Toate fetele disparute este a doua carte a autoarei americane Megan Miranda pe care o citesc, dupa Ultimul oaspete. Cu toate ca in Romania au aparut in ordine inversa, Toate fetele disparute este, de fapt, romanul de debut al autoarei.

Nicolette Farrel a plecat in urma cu 10 ani din Cooley Ridge. Zece ani de cand s-a despartit de Tyler, iubirea vietii ei, si 10 ani de cand Corinne, cea mai buna prietena a ei, a disparut.

Acum Nic locuieste in Philadelphia, iar viata ei este cum nu se poate mai diferita. Insa primeste un telefon care schimba totul: afla ca tatal ei este bolnav, fiind internat intr-un institut specializat de ingrijire a batranilor.

Nic nu mai sta pe ganduri, se urca in masina si se intoarce in locurile natale. Aici apare o alta problema: o noua persoana disparuta, tot din anturajul ei apropiat. Mai precis, ACTUALA prietena a lui Tyler. Nu va dezvalui mai multe, nu am cum, va trebui sa descoperiti singuri totul. Va mai spun doar ca o alta persoana importanta, un personaj-cheie in poveste, este Daniel, fratele lui Nic.

V-am spus in mare povestea, sinopsisul, dar nu v-am zis chestia de-a dreptul senzationala a acestui roman: modul in care este narata povestea. Autoarea incepe din ziua 14, apoi coboara treptat, 13, 12, 11, pana la ziua intai, pentru ca apoi sa reajungem in prezent, drept urmare sarim la ziua 15.

Daca la inceput pare plictisitor, pare un pic enervant, ulterior iti dai seama ce idee geniala a avut autoarea. Dezvaluirile vin la final, adica fix in primele zile. Excelenta ideea, excelent construita povestea.

Chiar imi propuneam, la finalul lecturii, sa ma reapuc de carte peste 1 an, insa de aceasta data sa o citesc in ordinea cronologica a desfasurarii actiunii. Da, as afla prea devreme chestiile importante, dar as privi cu alti ochi anumite detalii. Cu un ochi critic? Posibil.

Fara sa vreau sa intru in detalii, trebuie sa va spun cateva cuvinte despre Nic – personajul-narator al romanului Toate fetele disparute. Este o persoana greu de citit, greu de inteles, o persoana ale carei actiuni sunt greu de anticipat. Atat ratiunea, cat si sentimentele ei sunt dificil de inteles. Repet, ele nu pot fi intelese nici rational, nici sentimental. Sau poate sunt eu cel defect, cel care nu intelege sentimentele atat de bine.

Strict pe partea de thriller, Toate fetele disparute este aproape perfect. Suspansul este crescator, chiar daca cronologic mergem invers. Cu cat mergem mai in urma, cu atat aflam mai multe lucruri, acestea devenind, pe zi ce trece, din ce in ce mai infricosatoare. Pe zi ce trece … in urma. Ati inteles voi ideea.

In final raman 3 intrebari:

  1. Oare ce as fi facut daca m-as fi aflat in locul personajelor? Nu va indic exact personajul, asa ca va sfatuiesc sa va puneti in pielea TUTUROR personajelor importante.
  2. Oare mi-as dori sa o am in anturajul meu pe Nic? Dar pe Tyler? Dar pe Daniel?
  3. Oare asa m-as comporta si eu daca as reusi sa evadez dintr-un oras mic? De pilda, daca as fi ramas in Slatina mai mult timp. Oare locul natal m-ar fi chemat constant? As fi revenit acolo, indiferent de consecinte? Sau, dimpotriva, pentru a regla lucrurile ramase incurcate.

Toate fetele disparute este ULTIMA carte pe 2022 (aproximativ, mai am cateva incepute, nu stiu cate voi mai termina dintre ele; multe sunt la a doua citire, unele sunt noi; dintr-unele mai am cateva pagini, dintr-altele mai am peste 100). Ma bucur ca am terminat in forta anul literar. Oricate as mai termina dupa, in mintea mea ACEASTA va ramane cartea de final a anului. Psihologic vorbind, cu ea mi-am terminat tumultosul an de lectura.

Toate fetele disparute a aparut la Editura Leda Bazaar (Corint Books), putand fi comandata si de pe Elefant, Libris, Carturesti, Librex, Libraria Delfin, Cartepedia, CLB, CEL.ro, Librarie.net sau eMAG.