urmatoarele bloguri si site-uri: When the rain falls; Biblioteca lui Liviu; Ciobanul de azi; Analogii Antologii; Literatura pe tocuri; Cartile mele si alti demoni.
ps: Henrik Fexeus, autorul romanului Sacrificiu, este si mentalist. Psiholog mentalist. Zic ca e important sa retineti SI asta!
Leave a Reply