Spumele negre, romanul de debut al scriitorului elvetian Arnaud Maret, este un roman istoric de fictiune. La finalul lecturii m-am intrebat cat de multe stiu, de fapt, despre cei din jurul meu. Cat de bine le cunosc istoricul personal, cat de mult m-ar mira daca as afla lucruri socante despre ei?

In cazul de fata, avem un profesor de istorie, Julien Kelsen, care afla lucruri extrem de socante (si de urate) despre tatal sau. Pe scurt, cu riscul de a face spoiler, desi in acest caz nu despre spoilere ar trebui sa fie vorba, Julien Kelsen afla, cu ocazia mortii tatalui sau, ca acesta din urma a fost ofiter SS in timpul razboiului. Caci tatal sau este ucis, drept urmare ancheta, atat cea oficiala, a politiei, cat si cea paralela, a sa, rascoleste trecutul.

Nu va dezvalui nimic din ancheta, nici ce rol a avut exact tatal sau, nici cine l-a ucis, nici macar in ce tari are loc aceasta. Vreau sa va dezvalui cele 3 probleme morale, filosofice si psihologice pe care le pune aceasta carte.

Cat de vinovat este un copil pentru pacatele parintilor sai?

Ganditi-va la pacate minore ale parintelui, dar importante pentru tine, dar ganditi-va si la pacate majore. In Romania se vorbeste de cativa zeci de ani de originile omului: comunistii voiau sa ai “origini sanatoase”, parintii tai sa nu fi fost burghezi sau mosieri, iar democratii, capitalistii, vor ca ai tai parinti sa nu fi fost securisti.

Cand am intrebat pe cineva, un om mai in varsta, ce vina are copilul pentru pacatele parintelui, acel cineva mi-a raspuns: acel copil nu a simtit lipsurile, a avut de toate pe masa, a avut bani de vacanta, a avut tot confortul; poate a avut si meditatori ca sa intre la facultate, poate a avut si pile sa aiba note mari.

Eh, noi avem o problema chiar si cu cei care efectiv nu au facut nimic, care doar legitimau regimul, care erau doar beneficiarii. Imaginati-va, insa, ca vorbim despre urmasii fostilor ofiteri SS, adica oameni care au pe constiinta, la propriu, moartea a zeci, sute ori chiar mii de oameni.

In sens contrar, cat de vinovat este cineva care vrea sa se razbune, dupa zeci de ani, pentru crimele comise in timpul razboiului, atat pe criminalul efectiv, cat si pe urmasul/urmasii acestuia? Putem condamna, moral zic, caci legal discutia este fara sens, o persoana crescuta intr-o astfel de atmosfera, o persoana care viseaza inca din primele clipe modalitatea prin care se va razbuna? Eu, unul, nu am raspunsuri la aceste intrebari.

Care este diferenta dintre un profesor care vorbeste din carti si unul care vorbeste despre experientele traite?

Generatia parintilor si a bunicilor povesteste despre profesori de istorie care, facand razboiul, vorbeau la ore despre experientele traite. Imi povestea cineva cat de strict era profesorul de istorie, caci ii punea sa memoreze numele generalilor nemti, in majoritatea cazurilor fiind vorba de generali sub comanda carora luptase personal.

Acum nu mai este cazul, razboiul este pentru generatiile actuale ceva doar din cartile de istorie, insa in 1989 inca se punea astfel problema. Intre un profesor care a trait ori a avut rude care au trait acele vremuri si unul care preda exclusiv din carti, pe care l-ati prefera? Nu va grabiti sa spuneti ca pe primul, caci s-ar putea ca al doilea sa fie niscaiva mai obiectiv. Nu zic obiectiv 100%, pentru ca plec de la premisa ca obiectivitatea absoluta este imposibila in cazul istoriei.

Cum te simti cand afli ca parintele tau a comis atrocitati? Cat de vinovat de simti tu ca urmas al acestuia?

Evident, este o continuare a primei intrebari, singura diferenta fiind perspectiva. Daca tu te afli intr-o atare situatie, cat de bine se simte constiinta ta? Cat de impacat cu tine esti?

Nu mai vorbesc despre celelalte aspecte, intime, legate de relatia ta cu parintele care ti-a ascuns toata viata aceste lucruri: ar trebui sa-l apreciezi pentru ca te-a protejat sau ar trebui sa-l urasti pentru ca te-a mintit? Ar trebui sa tii minte invataturile pe care ti le-a transmis sau vei considera ca toate-s inutile avand in vedere ce a facut?

Per total, Spumele negre este un roman excelent, indiferent din unghiul in care-l privesti: cel de thriller, cel istoric ori cel filosofico-psihologic. Il recomand, eu abia astept sa ma apuc si de urmatoarea carte a acestuia, Rusalka. In aceasta a doua carte il avem pe acelasi profesor Julien, care de data aceasta, din cate inteleg din sinopsis, ajuta la descoperirea unui criminal fara sa fie implicat in mod direct. Daca ma intrebati pe mine, suna chiar mai interesant decat aceasta prima carte.

Spumele negre de Arnaud Maret a aparut la Editura Univers si poate fi comandata (si) de pe Elefant, Libris, Cartepedia, CEL.RO, Libraria Delfin, Carturesti si eMAG.